Ada Colau intervé a l’acte de commemoració del 120è aniversari de la inauguració de l’Escola Moderna : Servei de Premsa

Ada Colau intervé a l’acte de commemoració del 120è aniversari de la inauguració de l’Escola Moderna

07/09/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Dimecres 8 de setembre, a les 19.00 hores, al Born Centre de Cultura i Memòria (Plaça Comercial, 12), l’alcaldessa, Ada Colau, intervindrà en l’acte de commemoració dle 120è aniversari de la inauguració de l’Escola Moderna, que se celebra en el marc del I Simposi Internacional Ferrer i Guàrdia, organitzat pel Born Centre de Cultura i Memòria, la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana i la Fundació Ferrer i Guàrdia.

 


 

Fundada el 8 de setembre de 1901 a Barcelona, l’Escola Moderna era un projecte pedagògic revolucionari per a l’època, basat en un ensenyament laic, en la coeducació de nens i nenes, que rebutjava el sistema d’exàmens i càstigs, i que fomentava l’experiència i la descoberta de la natura. Un model educatiu que es va estendre i replicar per diferents territoris i països d’arreu del món i, del qual, molts dels seus elements són presents en l’actualitat en la pedagogia contemporània.

Per commemorar aquesta efemèride, en el Simposi Ferrer i Guàrdia, que se celebra els dies 8 i 9 de setembre, es reuniran especialistes en educació, pedagogia i història de diferents països, s’abordaran els principals debats educatius del moment i es presentaran noves investigacions sobre el projecte educatiu del fundador de l’Escola Moderna.

Entre els especialistes convidats hi participaran: Sylvain Wagnon, Mercè Otero, Francisco Delgado, Sheila González, Francina Martí, Ani Pérez, Luis Miguel Lázaro i Valeria Giacomoni. A més, es presentaran 14 investigacions per part d’autors procedents de països com el Brasil, Perú, Suïssa i Portugal, així com d’investigadors de l’Estat espanyol.

El Simposi s’engloba dins el programa de l’exposició “Per una educació en llibertat. Barcelona i l’escola. 1908-1979.” que es pot visitar actualment a El Born Centre de Cultura i Memòria.

Les dues jornades es desenvoluparan en format presencial, però tots els actes es retransmetran per streaming a través de la pàgina web simposiferrerguardia.eu i pel canal de Youtube de la Fundació Ferrer i Guàrdia.

En l’organització d’aquestes jornades també hi col·laboren l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació de Mestres Rosa Sensat, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, la Fundació Marta Mata i la Càtedra de Renovació Pedagògica de la Universitat de Girona.

 

Programa:

Dimecres, 8 de setembre

09:30h – 10:00h Inauguració del simposi a càrrec de Sílvia Luque, directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Jaume Guillamet, president de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’Institut d’Estudis Catalans, Maria Truñó, comissionada d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona, i Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.

10:00h – 11:30h Ponència “La dimensió europea de Ferrer i Guàrdia” per Sylvain Wagnon, historiador i professor de Ciències de l’Educació de la Universitat de Montpellier especialitzat en pedagogia llibertària.

11:30h – 12:00h Descans

12:00h – 14:00h Taula de presentació i debat de comunicacions (primer bloc)

16:00h – 17:20h Taula de presentació i debat de comunicacions (segon bloc)

17:20h – 17:30h Descans

17:30h – 19:00h Diàleg “Els debats de l’Escola Moderna, avui: laïcitat, coeducació, segregació i vinculació amb l’entorn” amb Mercè Otero, Francisco Delgado, Sheila Gónzalez i Francina Martí. Moderat per Jaume Carbonell.

19:00h – 19:30h Acte de commemoració del 120è aniversari de la inauguració de l’Escola Moderna conduït per Vicenç Molina, vicepresident de la Fundació Ferrer i Guàrdia, amb la intervenció de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Fundació Ferrer i Guàrdia, Joan-Francesc Pont. L’acte comptarà amb l’actuació musical de la soprano Begoña Alberdi.

 

Dijous, 9 de setembre

09:00h – 11:00h Taula rodona sobre la tradició pedagògica llibertària en diferents territoris i països. Amb Ani Pérez, Luis Miguel Lázaro i Valeria Giacomoni. Moderat per Pere Solà.

11:00h – 11:30h Descans

11:30h – 13:45h Taula de presentació i debat de comunicacions (tercer bloc)

13:45h – 14:15h Presentació de l’itinerari sobre Ferrer i Guàrdia a Barcelona i Cloenda

16:00h – 18:00h Visita comentada de l’exposició “Per una educació en llibertat”

Els mitjans que vulguin assistir a algun acte del simposi, demanem que ens aviseu per correu electrònic a carlosorti@ferrerguardia.orgo al telèfon 607468625





Paraules clau

Escola Moderna/