Barcelona presenta l’Acord de Ciutat per a l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària 2030 : Servei de Premsa

Barcelona presenta l’Acord de Ciutat per a l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària 2030

14/07/2021Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’Estratègia #ESSBCN2030 s’ha treballat de manera conjunta amb la participació de 203 persones i 147 entitats de l’ESS, i serà el full de ruta tant de les polítiques d’ESS municipals com de les accions del teixit de la ciutat durant els propers anys per promoure l’expansió de l’ESS

El document compta amb 8 línies estratègiques i 10 projectes de ciutat per tal d’impulsar aquest tipus d’economia a la ciutat de Barcelona

Prèviament a l’esclat de la Covid-19, a Barcelona, l’àmbit de l’economia social i solidària aglutinava un total de 4.500 empreses i organitzacions de sectors molt diversos en les quals treballen unes 60.000 persones

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Competitivat i Hisenda, Jaume Collboni; i el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària, Álvaro Porro, han presentat aquest migdia l’Acord de Ciutat per a l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària 2030, en un acte que ha tingut lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

A la presentació també han participat el president de l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT), Guillem Llorens i Gragera; la directora de la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, Laia Grabulosa Descals; el representant de la Xarxa d’Economia Solidària, Jordi Via; i la gerent de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Anna Albareda Sanz.

 

 

A més, hi han assistit el director general d’Economia Social, Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat de Catalunya, Josep Vidal, així com 40 representants d’entitats representatives de l’ESS que formen part de l’Espai de Governança i representants del Consell Econòmic i Social de Barcelona.

L’Acord de Ciutat és el resultat d’un procés iniciat el febrer de 2019 per tal d’elaborar, de forma compartida i inclusiva, una estratègia de foment i enfortiment de l’economia social i solidària (ESS) a la ciutat de Barcelona. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per l’Associació Economia Social i Catalunya (AESCAT) i l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de l’Estratègia #ESSBCN2030.

El document és fruit del treball conjunt de 203 persones i 147 entitats de l’ESS, les quals van generar més de 500 propostes, i també ha tingut en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de Nacions Unides. La seva versió definitiva fou aprovada el 16 de setembre de 2020 per l’Àmbit Participat i a partir d’ara serà el full de ruta per a les polítiques públiques municipals i els actors barcelonins de l’ESS durant els propers anys.

L’estratègia #ESSBCN2030 estableix 8 línies estratègiques generals que interpel·len diversos sectors econòmics considerats clau per resoldre els principals problemes de la ciutat. A través d’una trentena d’indicadors, el document es marca fites per:

Més enllà d’aquests objectius, l’Estratègia #ESSBCN2030 també identifica 10 projectes de ciutat que han de permetre impulsar de forma significativa, coordinada i prioritzada les 8 línies estratègiques. Concretament, l’estratègia inclou com a projectes de ciutat:

Així mateix, el 23 de juny passat, el Ple del Consell Municipal de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar crear l’Espai conjunt de participació de l’Acord de Ciutat per l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030 (Acord #ESSBCN2030), que haurà de donar continuïtat i reforçar el procés engegat, tot afavorint el treball conjunt i la governança compartida de l’Estratègia #ESSBCN2030, en la línia d’altres espais similars del consistori.

En la seva intervenció a l’acte, el comissionat Porro, com a mostra del compromís municipal amb l’Estratègia #ESSBCN2030, ha presentat el nou Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària a Barcelona, 2021-2023. Aquest té 12 objectius i 65 accions; està desenvolupat pels equips d’Economia Social de l’Ajuntament de Barcelona i d’Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa i té previst un pressupost global de 12 milions d’euros en despesa corrent, 7’8 milions en inversions i 2 milions en un possible fons d’inversió.

El comissionat també ha destacat la transversalitat i diversitat amb la que s’ha treballat aquesta estratègia en la que han participat tots els grups municipals i que es va aprovar al Consell Plenari Municipal quasi per unanimitat.

 

L’ESS, en creixement a Catalunya

En els darrers quinze anys, l’ESS ha augmentat en volum i presència a Barcelona i a Catalunya. De fet, entre els anys 2016 i 2019, el ritme de creació de cooperatives a la ciutat es va més que duplicar, es va passar de crear-se unes 30 anualment a unes 80 o 90. Avui, en certs barris, municipis i sectors, l’ESS ja constitueix ecosistemes locals o sectorials d’economia alternativa i s’ha convertit en un interlocutor imprescindible i legitimat que resol les necessitats socials de moltes persones.

Prèviament a l’esclat de la Covid-19, a Barcelona, l’àmbit de l’economia social i solidària aglutinava un total de 4.500 empreses i organitzacions de sectors molt diversos en les quals treballen unes 60.000 persones.

Cal recordar que l’any 2016, l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el primer Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària (PIESS). Es tractava d’un pla estratègic i plurianual amb vocació de transformació social a llarg termini, que va suposar un repte metodològic de disseny i assaig de projectes pilot, així com de promoció de fórmules de gestió pública de tipus cooperatiu i comunitari. Aquest va ser creat per un equip especialitzat dins de l’estructura municipal i de Barcelona Activa.

Uns serveis que han donat resultats i que, per exemple, només l’any 2020, tot i la pandèmia, presenten uns resultats molt positius: els serveis d’ESS de Barcelona Activa al 2020 van comptabilitzar  5.583 participants (70% dones) en formacions i assessoraments, així com 465 empreses i projectes acompanyades i prop de 200 projectes finançats en les línies de subvenció específiques.

Aquests darrers anys, l’Ajuntament de Barcelona ha creat una política econòmica estructural d’ESS amb altres municipis agrupats en la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS). Junts apliquen mesures favorables a un canvi de model econòmic centrat en les persones, i moltes d’aquestes mesures provenen de les demandes i propostes de la mateixa ESS.

 

L’ESS i el “Barcelona Green Deal”

L’ESS és un dels 10 grans objectius estratègics del “Barcelona Green Deal”, el full de ruta per a l’economia de la ciutat des d’ara i fins al 2030. Aquesta iniciativa comportarà la inversió de 672 milions d’euros entre 2020 i 2023 en 66 accions clau. Aquest document recull l’estratègia a llarg termini per un desenvolupament econòmic inclusiu, per respondre als reptes actuals i futurs de la ciutat.

La voluntat és que l’ESS esdevingui una palanca clau d’aquest nou model econòmic de la ciutat que promou una economia més diversificada, sostenible, plural i resilient. Tot això amb l’objectiu de diversificar l’economia, reduir les desigualtats socials, reforçar el sistema sanitari i les aliances públic-privades.

 

Paraules clau

Economia Social i Solidària/