Barcelona llança reptes d’innovació tecnològica per accelerar l’assoliment de l’Agenda 2030 : Servei de Premsa

Barcelona llança reptes d’innovació tecnològica per accelerar l’assoliment de l’Agenda 2030

04/10/2021Temps estimat de lectura: 5 minuts

El Comissionat de l’Agenda 2030 s’alia amb Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) i la Fundació Mobile World Capital Barcelona a través del seu programa Digital Future Society per trobar solucions que ajudin en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

El programa Innovacció 2030 permetrà llançar un total de vuit reptes en dos anys i provar en entorns reals amb un pilot les millors solucions aportades

Els dos primers reptes, ja publicats, busquen solucions que ajudin a fer una visita més inclusiva al Park Güell i al Zoo de Barcelona, dos espais gestionats per B:SM

També s’ha fet una crida, dirigida a empreses i emprenedors, per trobar un sistema per al control de la correcta ocupació de les places d’aparcament reservades a vehicles específics

Els districtes de les Corts, l’Eixample i Horta-Guinardó també seran escenari de tres reptes que l’Ajuntament i la Mobile World Capital Barcelona plantejaran properament

El Comissionat de l’Agenda 2030, depenent de la tercera tinença d’alcaldia; l’empresa municipal Barcelona de Serveis Municipals (B:SM), referent i pionera en el desenvolupament de solucions de mobilitat urbana i en l’àmbit de la cultura, l’oci i el lleure a la ciutat; i la Fundació Mobile World Capital Barcelona a través del programa Digital Future Society (DFS), han signat un conveni de col·laboració estable per impulsar la innovació i resoldre alguns dels desafiaments plantejats per l’Agenda 2030 i per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

 

 

Fruit d’aquesta col·laboració llancen conjuntament el programa Innovacció 2030, que proposarà un total de vuit reptes per identificar solucions digitals i tecnològiques que donin resposta a diferents problemes urbans. Els reptes es plantegen a través del mecanisme de la contractació pública innovadora impulsada per BSM i de convocatòries d’innovació impulsades per DFS, que es nodreix de la col·laboració amb empreses, organitzacions o emprenedors amb vocació i capacitat per generar innovació.

En cada cas, es licita un concurs d’idees per trobar la solució tècnica que doni una millor resposta al repte, i contractar i pilotar aquestes solucions a l’entorn real de Barcelona. L’objectiu és detectar propostes tecnològiques que tinguin un impacte positiu per la ciutadania en aquests primers àmbits definits. A més, en els casos d’èxit s’avaluarà les possibilitats d’escalar les solucions amb més potencial en altres àrees geogràfiques o en un major nombre de beneficiaris.

El projecte compta amb un pressupost total de 951.888 euros, aportats per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mobile World Capital Barcelona. Una part d’aquest pressupost, 491.888 euros, és la que permet a B:SM licitar els seus cinc reptes. S’hi convida a emprenedors, organitzacions i empreses disruptives a proposar solucions innovadores basades en dades i tecnologia.

L’impuls d’aquests reptes s’ha d’entendre dins de l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona de passar a l’acció per assolir l’Agenda 2030 i com un aterratge en mesures concretes de fites a assolir.

 

Reptes 1 i 2: Visites inclusives al Park Güell i al Zoo de Barcelona

Barcelona vol convertir-se una ciutat més accessible i inclusiva. Avançant cap a l’accessibilitat universal, la ciutat aposta per aprofitar l’ús de les dades i la tecnologia per fer que les persones amb diversitats sensorials i cognitives puguin gaudir dels espais públics, en concret el Zoo de Barcelona i el Park Güell, i així garantir el seus drets a l’educació, el lleure i la cultura.

Pel que fa al Park Güell, al tractar-se d’un patrimoni arquitectònic protegit, hi ha limitacions per fer adequacions a la infraestructura i la seva senyalització, tot i que existeix un recorregut adaptat que permet a les persones amb mobilitat reduïda observar els espais més rellevants del parc. El repte implica oferir una nova perspectiva a la visita, perquè persones amb d’altres diversitats funcionals puguin conèixer i gaudir de l’espai.

En el cas del Zoo, s’obre una oportunitat en els biomes que recreen els hàbitats naturals dels animals, seguint les orientacions del seu Nou Model. La instal·lació de la Sabana Sahel és el primer gran espai que es configura segons aquests criteris, i ja es garanteix l’accessibilitat per persones amb mobilitat reduïda. Es tracta d’un espai interessant per anar més enllà i aconseguir implantar l’accessibilitat universal, amb l’adaptació per persones amb diversitats sensorials i cognitives, el que permetria ser un exemple de referència en aquesta transformació.

Les solucions innovadores per aquests dos espais emblemàtics de la ciutat han de tenir la capacitat per adaptar-se i poder-se replicar en altres espais públics.

 

Repte 3: Sistema per al control de la correcta ocupació dels vehicles a la calçada amb dret a reserva de plaça per a persones amb diversitat funcional

L’espai públic de les ciutats, on cada vegada es concentra més població, és finit. Actualment a Barcelona existeixen varies tipologies de places reservades, com aquelles destinades a la distribució urbana de mercaderies, els serveis oficials o l’àrea verda i blava, entre d’altres. Això implica la necessitat de discriminar positivament certs col•lectius per fer un repartiment d’aquest espai més equitatiu.

A més aquestes reserves tenen una tendència creixent per la limitació del espai públic i les noves necessitats que sorgeixen, com places multidisciplinars o per a vehicles de mobilitat compartida. Per tant, el repte que es planteja és el de trobar una solució per implantar un sistema de permisos d’estacionament a la calçada destinat a persones amb diversitat funcional.

 

Reptes 4 i 5: Electromobilitat

Amb l’objectiu general d’esdevenir una ciutat més sostenible, Barcelona vol assegurar que el desplegament del vehicle elèctric sigui viable. La ciutat és capdavantera a l’estat espanyol pel que fa al desenvolupament de l’electromobilitat, amb la gestió de la xarxa Endolla Barcelona per part de B:SM.

Amb la vista posada al futur, és necessari optimitzar els serveis de distribució d’energia i de càrrega de vehicles, mitjançant tecnologies que permetin major eficiència, i per això cal comptar amb una solució flexible.

Aquests reptes, que encara estan en procés de definició tècnica i es llançaran en una segona fase del projecte, plantejaran principalment qüestions de hardware, per trobar solucions de carregadors independents per no dependre d’endoll en plaça concreta i per tal de que la seva implementació sigui molt ràpida, senzilla i econòmica, donant una gran escalabilitat al projecte.

 

Acord entre l’Ajuntament i Digital Future Society per llançar properament tres reptes als districtes

A banda dels reptes ja en marxa, Digital Future Society està treballant amb les gerències de tres districtes de Barcelona – les Corts, l’Eixample i Horta-Guinardó- per definir tres reptes d’innovació al territori. En aquest cas, Digital Future Society s’encarregarà  de plantejar reptes diferents per a cada districte sobre problemes d’accessibilitat universal,  derivats del turisme  i la mobilitat urbana. A partir d’aquesta definició, DFS s’encarregarà també de la cerca, selecció i implementació dels projectes escollits.

Més informació a la web barcelona.cat/innovaccio2030

 

L’Agenda 2030: un compromís de tots

L’Agenda 2030 de les Nacions Unides ha definit 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 fites destinades a resoldre els reptes ambientals, econòmics i socials arreu del món. L’Ajuntament s’ha compromès a impulsar la implantació i el seguiment de l’acompliment de l’Agenda 2030, tant en l’estructura municipal com a la ciutat de Barcelona, i a buscar aliances amb la societat civil i els sectors econòmics, per a la consecució dels ODS.

Barcelona ha posat on-line i en format opendata la localització de l’Agenda 2030, una plataforma on es poden consultar els indicadors i com avança la ciutat en el compliment dels ODS. En aquesta pàgina web hi apareixen les icones dels 17 Objectius, a través de les quals es pot accedir a les dades, presentades en taules i gràfics, sobre com s’està avançant per aconseguir-los.

https://sdgdata.barcelona.cat/

Paraules clau

agenda 2030/ ODS/