Barcelona i la Fundació Catalunya Europa s’alien per reflexionar sobre el futur de les ciutats i la governança metropolitana : Servei de Premsa

Barcelona i la Fundació Catalunya Europa s’alien per reflexionar sobre el futur de les ciutats i la governança metropolitana

29/07/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital i Esports, i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha subscrit un conveni amb el director de la Fundació Catalunya Europa, Pau Mas, per tal de donar suport al projecte “La transformació de la ciutat”

El projecte inclou una vintena de sessions de debat i reflexió sobre governança metropolitana i vertebració territorial on, entre d’altres qüestions, es volen repensar àmbits d’actuació municipal, com l’habitatge i les infraestructures, des d’una perspectiva metropolitana

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Catalunya Europa han acordat tirar endavant el projecte “La transformació de la ciutat”, que inclou una vintena de sessions per reflexionar sobre els canvis que necessiten impulsar les ciutats – com la Barcelona metropolitana – a fi d’adaptar-se a les múltiples crisis que han d’afrontar i de debat sobre governança metropolitana, abordada des de l’àmbit de la Regió metropolitana que agrupa 5,1 milions d’habitants de 164 municipis de set comarques.

 

 

La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital i Esports, i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet ha subscrit un conveni amb la Fundació Catalunya Europa, en concret amb el seu director, Pau Mas, i amb la responsable del programa “La transformació de la ciutat”, Gina Abelló. L’objectiu del conveni és donar suport al projecte i al programa de debats que, al llarg de dos anys, realitzarà la fundació privada, constituïda l’any 2007 a iniciativa de Pasqual Maragall i que ha esdevingut un espai de pensament i think tank que treballa en tres àmbits prioritaris: Europa, els reptes globals i el desenvolupament de les ciutats.

En el marc del programa “RE-CITY”, pensat per enfortir el món local, la Fundació Catalunya Europa es proposa realitzar aquest nou projecte que sota el títol “La transformació de la ciutat” debatrà sobre els canvis que cal impulsar des de les ciutats per fer front als reptes urbans de la pròxima dècada i imaginar solucions sostenibles per al seu futur, abordant aspectes claus com la vertebració territorial, les desigualtats socials o la governança metropolitana de Barcelona.

Segons la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital i Esports, i Coordinació Territorial i Metropolitana de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, aquest acord “impulsarà el debat sobre la governança metropolitana de Barcelona i la seva dimensió regional, que necessita nous mecanismes de concertació i participació que donin resposta als reptes econòmics, socials i ambientals que ha d’afrontar la metròpoli dels 5 milions”.

El cicle de debats es desenvoluparà en tres àmbits d’actuació:

1) Jornades de debats sobre governança metropolitana

2) Jornades municipalistes per reflexionar sobre les grans eixos de vertebració territorial

3) Grups de treball Re-CITY en acció per impulsar el canvi

Les jornades de debat sobre governança metropolitana, incloent l’àmbit regional, s’estructuraran en 5 sessions que tindran lloc entre 2021 i 2022 i tractaran, entre d’altres, les desigualtats socials i els recursos municipals, l’estructura i el finançament de l’administració metropolitana, els mecanismes polítics i democràtics de representació en l’àmbit metropolità, i el rol internacional de la Barcelona metropolitana, comparant-la amb les funcions i competències de metròpolis similars. Totes les sessions seran obertes al públic per enfortir el debat metropolità i fomentar la participació de tots els actors socials, econòmics i polítics implicats.

Les jornades municipalistes tenen per objectiu  i s’estructuraran en 9 sessions  que tindran lloc aquets any i el vinent. Les sessions d’habitatge tractaran sobre la situació del mercat i els operadors, la regulació, la rehabilitació urbana i els nous reptes per a les polítiques locals, entre d’altres. Les sessions sobre vertebració territorial tractaran sobre el Parc agrícola del Delta del Llobregat, la línia orbital de rodalies com a vertebradora de la regió metropolitana, i el PDU de les tres xemeneies del Besòs, entre d’altres.

Finalment, els grups de treball s’estructuraran en unes altres 5 sessions. Es desenvoluparan en un format de taller i hi participaran agents representants de la quàdruple hèlix (empresa, administració, acadèmia i societat civil), per debatre propostes d’actuació concretes i de naturalesa metropolitana. Aquests tallers tractaran sobre l’espai públic, la mobilitat, i la transformació econòmica i energètica, entre d’altres.

Fruit d’aquest conveni, amb una vigència de dos anys, l’Ajuntament de Barcelona aportarà a la Fundació Privada Catalunya Europa  40.000 euros per donar suport a l’execució del projecte presentat per la Fundació que té un pressupost total de 180.000 euros .





Paraules clau

ciutats/ Fundació Catalunya Europa/ governança/