L’Ajuntament de Barcelona intensificarà la cooperació amb les entitats que acullen persones refugiades en llars de la ciutat per incrementar-ne les places : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona intensificarà la cooperació amb les entitats que acullen persones refugiades en llars de la ciutat per incrementar-ne les places

26/08/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Avui, més de cinquanta llars de Barcelona acullen immigrants o refugiats de 23 països diferents a través de quatre entitats: Refugees Welcome, Barcelona Actua, Migrastudium i Punt de Referència. El consistori intensificarà el treball conjunt per incrementar el nombre de llars voluntàries.

A partir de gener de 2022 es crearà una secretaria tècnica que coordini aquestes tasques i comptarà amb un pressupost de 200.000 euros.

El primer semestre del 2021 el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats ha atès 10.307 persones, un 7% menys que el mateix període del 2021, a causa del manteniment de restriccions de trànsit aeri i mobilitat internacional

L’Ajuntament de Barcelona intensificarà la coordinació amb les entitats d’acollida de persones immigrants o refugiades a la ciutat perquè aquestes puguin incrementar les llars de particulars que ofereixen acollida a la ciutat. En aquests moments hi ha quatre entitats que treballen en aquest àmbit: Refugees Welcome, Barceloa Actua, Migrastudium i Punt de Referència.

Aquestes entitats donen suport a les persones migrades i també acompanyen les famílies que volen acollir a casa seva, perquè el procés tant d’integració de la persona acollida com de recepció de la família sigui exitós.

Al 2020, hi havia actives 55 llars acollidores a Barcelona. En total, hi havia gairebé 50 persones de 23 nacionalitats diferents vivint en família, la majoria dels quals estaven pendents de resoldre la seva situació legal a l’estat espanyol.

La voluntat del consistori és generar nous circuits de coordinació amb aquestes entitats perquè es pugui aconseguir més llars d’acollida a la ciutat i, d’aquesta manera, Barcelona pugui incrementar l’oferta de places per a persones migrants i refugiades. Per a fer-ho possible, es crearà una oficina tècnica de gestió, que en col·laboració amb les entitats, treballarà per a la coordinació i captació de famílies acollidores. El projecte comptarà amb un pressupost inicial de 200.000€.

 

Barcelona, Ciutat Refugi

Barcelona es va declarar Ciutat Refugi l’any 2015 en el context de l’arribada massiva de persones refugiades a les costes mediterrànies. Aquella crisi va generar un allau de demandes per a acollir persones refugiades a Barcelona. En un primer moment aquestes ofertes d’acollida per part de la ciutadania es van canalitzar a través d’una adreça de correu electrònic creada expressament. La bústia va rebre més de mil missatges durant les primeres cinc hores de posar-se en marxa, el 4 de setembre de 2015. Deu dies després, n’havia rebut 2.500, tant per banda de persones individuals, com de col·lectius, escoles, empreses i entitats. El mateix els va passar a les entitats que treballen en asil a la ciutat.

Va ser en aquell context que va néixer el Pla Barcelona Ciutat Refugi, que entre d’altres iniciatives va desenvolupar un programa d’acollida, el Pla Nausica, amb l’objectiu d’incrementar les places d’allotjament en equipaments de les entitats que treballen en aquest àmbit. Ara, aquesta tasca de reforç es vol focalitzar en incrementar el nombre de particulars que ofereixen casa seva a una persona refugiada o immigrant durant un temps determinat, fins que aquesta es pot valdre econòmicament i socialment per sí mateixa.

Des de l’avenç de l’exèrcit talibà a Afganistan, el consistori ha rebut una vintena de demandes d’acollida per part de la ciutadania i d’entitats. Ara ha posat en disposició un correu electrònic (ciutat_refugi@bcn.cat) .

 

Balanç del Servei d’Atenció al Immigrant, Emigrant i Refugiat de Barcelona (SAIER)

Les restriccions de mobilitat internacional derivades de la pandèmia i la reducció del temps de resolució de les sol·licituds d’asil per part de l’Estat han definit les atencions del SAIER la primera meitat del 2021. D’una banda, el nombre de persones ateses entre gener i juny ha estat de 10.307 persones, un 7% menys que en el mateix període del 2020. De l’altra, la proporció de persones en situació administrativa irregular o en irregularitat sobrevinguda s’han incrementat, passant del 41% del total el primer semestre del 2020 a més del 46%, mentre que el nombre de sol·licitants d’asil ha disminuït de prop del 42% al 26%.





Paraules clau

Emigrants i Refugiats/ SAIER/ Servei d’Atenció a Immigrants/