Barcelona inicia 28 noves urbanitzacions per millorar la qualitat de l’espai públic de la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona inicia 28 noves urbanitzacions per millorar la qualitat de l’espai públic de la ciutat

07/07/2021



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Les intervencions s’emmarquen dins del catàleg d’obres d’estiu que s’han programat per aquest 2021. En total es faran 108 actuacions relacionades amb projectes d’urbanització, infraestructures, i millora dels serveis i d’entorns escolars

La majoria de les obres estaran molt repartides entre els 10 districtes de la ciutat, tot i que hi haurà una major concentració de treballs als entorns de les Glòries i de l’avinguda Meridiana. El 66% de les actuacions que estaran en marxa seran de baix impacte

Destaca la finalització de la urbanització de Joan XXIII, l’impuls a les obres de l’avinguda Meridiana o actuacions vinculades a les Superilles d’Hostafrancs i d’Horta, a més de projectes d’urbanització a l’entorn de Can Batlló

La finalització dels treballs de les sortides d’emergència dels túnels de l’AVE del carrer Mallorca permetran alliberar aquest àmbit de l’afectació de les obres dels darrers tres anys. També s’avança en les tasques per millorar el servei i l’accessibilitat del metro i en els treballs per encarar la recta final del túnel de Glòries

Com a novetat, aquest estiu tindran una presència destacada les actuacions del programa Protegim les Escoles, que es fan amb l’objectiu de convertir els accessos als centres en llocs de trobada segurs i saludables

Barcelona estrena els mesos de calor amb 108 actuacions d’estiu programades als deu districtes de la ciutat. Com cada any, l’Ajuntament de Barcelona, a través del Comitè d’Obres i Mobilitat, ha coordinat el catàleg de les obres que es faran a la via pública per planificar-les i minimitzar les afectacions i les molèsties que puguin causar.

Tal com es fa habitualment, s’aprofita el període de vacances, quan hi ha menys mobilitat viària i menor activitat, per realitzar moltes de les intervencions amb l’objectiu de provocar un menor impacte i menys molèsties als veïns i a les veïnes.

Les obres programades per aquest estiu 2021 tenen un marcat impacte social i es fan amb l’objectiu d’incrementar la qualitat de vida de la ciutadania. Tots els treballs contribuiran a millorar la qualitat de l’espai públic, les infraestructures i els serveis de la ciutat, a més d’incrementar la seguretat i reduir la contaminació en entorns escolars.

Aquest estiu estaran en execució un total de 35 urbanitzacions per tal de fer més amable i confortable l’espai públic dels diferents barris de la ciutat; també hi haurà un impuls important a les infraestructures ferroviàries i viàries, amb 10 intervencions que permetran fer més eficient el servei de transport públic i incrementar-ne l’accessibilitat; i, de nou, s’aprofitaran els mesos d’estiu per posar al dia les infraestructures de serveis, amb 16 actuacions per millorar la xarxa elèctrica, el servei d’aigua potable i les infraestructures de gas i de sanejament. Enguany, també destaca una concentració important d’intervencions vinculades als diferents entorns escolars dins del marc del programa Protegim les Escoles, amb 46 actuacions. Per altra banda, i a diferència d’altres estius, només s’ha previst una única actuació de pavimentació a les Rondes, amb la qual s’actuarà sobre 12.514m2.

En aquesta ocasió les diferents obres estaran molt repartides entre els diferents districtes, tret d’una major concentració d’actuacions a l’àmbit de Glòries i a l’entorn de l’avinguda Meridiana. El 66% de les intervencions que es faran aquest estiu estan considerades de baix impacte, el 19% d’impacte mig i el 15% d’alt impacte.

 

Guanyant un espai públic de qualitat

Aquest estiu finalitzen algunes urbanitzacions destacades com són les obres de l’entorn de l’espai Barça, a l’avinguda de Joan XXIII, que s’acaben a finals de juliol i suposaran un canvi important en relació a l’espai públic d’aquest àmbit de la ciutat. Les urbanitzacions de Via Trajana, del c/Almogàvers (entre c/Joan d’Àustria i c/de Pamplona) i de la primera fase del Pla Especial de la Marina també s’aniran completant al llarg del mes d’agost.

S’aprofitarà per accelerar algunes fases d’obres que ja estaven en marxa com per exemple les de l’avinguda Meridiana o algunes actuacions del col·lector de l’avinguda Diagonal. En el cas de la Meridiana l’actuació consistirà en la urbanització d’aquesta avinguda entre el c/València i el c/Navas de Tolosa-Josep Estivill. La reforma comportarà l’eliminació d’un carril de circulació per sentit i l’ampliació de la mitjana central com a nou espai per a vianants i ciclistes, incorporant un nou carril bici bidireccional i un parterre longitudinal.

Alhora, també serà un estiu on es donarà el tret d’inici a un total de 28 noves urbanitzacions, que es repartiran pels deu districtes de la ciutat. Es tracta principalment d’actuacions d’impacte local i de baixa afectació però que en canvi acaben suposant una millora important en la qualitat de l’espai públic dels veïns i les veïnes que viuen en aquests entorns. Els districtes que en concentraran més seran Nou Barris, Sant Andreu, Sarrià-Sant Gervasi i Sants-Montjuïc. Com a projectes rellevants hi hauran les intervencions vinculades a la Superilla d’Hostafrancs, a la d’Horta o a l’entorn de can Batlló.

 

Transport públic a punt

En el capítol d’infraestructures ferroviàries destaca la finalització de l’afectació que hi ha hagut des de l’any 2018 a la cruïlla del c/Nàpols amb c/Mallorca i a la del c/Independència amb el c/Mallorca, a causa de l’execució de les sortides d’emergència del túnel de Sants-Sagrera d’ADIF. La fi de les ocupacions, que es produirà a finals de juliol i a principis d’agost, respectivament, se sumarà a la que ja va tenir lloc el passat mes de març a la cantonada Urgell-Provença, quan també van finalitzar els treballs en aquest àmbit d’obres. Amb l’acabament de les sortides d’emergència del carrer Mallorca la ciutadania podrà recuperar un espai que s’ha vist afectat per aproximadament tres anys d’obres ininterrompudes vinculades a la seguretat del túnel de l’alta velocitat.

A banda, durant l’estiu hi haurà tres actuacions per millorar el servei de metro de Barcelona amb intervencions per incrementar-ne l’accessibilitat i millorar les freqüències. En aquest sentit,  s’han programat treballs vinculats a les obres d’accessibilitat del metro de la plaça Espanya i de l’estació de metro de Vallcarca, unes intervencions que ja estan iniciades i que continuaran passat l’estiu. Alhora, es mantindrà l’actual tall de servei de la L4 (entre Via Júlia i Trinitat Nova) i de tota la L11 (entre Trinitat Nova i Can Cuiàs) que es va iniciar a principis de juliol i que durarà fins al mes de setembre. Els treballs suposaran la transformació de l’intercanviador per a permetre l’increment de freqüències a l’L4 i la conducció automàtica en tot el traçat de l’L11. Mentre duri l’alteració s’ha habilitat un servei especial d’autobusos per a cobrir el recorregut afectat.

 

Infraestructures viàries

Amb l’objectiu de garantir una mobilitat segura a l’interior de la ciutat es duran a terme actuacions relacionades amb la infraestructura viària, entre elles l’enderroc i reconstrucció d’un tram de paret del ramal d’accés del c/de Sabino Arana que connecta amb el Túnel de Maria Cristina; o treballs de reparació de diverses juntes de dilatació existents a la calçada de la Ronda del General Mitre, (coberta Ronda del Mig), en el tram entre la Plaça de Prat de la Riba i el carrer del Doctor Fleming.

Aquests mesos també s’aprofiten per avançar els treballs relacionats amb les obres del Túnel de les Glòries que ja encaren la recta final. Durant l’estiu es faran treballs d’adequació tant a la boca Besòs com a la boca Llobregat del túnel, consistents en asfaltat, temes de senyalització i recrescut del mur costat mar de la banda Llobregat. Les intervencions provocaran la modificació de la configuració dels carrils de circulació del sentit d’entrada a la ciutat, passant de 3 carrils+bus a 2 carrils+bus.

Finalment, el cap de setmana del 7 i 8 d’agost es realitzarà una intervenció per millorar la pavimentació entre les sortides 4 i 6 de la Ronda de Dalt, en ambdós sentits.

 

Serveis a punt

Durant l’estiu serà el moment de posar a punt les diferents xarxes primàries de serveis amb intervencions de millora a les línies elèctriques, a la xarxa d’aigua potable i de gas i a les infraestructures de sanejament de la ciutat.

Entre el 15 de juliol i fins a finals d’agost es duran a terme cales pel  reconeixement de l’estat del subsòl (serveis existents, permeabilitat, fertilitat, contaminació…), com a pas previ per la redacció dels projectes de 4 nous Eixos verds i 4 noves Places del programa “Superilla Barcelona”.

 

Actuacions en entorns escolars

Finalment, destacar que aquest estiu també entren amb força les obres relacionades amb els entorns escolars amb 46 intervencions que beneficiaran a un total de 66 centres escolars. Les actuacions es repartiran entre els deu districtes de la ciutat: Ciutat Vella (2), Eixample (4), Sants-Montjuic (16), Les Corts (3), Sarrià-Sant Gervasi (3), Gràcia (5), Horta-Guinardó (3), Nou Barris (5), Sant Andreu (1), i Sant Martí (4). Amb el curs ja finalitzat, aquest juliol s’iniciarà el gruix de les actuacions que el programa Protegim les Escoles té planificades per aquest 2021 amb l’objectiu de convertir els accessos als centres en llocs de trobada segurs i saludables. El projecte vol fer de les escoles i el seu voltant un lloc ple de vida a través de mesures de pacificació del trànsit, visibilització de l’espai i elements urbans que convidin a l’estada.

 

Document relacionat: Catàleg d’obres d’estiu de l’any 2021 (PDF)





Paraules clau

obres estiu/ obres estiu 2021/