L’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina ingressa a l’Arxiu Municipal de Barcelona : Servei de Premsa

L’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina ingressa a l’Arxiu Municipal de Barcelona

16/07/2021Temps estimat de lectura: 3 minuts

Avui s’ha formalitzat la donació del fons a l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí, de gran rellevància perquè ajuda a completar una part de la història contemporània de la ciutat més desconeguda i discriminada

Juntament amb la donació de la documentació, s’ha recollit també el testimoni oral de Josep Maria Monferrer, historiador impulsor de l’arxiu, amb l’objectiu de conservar la seva pròpia memòria vinculada amb el barri de la Mina

L’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina ha ingressat a l’Arxiu Municipal de Barcelona arran de la donació que el president d’aquest arxiu històric, Josep Maria Monferrer, ha fet a l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí.

A l’acte de donació i reconeixement al president de l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina, Josep Maria Monferrer, han participat el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, la consellera del barri del Besòs i el Maresme, Sílvia López, l’arxiver en cap, Joaquim Borràs, i la responsable d’arxiu i gestió documental de l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí, Maria Raya, entre d’altres.

 

 

L’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina és fruit de la voluntat de Montferrer per recuperar i reconstruir la història d’aquest territori que fins a finals dels anys 60 del segle XX era una zona de cases rurals que van ser expropiades per construir-hi el barri de la Mina. La incorporació del fons d’aquest arxiu és de gran rellevància per a l’Arxiu Municipal de Barcelona ja que ajuda a completar una part de la història contemporània de la ciutat més desconeguda i discriminada.  Per aquest motiu, juntament amb la donació de la documentació, s’ha recollit també el testimoni oral de Josep Maria Monferrer amb l’objectiu de conservar la seva pròpia memòria vinculada amb el barri de la Mina.

La idea de constituir un Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina va ser iniciativa de Josep Maria Monferrer, educador, historiador i dinamitzador cultural a la Mina, barri on va arribar com a primer director de l’escola pública Tirso de Molina l’any 1975.  Un cop jubilat, es va dedicar a conservar i redescobrir la història del Camp de la Bota i els orígens del barri de la Mina per preservar-ne la memòria. Persona vinculada a entitats, projectes i moviments socials del barri, va aconseguir la col·laboració dels veïns i veïnes per anar recopilant un patrimoni a base de documentació textual, gràfica i oral que explica la memòria històrica d’aquests “barris perifèrics” que han hagut de lluitar contra uns poders socials que els han marginat sistemàticament. D’aquesta manera, l’Arxiu Històric de la Mina ha anat recollint molta documentació dels poc més de 40 anys de vida del barri, començant per la seva construcció, ocupació, desencís, lluites, èxits i fracassos d’un territori que ha estat durament estigmatitzat.

D’entre la documentació que forma l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina, cal destacar diversos àlbums de fotografies i diapositives sobre el Camp de la Bota, la Mina rural o la transformació urbanística del territori; el llibre d’actes dels alumnes de l’escola Castell de les 4 Torres de l’any 1967; documents relacionats amb la filmació de la pel·lícula Claroscuro sobre l’ensenyament i la vida al barri de la Mina; cartells sobre reivindicacions de l’Associació de Veïns del polígon de la Mina des dels anys 70-80 i, fins i tot, diversos números de la revista Mira la Mina des de l’any 2002 al 2005.

La vinculació de Josep Maria Monferrer amb els barris de Sant Martí ha estat de gran rellevància, especialment pels projectes que ha desenvolupat amb les entitats del districte, com ara el Centre d’Estudis Sant Martí de Provençals, o la seva col·laboració en el Parapet de les Executades i Executats, peça de memòria històrica instal·lada al Parc del Fòrum. D’entre els llibres que ha publicat, destaquen El Camp de la Bota. Un espai i una història (2012), La història de Sant Adrià llegida des de la Mina (2013), Història del barri de la Mina 1969-2000 (2014), i El Pla de Transformació de la Mina 2000-2015 (2016). Així mateix, l’any 2020 Monferrer va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi per la seva contribució a la conservació de la història local de Barcelona.

 

Selecció de documentació de l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina ingressada a l’Arxiu Municipal de BarcelonaCompartiu aquest contingut

Paraules clau
Arxiu Històric del Camp de la Bota i la Mina/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina