Barcelona mantindrà la prohibició del lloguer d’habitacions turístiques : Servei de Premsa

Barcelona mantindrà la prohibició del lloguer d’habitacions turístiques

04/08/2021Temps estimat de lectura: 2 minuts

A dia d’avui a la ciutat no s’admet la implantació de les llars compartides arran de la suspensió de llicències impulsada fa un any per l’Ajuntament i de la regulació de l’actualització del PEUAT aprovada inicialment

Aquest seguirà sent el marc normatiu vigent a Barcelona a partir del proper 6 d’agost, quan finalitza el termini d’un any atorgat per la Generalitat als municipis per regular el lloguer d’habitacions turístiques

Sí que es permeten i se seguiran permetent els lloguers d’habitacions de més de 31 dies per a ús habitual o de llarga durada com els que es fan habitualment a estudiants o treballadors temporals

Barcelona mantindrà la prohibició del lloguer d’habitacions turístiques per períodes de 31 dies o menys. A dia d’avui, a la ciutat no s’admet la implantació d’aquest tipus d’allotjament turístic arran de la suspensió de llicències aprovada ara fa un any pel Govern municipal. En concret, es va suspendre l’atorgament de llicències i altres autoritzacions i de permisos per a la realització d’obres destinades a la implantació de llars compartides.

La Generalitat va crear aquesta nova modalitat de lloguer d’habitacions d’ús turístic en habitatges habituals amb el Decret 75/2020 de Turisme, que va es va publicar el 6 d’agost de 2020. Preveu lloguers que no superin els 31 dies d’estada amb un màxim de 4 places per pis i requereix que qui demani la llicència sigui la persona que viu habitualment en aquell habitatge.

El decret permet que Barcelona pugui fer la seva pròpia regulació, ja que la ciutat té una realitat diferent a la de la resta del territori i concentra bona part de les llars compartides de Catalunya. La nova normativa establia el termini d’un any perquè els ajuntaments poguessin regular l’activitat a cada municipi. Aquest període finalitza el divendres vinent, però a Barcelona no hi haurà cap canvi i es continuarà sense acceptar cap llicència de llar compartida.

I és que l’Ajuntament va aprovar inicialment el gener passat l’actualització del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT), que va prorrogar la suspensió de llicències i en el seu articulat tampoc admet la implantació de les llars compartides a la ciutat. Tenint en compte que el pla urbanístic municipal preval sobre el decret de la Generalitat, la suspensió de llicències continuarà vigent i per tant serà impossible atorgar cap habilitació municipal en relació amb aquesta activitat. La situació es mantindrà fins que s’aprovi definitivament l’actualització del PEUAT, moment en el qual passarà a regir la normativa que inclogui el propi pla sobre les llars compartides.

El text de l’actualització del PEUAT aprovat inicialment no admet les llars compartides a la ciutat per preservar la funció social de l’habitatge i evitar una saturació d’habitacions turístiques que provocaria problemes de convivència, impactaria en el mercat de l’habitatge i perjudicaria el comerç de barri i proximitat.

Ara bé; cal subratllar que a dia d’avui sí que es poden fer lloguers d’habitacions de més de 31 dies per a ús habitual o de llarga durada, com els que es fan habitualment a estudiants o treballadors temporals. Aquesta tipologia de lloguer està regulada pel Codi Civil i per la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), i en aquest aspecte no hi haurà cap canvi d’ara endavant i se seguiran permetent.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
lloguer d’habitacions turístiques/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina