Servei de Premsa
27/12/2024
L’Ajuntament impulsa noves actuacions per lluitar contra les agressions al col·lectiu LGTBI
26/07/2021
Temps estimat de lectura: 5 minuts
Davant l’augment d’agressions LGTBIfòbiques, l’Ajuntament expressa la seva condemna als discursos d’odi i a les agressions, i reivindica la diversitat sexual i de gènere com una riquesa de la ciutat
El consistori presenta un seguit d’actuacions amb l’objectiu de prevenir les actituds masclistes i LGTBIfòbiques, i amb el compromís de seguir aplicant polítiques socials que garanteixin els drets de tota la ciutadania
Un Centre de Noves Masculinitats per promoure referents positius de masculinitat; ampliar la formació als centres educatius per fomentar la igualtat i prevenir la discriminació; o més propostes culturals per a la promoció de la diversitat sexual i de gènere són algunes de les actuacions que planteja el consistori per donar resposta a la nova realitat social
Una nova campanya de sensibilització ubicarà estores a les entrades dels edificis municipals i del transport públic amb els colors de l’Arc de Sant Martí i el missatge “Lgtbi-fòbia no ets benvinguda”
Barcelona sempre ha estat una ciutat pionera en la defensa de la diversitat sexual i de gènere i, davant l’augment de les agressions LGTBIfòbiques en els darrers mesos i les consegüents reivindicacions ciutadanes, l’Ajuntament condemna els discursos d’odi i les agressions envers el col·lectiu. Alhora, reforça un seguit d’actuacions amb l’objectiu de prevenir les actituds masclistes i LGTBIfòbiques i segueix orientant les seves polítiques municipals cap a la transformació d’imaginaris que contribueixin a la prevenció d’aquestes actituds.
En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona reforça i fa una aposta pel desplegament d’accions de prevenció i promoció de la diversitat sexual i de gènere amb l’objectiu de prevenir les actituds masclistes i LGTBIfòbiques i per poder donar resposta a l’actual realitat social. Entre les actuacions previstes destaquen les següents:
- Centre de Noves Masculinitats: l’Ajuntament de Barcelona vol iniciar i potenciar un conjunt de projectes i programes per potenciar el treball de les masculinitats i fomentar i incorporar la participació de la població masculina per construir una ciutat més justa i equitativa per a tothom. La creació del Centre de Noves Masculinitats neix amb la voluntat de promoure i difondre models de masculinitats positius, oberts, plurals i heterogenis, allunyats de formes relacionals desiguals i injustes. El centre neix amb la voluntat de convertir-se en un espai formatiu de referència per als homes de la ciutat, i d’esdevenir un espai obert a la ciutadania on treballar aspectes relacionats amb la masculinitat i el foment de relacions equitatives, justes, i igualitàries a la ciutat, tot promocionant xarxes de participació entre la població masculina.
- Ampliació de la Xarxa d’Escoles per la Igualtat i la No Discriminació: en l’àmbit educatiu destaca aquest programa de sensibilització, destinat a l’alumnat d’entre 6 i 16 anys, que fomenta la prevenció de la violència, dels comportaments discriminatoris i/o xenòfobs en les relacions interpersonals, alhora que promou els valors d’igualtat, equitat i respecte. La seva finalitat és erradicar la violència i la discriminació en totes les seves formes en el si de la comunitat educativa. Actualment, el programa es desplega en 28 centres educatius de la ciutat i ja s’han beneficiat gairebé 9.000 alumnes i més de 500 docents, i l’objectiu és augmentar el nombre de centres que participin en el programa.
- La programació de la mostra FIRE: l’objectiu és ampliar els materials audiovisuals de la Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià de Barcelona, organitzada pel Casal Lambda. La mostra aborda la diversitat afectiva en el sentit més ampli a través d’una acurada selecció de llargmetratges, documentals i curtmetratges. Cinema de qualitat, pel·lícules d’autor i enfocament educatiu són les seus principals senyals d’identitat.
- Increment de la perspectiva comunitària al Centre LGTBI: inaugurat l’any 2019, el Centre LGTBI s’ha consolidat com l’equipament de referència en matèria LGTBI a la ciutat. L’espai ofereix un ampli catàleg de serveis d’informació, orientació i atenció directa, que l’any 2020 va superar les 2.100 demandes d’informació. A més, també desenvolupa una programació cultural, d’acció comunitària i sensibilització oberta a tota la societat; i dona suport a l’activitat de grups emergents tot afavorint noves iniciatives cíviques i associatives que promouen la diversitat sexual i de gènere. Amb aquest nou impuls es vol reforçar la programació del centre per potenciar la part de treball comunitari fent-la arribar a les entitats, associacions, etc.
- Potenciar i estendre propostes culturals: durant els mesos de juny i juliol s’ha engegat el projecte “Museus LGTBI”, on set institucions culturals de la ciutat han transformat els seus espais i la seva programació en un terreny de celebració de la diversitat sexual i de gènere donant a conèixer realitats poc representades o desconegudes relacionades amb el col·lectiu LGTBI. La voluntat és ampliar aquesta oferta cultural i sumar més propostes a la resta de institucions culturals de la ciutat.
A més, amb aquest nou impuls també es vol reforçar la territorialització de les polítiques LGTBI a través dels districtes, incorporar protocols de prevenció i atenció a les violències LGTBIfòbiques o potenciar el Grup de Treball per recuperar la memòria democràtica del col·lectiu LGTBI a la ciutat, entre d’altres.
Per últim, pel que fa a l’àmbit laboral es preveu la implementació de la “Guia per millorar l’ocupabilitat trans”, adreçada als orientadors i orientadores dels serveis d’ocupació, alhora que es treballa amb les empreses per donar a conèixer la “Guia per elaborar protocols de transició de gènere al lloc de treball”. Amb aquests dos documents es vol fomentar la inserció laboral de les persones trans i facilitar el procés de transició de gènere per aquelles persones que ja tenen una feina i acostumen a abandonar-la per por a la incomprensió del seu entorn laboral.
Estores amb missatge: Lgtbi-fòbia no ets benvinguda
En el marc de les mesures i accions que proposa l’Ajuntament per lluitar contra les causes que generen l’augment de les expressions d’odi cap al col·lectiu LGTBI, avui ha presentat una nova campanya de comunicació per recordar a la ciutadania que a Barcelona qualsevol acte d’intolerància no hi té cabuda.
La campanya consisteix en la instal·lació d’estores amb els colors de l’Arc de Sant Martí, on es pot llegir el missatge “Lgtbi-fòbia no ets benvinguda” i que s’ubicaran a les entrades principals dels edificis municipals i en alguns accessos al transport públic. Un missatge contundent i impactant que apel·la directament a la població intolerant i que vol fomentar la consciència crítica davant la necessitat d’aturar l’escalada d’atacs violents cap al col·lectiu LGTBI.
La proposta s’ha realitzat en col·laboració amb l’agència creativa de comunicació Equipo Singular i a partir d’avui es podrà veure a l’entrada de l’Ajuntament de Barcelona a Plaça Sant Jaume, a l’entrada dels diferents equipaments municipals i a les sortides de les estacions de Metro Jaume I i Universitat.
Paraules claulgtbi/ LGTBIfòbia/