Una quarantena d’escoles i instituts de Barcelona ja ofereixen menús amb menys carn vermella, més proteïna vegetal i més aliments de proximitat i temporada : Servei de Premsa

Una quarantena d’escoles i instituts de Barcelona ja ofereixen menús amb menys carn vermella, més proteïna vegetal i més aliments de proximitat i temporada

05/10/2021Temps estimat de lectura: 5 minuts

El projecte consolida aquest curs la seva expansió arribant al 10% de centres educatius de la ciutat i amb el triple objectiu de promoure una alimentació més saludable, combatre l’emergència climàtica i enfortir l’economia local

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que supervisa el projecte ‘Menjadors més escolars més sans i sostenibles’, constata que el 80% de la població infantil i adolescent no menja les quantitats recomanades de fruita i hortalisses

Aquesta és una mesura inclosa en la declaració d’emergència climàtica i en línia amb la designació de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021

Un total de 36 escoles i instituts de la ciutat de Barcelona, centres tant públics com concertats i privats, ja participen aquest curs de forma voluntària del projecte Menjadors escolars més sans i sostenibles. El projecte, que està supervisat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i compta igualment amb la col·laboració del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), ofereix assessorament professional, formació i seguiment als centres educatius i les empreses de restauració i monitoratge dels menjadors escolars, a banda de material de suport i recomanacions a les famílies, per tal d’instaurar menús escolars per a infants i adolescents que promoguin una alimentació més equilibrada, saludable i sostenible tant a l’escola i a l’institut com a casa. La proposta passa per oferir menús amb menys carn vermella o processada i més proteïna d’origen vegetal, a banda de promoure productes frescos de proximitat i de temporada. Tot plegat es concreta amb petites modificacions en els menús que inclouen altres canvis com oferir més amanida com a guarnició i fruita fresca en les postres, així com insistir en la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar o bé oferir productes integrals, entre d’altres.

El projecte es va posar en marxa durant el curs passat en sis escoles vinculades a la Xarxa d’Escoles + Sostenibles que promou l’Ajuntament de Barcelona, un pla pilot al qual van participar en total 1.655 infants que van fer ús dels menjadors escolars i que van permetre a l’ASPB fer una primera avaluació del programa. Amb l’inici d’aquest nou curs l’augment a 36 centres que hi participen d’entrada ha estat una passa endavant important, fins al punt que ja representen al voltant del 10% dels 388 centres educatius amb servei de menjador que hi ha a la ciutat. Això sense tenir en compte que a les 103 Escoles Bressol Municipals (EBM) ja s’ofereixen menús seguint els criteris de l’ASPB amb més producte ecològic, de proximitat i amb més presència de proteïna vegetal.

El programa Menjadors escolars més sans i sostenibles s’adreça a centres educatius públics, concertats i privats d’educació infantil i primària i d’educació secundària amb servei de menjador, que decideixen de forma voluntària si volen inscriure’s. L’ASPB, que en facilita la implementació i el seguiment, n’ha avaluat la situació inicial de les escoles participants i, tot i el compliment general dels criteris d’alimentació saludable als centres, també ha detectat que el 67% dels menjadors no oferia cap proposta de segon plat amb proteïna vegetal durant la setmana, o bé la idoneïtat de reduir l’ús d’aliments precuinats, augmentar l’ús d’oli d’oliva, promocionar els aliments de producció ecològica, de proximitat i frescos, així com incrementar la presència de productes de temporada. Un cop implementat el programa, l’ASPB ha detectat que s’aconsegueixen instaurar racions setmanals adequades de peix, ous, carn i proteïna vegetal, s’utilitza l’oli d’oliva per fregir, augmenta la fruita a les postres, apareix el pa i la pasta integral, es redueix l’ús de congelats i hi ha un increment de la verdura i la fruita de proximitat i temporada.

Cal tenir en compte que els menjadors escolars, com un element més del Pla educatiu del centre, juguen un rol important en l’alimentació d’infants i adolescents, però també actuen com a eina d’aprenentatge i formació i com a nexe d’unió de tota la comunitat educativa. La iniciativa dels Menjadors escolars més sans i sostenibles és, a més a més, una de les mesures incloses en la declaració de l’emergència climàtica de la ciutat i també forma part de l’agenda de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible aquest 2021. Tot plegat busca el compliment d’un triple objectiu: promoure una alimentació més saludable, combatre l’emergència climàtica ­–el sistema alimentari actual és el responsable d’entre el 21% i el 37% dels gasos d’efecte hivernacle–, així com enfortir l’economia local i la pagesia.

Centrant-se únicament en la importància de seguir una alimentació saludable i equilibrada, l’evidència científica actual estableix que les dietes calòriques amb excés de proteïna animal, greixos saturats i productes ensucrats i processats té efectes negatius per a la salut i incrementa el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis o càncer, entre d’altres. En paral·lel, les enquestes fetes per l’ASPB mostren que la població infantil i adolescent fa un consum excessiu d’aquests aliments i que un 80% no menja la quantitat de fruita i hortalissa recomanada. Més concretament, el 78% dels infants de 3 i 4 anys i el 42% dels adolescents de 13 a 19 anys fan un consum excessiu de carn, el 80% dels adolescents prenen refrescs per sobre de la freqüència recomanada i el 43% dels infants de 8 i 9 anys prenen massa brioxeria. Tot plegat té una altra derivada, com és que al voltant del 13% dels infants de 8 i 9 anys pateixen obesitat, un percentatge que és més elevat en aquells barris amb indicadors socioeconòmics inferiors.

 

Capitalitat Alimentària

Per tal de conscienciar la ciutadania i oferir recursos per contribuir a la transformació del model alimentari, del 14 al 24 d’octubre la ciutat celebra la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, que omplirà diversos espais de Ciutat Vella i altres districtes de Barcelona d’activitats per a tots els públics i edats. També es duran a terme diferents iniciatives en altres municipis metropolitans en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona. En paral·lel, entre el 19 i el 21 d’octubre se celebrarà el VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). Allà s’hi debatran actuacions amb impacte global contra l’emergència climàtica i s’articularà la veu de les ciutats per portar-la al COP26, la cimera de Nacions Unides sobre canvi climàtic que tindrà lloc properament a Glasgow.

A més a més, entre els projectes vinculats a la Capitalitat Alimentària de Barcelona s’hi compta la microxarxa d’escoles Alimenta’t amb seny, un programa per introduir l’alimentació sostenible en els projectes educatius del centre que inclou formació i acompanyament al professorat, així com una guia pedagògica, una maleta de recursos i una maleta literària amb contes infantils sobre alimentació sostenible en col·laboració amb l’Associació de Mestres Rosa Sensat. També està centrada en el món educatiu la iniciativa artística Ara, aquí, les escoles, que plasmarà els compromisos dels nens i nenes de les escoles de Barcelona al voltant de l’alimentació sostenible en una exposició de pòsters amb la visió dels infants sobre aquest repte comú.

Paraules clau

alimentació/ sana/ sostenible/