Servei de Premsa
22/01/2025
El canguratge municipal s’amplia fins a 19 barris de la ciutat i atendrà també infants d’1 a 3 anys
30/09/2021
Temps estimat de lectura: 5 minuts
L’avaluació del primer any del projecte Concilia, engegat en el marc del Pla de Xoc Social per la Covid-19, demostra la idoneïtat del nou servei per acompanyar famílies en situació de vulnerabilitat social i/o amb poc suport per les cures
Durant el curs passat el Concilia va atendre 611 infants diferents i va realitzar un total de 7.819 canguratges als diferents punts on va estar present, xifres que s’espera que ara augmentin fins als 900 infants i 11.500 canguratges
El nou servei incrementarà la plantilla i incorporarà professionals en necessitats educatives especials per atendre els casos que ho requereixin
El projecte Concilia, la iniciativa municipal pionera per posar a disposició de la ciutadania serveis de canguratge gratuïts per tal de facilitar la conciliació familiar i laboral, ampliarà aquest proper curs el nombre d’espais on estarà en funcionament i també les franges d’edat dels infants que podrà atendre. La decisió s’ha pres després que l’any passat funcionés en fase pilot i hagi demostrat no només la seva idoneïtat, sinó també una satisfacció generalitzada entre les famílies que van fer-ne ús del servei. Així, a partir del proper 4 d’octubre, el Concilia obrirà les seves portes en nou punts diferents de la ciutat en comptes dels set del curs passat i, a més a més, atendrà infants d’1 a 12 anys i no només a partir dels 3 anys. Tot plegat servirà per donar servei 19 barris diferents de la ciutat.
El projecte Concilia es va posar en marxa l’any passat en el context del Pla de Xoc Social engegat per l’Ajuntament de Barcelona per fer front la crisi originada per la irrupció de la Covid-19, posant l’accent en zones del Pla de Barris i donant prioritat a aquelles famílies monoparentals i/o en situació de vulnerabilitat. Durant tot aquest primer any, des de l’octubre fins a finals de juny, el servei va atendre 611 infants diferents i va realitzar en total 7.819 canguratges, dels qual aproximadament la meitat corresponen a famílies monoparentals.
Un cop analitzades les dades i el funcionament del servei, l’Ajuntament de Barcelona aposta ara per ampliar-ho i oferir més possibilitats al veïnat. En concret, dels nou punts que hi haurà enguany, quatre oferiran atenció a infants d’entre 1 i 12 anys en instal·lacions que corresponen a alguna Escola Bressol Municipal, i els cinc punts restants seguiran com fins ara atenent infants de 3 a 12 anys en algun indret de titularitat municipal. Tots aquests punts funcionaran en horari de tarda de dilluns a divendres, així com dissabtes i festius durant tot el dia en funció de la demanda que tinguin cadascun d’ells. El llistat dels punts que enguany formaran part del projecte Concilia són els següents (els quatre primes són els que també atendran infants d’1 a 3 anys):
- El Besòs i el Maresme. Depenent de l’hora i el dia funcionarà indistintament al Casal de Barri Besòs i a l’Escola Bressol Municipal Diagonal Mar.
- El Raval. Depenent de l’hora i del dia funcionarà a l’espai municipal del carrer Sant Oleguer i a l’Escola Bressol Municipal Cadí.
- Trinitat Vella. Obrirà les seves portes a l’Institut Escola Rec Comtal i a l’Escola Bressol Municipal El Tren, segons el dia i l’hora.
- Zona Nord (Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró). Obrirà les seves portes al Centre Cívic Zona Nord i a l’Escola Bressol Municipal Muntanya, segons el dia i l’hora
- La Verneda i La Pau. Funcionarà al Casal de Barri La Pau.
- Bon Pastor i Baró de Viver. Obrirà a l’Institut Escola El Til·ler.
- La Marina. Funcionarà a l’escola Enric Granados.
- Funcionarà a l’escola Mercè Rodoreda.
- Turó de la Peira i Can Peguera. Obrirà les seves portes a l’Escola Calderón de la Barca.
D’aquesta manera el projecte Concilia experimentarà un increment important. Passa de donar servei en 7 punts i 15 barris durant l’edició anterior a fer-ho en 9 punts i 19 barris enguany: Ciutat Meridiana, Torre Baró, Vallbona, Trinitat Nova, Verdum, Les Roquetes, La Prosperitat, El Turó de la Peira, Can Peguera, El Besòs i el Maresme, La Verneda i La Pau, El Bon Pastor, Baró de Viver, Trinitat Vella, El Raval, El Gòtic, La Marina del Prat Vermell, La Marina de Port i el Poble-sec. La intenció és que tots aquests indrets prioritzin els casos de famílies en situació de risc o exclusió social i la previsió és que al llarg del curs escolar s’atenguin uns 900 infants de la ciutat i es realitzin uns 11.500 canguratges.
El servei posarà l’èmfasi també en atendre menors per tal d’afavorir l’accés de les famílies a cursos de formació ocupacional, l’assistència a la jornada laboral, la realització d’entrevistes laborals, situacions d’emergències familiars sobrevingudes, o bé simplement disposar d’un temps de respir concret. Pel que fa als infants, el projecte Concilia busca oferir-los una atenció lúdica, social i educativa fora de l’horari lectiu habitual, tot promovent valors com el respecte a la igualtat, la diversitat i els valors sociocomunitaris, entre d’altres.
La posada en marxa del nou servei ampliat suposarà igualment una inversió d’uns 630.000 euros per part de l’Ajuntament de Barcelona i la contractació de més d’una vintena de professionals a temps complet. De fet, amb la posada en marxa dels nous punts i serveis, enguany es contractaran específicament dues persones formades en necessitats educatives especials per atendre aquells infants que ho necessitin, així com quatre persones més amb coneixements específics en educació infantil que se sumaran a les professionals que ja treballaven al Concilia durant el curs passat.
Demanda creixent
La posada en marxa del projecte Concilia va experimentar l’any passat una demanda creixent, gràcies a una major difusió i coneixement del servei. En total es van atendre 611 infants diferents que van fer fins a 7.819 canguratges, una mitjana de 12,8 serveis per infant, la qual cosa demostra la confiança de les famílies envers el servei i les professionals. La distribució territorial va ser igualment força homogènia, amb una participació similar a cadascun dels punts on va funcionar.
Gairebé el 35% de les inscripcions es van fer per derivacions, ja fossin des dels mateixos serveis socials municipals, les escoles o altres agents com centres cívics, casals de barri o les xarxes de suport de cada barri. De fet, del total de famílies que hi van participar, el 55% ja estava vinculada a d’altres serveis públics, el 46% eren famílies monoparentals i el 47% no disposava de feina. Tot i així, el 63% dels serveis es van fer per facilitar la conciliació laboral, mentre que la sol·licitud d’un temps de respir va suposar només el 13%.
Pel que fa als infants, la gran majoria tenia entre 5 i 6 anys, el 55% van ser nens i el 45% nenes, i fins a 51 d’ells presentaven necessitats educatives especials, la qual cosa ha motivat enguany la contractació de dues persones especialitzades en aquest àmbit.
Finalment, l’avaluació ha comprovat també l’efectivitat de les mesures posades en marxa per limitar l’impacte de la Covid-19 en el servei, així com dels plans de contingència associats. D’aquesta manera, en tot el curs només es van detectar dos casos positius en dos infants que feien servir el canguratge, la qual cosa va suposar el confinament puntual de 28 infants i dues educadores.
Paraules claucanguratge/ Projecte Concilia/