L’Ajuntament posa en funcionament el 8è hort al terrat gestionat per persones amb discapacitat : Servei de Premsa

L’Ajuntament posa en funcionament el 8è hort al terrat gestionat per persones amb discapacitat

11/07/2021Temps estimat de lectura: 5 minuts

El terrat del Palau Foronda acull un nou hort amb capacitat per a 440 hortalisses que és gestionat pels usuaris i usuàries de les entitats de persones amb discapacitat del Centre Psicoteràpia Barcelona (CPB) i Centre Condal

L’any 2020, la cura dels horts al terrat va esdevenir, tot i l’estat d’alarma, una de les poques activitats que el col·lectiu de persones amb discapacitat va realitzar garantint les mesures sanitàries. Es va arribar a un total de 170 persones i es van recollir gairebé 3.600 kg que es van donar a menjadors socials i bancs d’aliments

S’ha iniciat un nou projecte amb un hort al terrat de l’escola pública Francesc Macià, on l’alumnat de primària i persones amb discapacitat comparteixen la cura de l’hort i alhora trenquen estigmes i treballen valors com el respecte, l’empatia i la integració

El projecte “L’hort al terrat”, impulsat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), estrena un nou emplaçament al terrat del Palau Foronda. Amb aquest nou espai ja són 8 els horts a la ciutat gestionats amb la participació de 15 entitats de persones amb discapacitat.

Ubicat a la Ronda Sant Pau, 43-45, a l’edifici públic que acull la seu de la Síndica de Greuges de Barcelona i l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, el nou hort disposa d’una capacitat per a plantar 440 hortalisses, verdures i plantes aromàtiques, on hi treballen els usuaris i les usuàries de les entitats de persones amb discapacitat Centre Psicoteràpia Barcelona (CPB) i Centre Condal. Les persones amb discapacitat física, intel·lectual i en situació de trastorn de salut mental gestionen l’hort amb el suport tècnic de l’empresa Groots Hydroponics, qui els ensenyen a plantar, cultivar i collir les hortalisses.

Com en la resta d’horts del projecte, l’excedent de la collita es reparteix entre menjadors socials i banc d’aliments propers a l’hort. En aquest cas, els mateixos usuaris són els que porten les verdures i hortalisses a l’ONG del barri de Sant Antoni “De Veí a Veí” i  a la Fundació BarcelonaActua, dues entitats que donen suport als veïns i a les veïnes que es troben en situació de vulnerabilitat.

El regidor i president de l’IMPD, Joan Ramon Riera, ha celebrat l’obertura del nou Hort al Terrat perquè “promou la socialització i la inclusió de les persones amb discapacitat i, a més, els posa en contacte amb la natura i l’ecologia urbana tot rehabilitant espais municipals en desús”. “La satisfacció conjunta i compartida de les persones amb discapacitat en veure els fruits del seu treball és realment el component a destacar i el que ens fa saber que anem pel bon camí”, ha afegit el regidor.

El projecte “L’hort al terrat” va començar la primavera del 2016 i ja compta amb vuit horts urbans als terrats en desús de diversos edificis municipals. El seu objectiu és triple: millorar la salut física, social i emocional de les persones amb discapacitat; trencar estereotips relacionats amb la discapacitat tot visualitzant-la; i recuperar espais en desús de la ciutat per fer-los útils i verds.

Les persones destinatàries dels horts són persones amb discapacitat intel·lectual, física o en situació de trastorn de salut mental. Amb aquest projecte es fomenta la seva inclusió social i es promou la seva autonomia i aprenentatge en l’àmbit de l’horticultura a través de la cura dels horts. A través de les seves entitats, assisteixen a l’hort entre un i dos dies a la setmana per mantenir les 14 variants de vegetals i plantes aromàtiques que es cultiven a tots els espais.

La producció dels horts es destina als mateixos agricultors i agricultores, però l’alt nivell de producció genera un excedent que es dóna a menjadors socials i a bancs d’aliments. Les entitats perceptores són a prop de l’hort, d’aquesta manera es fomenta la relació entre les persones amb discapacitat i els usuaris de les entitats socials. D’altra banda, les donacions d’hortalisses impliquen un canvi de rol per a les persones amb discapacitat, acostumats a ser perceptores de voluntariat es converteixen en voluntàries exercint un paper actiu socialment.

Pel que fa a l’aspecte mediambiental, el projecte aposta per a la millora en l’estalvi energètic amb uns horts basats en tecnologia hidropònica en sacs de cultiu, reg per degoteig i fertirrigació. Amb els nous horts es continua apostant per models més ecològics i sostenibles mediambientalment, com el sistema d’horts hidropònics que poden arribar a reduir prop d’un 90% la despesa d’aigua. Així mateix, els materials utilitzats per a les estructures són reciclats i biodegradables. És important destacar que el projecte duu a terme anàlisis de la producció dels horts urbans per garantir que els productes són aptes i sans per al consum.

 

El manteniment de l’hort, una bona teràpia durant la pandèmia

L’any 2020, marcat per la situació sanitària generada per la Covid-19, ha estat un any clau en la gestió del projecte. Durant el confinament els horts van continuar en funcionament gràcies a les empreses que col·laboren ajudant i assessorant els agricultors i les agricultores. Van ser els seus empleats qui es van encarregar del cultiu de les hortalisses i de la donació a menjadors socials i bancs d’aliments.

Un cop les entitats de persones amb discapacitat van poder reprendre la seva activitat van trobar limitades les seves actuacions a causa de les restriccions i les mesures de seguretat. La cura i el mantenim de l’hort es va convertir en una de les poques activitats que podien realitzar de manera conjunta, per tant, el nombre d’agricultors i agricultores va créixer fins a 170 i la collita de verdures i hortalisses va arribar fins a gairebé 3.600 kg.

 

Horts al terrat en escoles de Primària

Davant la bona resposta del projecte “L’hort al terrat” i de l’interès a participar per part d’altres col·lectius, l’any 2020 es va iniciar un nou projecte al terrat de l’escola pública Francesc Macià, al districte de Sants-Montjuïc. Es tracta d’un hort vertical hidropònic amb una capacitat de 560 plantes, així com un espai per germinats i planters.

L’alumnat de 3r de Primària comparteixen la cura i el manteniment de l’hort amb persones  amb discapacitat intel·lectual i trastorn de la conducta del Centre de Dia Tres Pins de la Fundació Sant Pere Claver. Malgrat això, a causa de les restriccions establertes per la pandèmia, els dos col·lectius no poden coincidir alhora a l’hort; així que supleixen aquestes trobades amb l’enviament de dibuixos, fotos i vídeos on comparteixen experiències i s’expliquen els uns als altres les tasques que han realitzat a l’hort.

L’escola ha decidit ampliar el projecte incorporant alumnes de més cursos a la cura de l’hort ja que els beneficis són múltiples. Per una banda, els infants i persones amb discapacitat aprenen tot el procés de cultiu i les fases del cicle vital de les hortalisses, des que es planten fins que les mengen al menjador de l’escola. D’altra banda, es crea un espai d’aprenentatge mutu per trencar estigmes i treballar valors com el respecte, l’empatia i la integració.

Paraules clau

horts/ persones amb discapacitat/ terrats/