Cementiris de Barcelona impulsa nous espais per al repòs de les cendres : Servei de Premsa

Cementiris de Barcelona impulsa nous espais per al repòs de les cendres

30/07/2021

El primer dels espais, situat a la via de Sant Francesc, del Cementiri de Montjuïc comptarà amb 2.000 metres quadrats i s’emmarca en el Pla Estratègic de Cementiris de Barcelona, que preveu adaptar els serveis a les necessitats de la ciutadania

El Pla Estratègic preveu altres zones de repòs de cendres a Montjuïc, però també les inversions necessàries per adaptar i mantenir la funcionalitat de la infraestructura i de les instal·lacions dels 9 cementiris de la ciutat

Per tal de donar cobertura a la demanda creixent d’incineracions s’instal·larà un cinquè forn al crematori de Montjuïc

El Cementiri de Montjuïc comptarà amb un nou gran espai per a la inhumació de cendres de més de 2.000 metres quadrats. Es tracta d’una actuació que comptarà amb una inversió de 820.270€ i es durà a terme a la Via de Sant Francesc, prop de la plaça de la Fe.

És un espai dissenyat per arquitectes paisatgistes, on s’hi ha prioritzat la demanda actual de les famílies. L’espai comptarà amb àmplies zones verdes i de repòs amb vistes al mar i es posarà a disposició de la ciutadania el primer trimestre de 2023. Les obres s’iniciaran el mes de maig vinent i tindran una durada de 10 mesos.

 

Espai de repòs de cendres a la Via Sant Francesc
 

A més de l’espai previst a la via de Sant Francesc, s’han localitzat cinc espais més al Cementiri de Montjuïc que es destinaran al repòs de cendres. A la plaça Sagrat Cor (800 metres quadrats), Sant Oleguer (1.900 metres quadrats), Santíssima Trinitat (850 metres quadrats), la plaça del Còlera (2.300 metres quadrats) i Nostra Senyora de la Mercè (400 metres quadrats) que s’activaran progressivament en els propers anys.

Per tal de satisfer les noves demandes ciutadanes i naturalitzar els cementiris, ara es fa un salt d’escala en la construcció de nous espais de repòs de cendres als cementiris urbans.

 

Repòs de cendres a la via Sant Francesc
 

Actualment Cementiris de Barcelona ja disposa de diferents ubicacions per al repòs de cendres, bé perquè la ciutadania les pugui espargir en entorns naturals amb totes les garanties mediambientals o bé columbaris cineraris que permeten donar sepultura a les urnes. Al Cementiri de Montjuïc hi ha tres jardins per a la inhumació de cendres: el Jardí d’espargiment, el Jardí de la Mediterrània i el Jardí de les Aromes.

El Cementiri de Collserola, pioner en aquest tipus d’inhumacions ja disposa, també, dels següents espais: el Jardí del repòs, el Bosc del Silenci i el Bosc de les Cendres.

A més, en els cementiris mitjans, Sant Andreu, Poblenou i les Corts, s’està treballant en la localització d’espais per a la inhumació de cendres prenent com a exemple, els espais verds projectats en els cementiris grans que, lògicament, s’hauran d’adaptar a l’escala possible.

En els darrers anys la demanda d’incineració dels difunts ha anat creixent, en detriment de la inhumació. Ara mateix, dels aproximadament 15.000 serveis anuals que fa Cementiris de Barcelona, al voltant del 52% són incineracions. Per aquest mateix motiu, per adaptar els serveis a les noves realitats, demandes i necessitats de la ciutadania i donar resposta a la demanda d’incineració amb la màxima qualitat, aquest mes de juliol també s’han iniciat les obres d’instal·lació del cinquè forn al crematori de Montjuïc, i coincidint amb aquesta actuació, es remodelarà l’espai de recepció i la sala de visualització d’introducció del fèretre, dotant-los de càmeres per poder seguir, de forma telemàtica des de qualsevol punt de l’equipament o des d’altres punts geogràfics les cerimònies de recolliment. La previsió és que aquesta actuació finalitzi a principis de 2022. La inversió prevista per al nou forn crematori i millores vinculades és d’1,1 milions d’euros.

 

Altres actuacions de desenvolupament i modernització

A banda dels espais de repòs de cendres, Cementiris de Barcelona, té en l’actualitat diverses actuacions de millora previstes per als pròxims tres anys als 9 cementiris de la ciutat en paral·lel a les actuacions de manteniment i millora de la infraestructura i les instal·lacions. Cal tenir en compte que tots cementiris de la ciutat tenen un gran valor cultural, històric i patrimonial i tenen una antiguitat mitjana de 140 anys.

Per aquest motiu s’han reforçat les actuacions destinades a revisar i actualitzar de forma exhaustiva tota la infraestructura existent per obtenir un major nivell de seguretat, funcionalitat i durabilitat de les instal·lacions. A hores d’ara s’estan executant o be està en procés de licitació les actuacions de la primera etapa del Pla Director en diversos cementiris, principalment a Montjuïc i Collserola.

El Pla Estratègic contempla, també, rehabilitacions, ampliacions i noves construccions en els cementiris de Montjuïc, Collserola, Sant Andreu, Sants i Poblenou orientades a la conservació del patrimoni arquitectònic i a la millora de l’atenció a la ciutadania.

El Pla Estratègic de Cementiris de Barcelona per als pròxims anys també preveu:

La inversió prevista en el període 2020-2024 és de 24,8 milions d’euros destinats a la millora i rehabilitació dels edificis de nínxols, 10 milions d’euros en inversió de desenvolupament i modernització i 9,3 milions d’euros en manteniment preventiu i correctiu dels recintes dels cementiris i de les oficines d’atenció a la ciutadania distribuïdes per la ciutat.Compartiu aquest contingut