El Menú d’Estiu de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació arriba als restaurants : Servei de Premsa

El Menú d’Estiu de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació arriba als restaurants

08/07/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Menú s’ha presentat en el marc de la Fira BioCultura, que avui ha inaugurat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Es tracta de la Fira de productes ecològics més gran de l’estat

Amb la col·laboració de xefs de reconegut prestigi, així com les escoles d’hosteleria i les associacions de restauració, es vol presentar opcions de menús saludables i sostenibles, fetes amb productes de temporada i de proximitat que els restaurants de la regió metropolitana podran replicar

Avui s’ha presentat el Menú d’Estiu en el marc de la Fira BioCultura, que aquest matí ha inaugurat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al Palau Sant Jordi. El Menú, que s’emmarca en les accions de la celebració de la ciutat com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, pren el relleu del menú de Primavera. Xavier Pellicer, un dels xefs més reconeguts en gastronomia saludable i propietari del restaurant amb el seu nom que ha estat guardonat com a millor restaurant de verdures del món ha presentat el Menú d’Estiu, juntament amb el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, en el marc de BioCultura, que torna a la presencialitat després d’un any i mig amb la seva 27a edició.

 

 

BioCultura és la fira de productes ecològics i consum responsable més gran de l’estat i reunirà aquest any, de manera excepcional, uns 350 expositors dedicats als sectors de l’alimentació bio, cosmètica ecològica, moda sostenible, casa sana, turisme responsable, artesanies i ONGs. Paral·lelament a l’exposició, se celebraran més de 400 activitats presencials i on line. Tant BioCultura, com l’Associació Vida Sana que l’organitza, han tingut un paper determinant en l’evolució del sector de l’alimentació sostenible i el consum responsable des de fa dècades,  obrint camí i apropant-ho a la gent fins arribar a celebrar-se actualment a sis  grans ciutats espanyoles.

 

El Menú d’Estiu, proposta per fomentar l’alimentació sana

La Capital de l’Alimentació Sostenible té com un dels seus grans objectius començar un camí que situï les polítiques alimentàries com a vector de canvi social i ecològic a la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, un dels pilars de la commemoració és aconseguir un canvi substancial respecte com s’alimenta la ciutadania. El sector de la restauració, colpejat fortament per la crisi sanitària, juga un rol important en la transformació del sistema alimentari, i a la vegada, la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible pot jugar un paper en la seva reactivació.

En aquest context, el Menú d’Estiu, emmarcat en el projecte de Menú de les Estacions, és una proposta treballada amb entitats del sector de la restauració, com són el Gremi de Restauració, Barcelona Slow Food i Barcelona Restaurants Sostenibles.

El menú es basa en nou aliments: albergínia, bonítol, síndria, meló, enciam, tomàquet, mongeta tendra, castanyola i préssec. A banda, s’han presentat tres propostes concretes de plats elaborats per les escoles de cuina col·laboradores del projecte (Escola d’Hoteleria i Turisme- CETT, Escola Superior d’Hostaleria i Turisme Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi, Escola Superior Hostaleria Barcelona – ESHOB) que poden servir d’inspiració pels restaurants que ofereixin el menú de les estacions.

 

(Elaboració a càrrec de Suanni Jisela López i Iciar Navarro  de l’Escola Superior d’Hostaleria i Turisme Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi.  Amb l’assistència del cap de cuina: Xavier Gruber.)

 

Elaborat per Susej Ferreres de l’Escola Superior d’hostaleria Barcelona. Amb l’assistència del cap de cuina: Jordi Narro

 

Elaboració a càrrec del 2n de cuina del CETT: Ricard Gil amb l’assistència del cap de cuina: Oscar Teixidó

 

La Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021 impulsa la proposta d’oferir un menú estacional per vincular la capitalitat als restaurants que s’hi vulguin sumar, tenint present que la restauració és una de les principals aliades per promoure una alimentació sana i sostenible entre la població, que permeti lluitar contra la crisi climàtica. La proposta, coordinada entre l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i el PEMB, busca també ser una oportunitat per a la promoció de la restauració de Barcelona i la seva metròpoli, en suport al sector en moments difícils per la crisis de la Covid-19.

 

També proposta d’aprofitament d’aliments

La proposta gastronòmica d’aquesta temporada d’estiu inclou, a més, una proposta d’aprofitament total elaborada per la Plataforma Aprofitem els Aliments i Espigoladors que explica com es poden aprofitar els aliments per minimitzar el rebuig i com fer les elaboracions i conserves que ens ajuden a evitar el malbaratament.

Enllaços d’interès

https://www.instagram.com/alimentaciososteniblebcn/ alimentaciosostenible.barcelona/menuestacions

 

Elaboració del menú

Juntament amb tres escoles d’hostaleria de la ciutat de Barcelona, s’han creat unes propostes d’ingredients i plats de temporada perquè tots els restaurant de la ciutat i la seva metròpolis puguin adaptar el menú al seu estil i oferir-lo als comensals. El menú és obert per tal de fer-lo flexible i adaptable a qualsevol restaurant sigui quin sigui el seu estil de cuina, el preu de la seva carta o les seves característiques.

La proposta gastronòmica d’estiu s’ha contrastat amb persones relacionades amb el món de la gastronomia, la sostenibilitat, el disseny i la nutrició, com el restaurant Xavier Pellicer, Fundació Alícia, Restauración sostenible, ExquisEAT,  “Te lo sirvo verde” Restaurants verds,  Plataforma aprofitem els aliments (PAA),  Revista CUINA – Grup SOM, o Slow Food Barcelona.

Com ja va succeir amb el Menú de Primavera, tots els restaurants adherits es podran identificar amb uns elements comuns que els proporcionem des de la capitalitat: distintiu per la porta, elements gràfics per incorporar a la carta, elements digitals per incorporar al seus webs i xarxes socials.





Paraules clau

alimentació/ BioCultura/ Fira BioCultura/ menú d'estiu/