Engega a Trinitat Nova el projecte pilot Connectem Barcelona per reduir la bretxa digital : Servei de Premsa

Engega a Trinitat Nova el projecte pilot Connectem Barcelona per reduir la bretxa digital

09/07/2021



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Projecte pilot d’inclusió digital als barris està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i compta amb el suport actiu de 30 organitzacions entre entitats i empreses: operadores de telefonia, fabricants de dispositius, representants de l’ecosistema tecnològic, així com entitats del Tercer Sector, de Nou Barris i equipaments del districte

La prova, que començarà al setembre, proporcionarà a famílies i individus en situació de bretxa digital a Trinitat Nova connexió a internet, dispositius i capacitació, en diferent mesura, per avaluar la bretxa digital en la seva triple dimensió

Es tracta d’una prova pilot inèdita que facilitarà l’accés a Internet de qualitat a 400 llars vulnerables i avaluarà l’impacte dels programes d’acompanyament i capacitació digital que tenen com a objectiu treure el màxim benefici d’aquesta connexió a la xarxa

Els resultats d’aquesta iniciativa pionera, que durarà un any, permetran definir polítiques digitals per a la reducció de la bretxa digital a tota la ciutat

El districte de Nou Barris ha acollit avui la trobada de les 30 organitzacions, entre entitats i empreses, que han impulsat Connectem Barcelona: Projecte pilot d’inclusió digital als barris, que configura el tret de sortida d’una prova pilot inèdita de connectivitat i capacitació digital al barri de Trinitat Nova.

L’objectiu d’aquesta iniciativa pionera és reduir la bretxa digital i lluitar contra la nova font de desigualtat social que suposa la digitalització. La pandèmia de la COVID-19 ha forçat i incrementat l’ús de les TIC en l’entorn personal com laboral. Disposar de connectivitat, dispositius digitals i capacitació han esdevingut indispensables pel desenvolupament normal en temps excepcional.

 

 

Diverses enquestes mostren però, que part de la ciutadania continua quedant-se enrere i això augmenta les situacions de vulnerabilitat. En concret, i segons L’enquesta sobre la bretxa digital a Barcelona (2020) un 8’1% dels habitants de Barcelona no tenen accés a Internet. Al mateix temps, les dades de la darrera enquesta, mostren una preocupació en la bretxa de l’ús.

Aquest projecte sense precedents, que busca assolir la bretxa digital zero, ha estat impulsat per l’Ajuntament de Barcelona a través de la Tercera Tinència d’Alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana i el Comissionat d’Innovació Digital a través de la Fundació BIT Habitat, de forma conjunta amb la Tinència d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, el Districte de Nou Barris, el Comissionat d’Educació i Barcelona Activa.

Compta amb el suport actiu de la majoria d’operadores de telecomunicacions, fabricants de dispositius digitals i de programari i entitats representatives de l’ecosistema tecnològic a Catalunya així com d’Entitats del Tercer Sector i del districte de Nou Barris i del barri de Trinitat Nova. En total, 30 organitzacions, entre entitats i empreses, s’han implicat en el disseny i llançament d’aquest pilot per assolit la bretxa digital zero.

 

Entitats del territori i del Tercer sector i  equipaments que col·laboren amb el projecte

Empreses col·laboradores i representants de l’ecosistema tecnològic a Catalunya

 

Cada entitat, des del seu àmbit, ajudarà a donar resposta a les diferents necessitats del projecte, ja sigui proporcionant connectivitat o dispositius (routers, quotes de dades, ordinadors, tauletes) o col·laborant en la capacitació i formació de les famílies. (Formacions específiques per les famílies, acompanyament, accions de suport i dinamització TIC o ajut en la instal·lació, reciclatge i manteniment de dispositius).

La Tercera Tinenta d’Alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha destacat “el caràcter pioner i inèdit” d’aquesta prova pilot. “Mai abans cap projecte al món havia abordat les tres dimensions de la bretxa digital: connectivitat, dispositius i capacitació”. “La tecnologia ha d’ajudar-nos a crear oportunitats i no a generar-ne de noves o fer créixer les desigualtats socials ja existents”, ha assegurat.

De la seva banda, la Tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI , Laura Pérez, ha destacat que el projecte “aborda la tecnologia des de l’àmbit de les desigualtats socials per poder superar-les”. “Els reptes que la pandèmia ens ha visibilitat encara més, en l’àmbit de l’educació online o el teletreball, els abordem com a ciutat, amb la implicació d’entitats i empreses, amb l’objectiu d’acabar amb l’escletxa digital” .

En representació de les entitats socials implicades en el projecte, Francina Alsina, Presidenta  de la Taula Tercer Sector, ha saludat “una iniciativa que promou l’aliança público-social i publico-privada per actuar davant la precarietat digital de moltes famílies, que s’ha vist agreujada amb la pandèmia”. “La bretxa digital eixampla desigualtats socials existents. A més  l’accés a internet s’ha evidenciat que no és la única barrera, ho és l’accés a dispositius i l’ús que se’n fa”.

Joan Ramón Barrera, President del CTecno, fundació que representa l’ecosistema tecnològic a Catalunya, ha destacat que el sector tecnològic, que ha experimentat un fort creixement, “té la responsabilitat d’ajudar i acompanyar a reduir aquesta bretxa i apropar la tecnologia als barris on no està present”. A més, ha afegit, que accions com aquestes “a mig-llarg termini també poden ajudar a que aparegui talent en un ecosistema que té alta demanda de professionals”.

 

Una prova pilot per facilitar l’accés a Internet de qualitat a les llars vulnerables

A nivell metodològic, Connectem Barcelona és una prova pilot d’avaluació de les polítiques d’inclusió digital que aborda el repte de la reducció de la bretxa digital en la seva triple dimensió: d’accés (connexió a Internet), de dispositius (nombre i tipus) i d’habilitats o coneixements necessaris per l’aprofitament tecnològic. Es converteix així en la primera política urbana que aborda l’escletxa digital de forma multidimensional.

Hi participaran famílies i individus del barri de Trinitat Nova, un dels barris que concentra algunes de les rendes més baixes de la ciutat, així com un dels nuclis més grans de persones en situació de bretxa digital registrada. A més, és el barri que acumula més intervencions i més consultes dins del programa d’Agents TIC, ubicats a les oficines de la Xarxa de Resposta Socioeconòmica (XARSE) impulsada per Foment de Ciutat en el marc del Pla de Barris, i que treballen per assegurar que les persones usuàries puguin fer tots els tràmits telemàtics necessaris per aconseguir solucionar una gestió administrativa posterior.

El projecte preveu facilitar l’accés universal a Internet a 400 llars, establint-se un grup de control a les quals es dotarà d’accés a la xarxa però no rebran accions concretes de capacitació i acompanyament digital. Es vol així avaluar l’impacte dels programes de formació, que tenen com a objectiu treure el màxim benefici a Internet. Igualment es faran accions per identificar totes les famílies i individus en situació de bretxa i s’analitzaran i es quantificaran les accions necessàries per eliminar la bretxa de manera completa al barri.

Al setembre es presentaran els detalls del projecte amb la selecció de les llars i famílies implicades, la instal·lació d’una connexió a Internet de banda ampla a aquells beneficiaris que no en disposin, la distribució d’ordinadors portàtils en funció del nombre de persones convivents i de les seves necessitats i la preparació dels programes d’acompanyament i capacitació específics que s’establiran i programaran al llarg del curs segons els perfils de persones beneficiàries.

Durant tot el curs escolar 2021-22 es farà el seguiment de l’impacte assolit, i a principis del curs 2022-2023 se’n presentaran les conclusions. Els resultats del projecte permetran definir i quantificar polítiques digitals per a l’eliminació de la bretxa digital a tota la ciutat. Connectem Barcelona forma part del plantejament de la ciutat per una transició digital justa.





Paraules clau

bretxa digital/ Connectem Barcelona/ Nou Barris/