Barcelona posa en marxa el Centre de Masculinitats PLURAL per avançar en l’equitat de gènere : Servei de Premsa

Barcelona posa en marxa el Centre de Masculinitats PLURAL per avançar en l’equitat de gènere

07/10/2021

El nou espai oferirà un catàleg d’activitats de sensibilització i formació cercant la complicitat dels homes per promoure models de masculinitat plurals i respectuosos

La línia d’acció prioritària del centre serà la prevenció des de l’àmbit educatiu i cultural, tot i que també actuarà en àmbits com l’esport o les xarxes socials

Es crea l’espai web decidim.barcelona destinat a la ciutadania que estigui interessada a treballar models de masculinitats plurals, alhora que neix amb la voluntat d’esdevenir un espai de referència per a experts i entitats que treballen el tema i per poder compartir coneixements, projectes i agenda

L’Ajuntament de Barcelona posa en funcionament ‘PLURAL, Centre de Masculinitats’, un nou equipament municipal que neix amb la voluntat de fomentar una perspectiva plural, positiva i diversa de les masculinitats, generant imaginaris diferents del significat més estricte i caduc de “ser un home” o “comportar-se com un home”, així com per promoure la transformació social cap a relacions més sanes i igualitàries.

La nostra societat marca la manera en què nens i nenes aprenen com han de ser i comportar-se, atribuint unes característiques i rols molt marcats que contribueixen a una diferenciació en la seva manera de socialitzar. Aquesta diferenciació comporta que en molts àmbits continuïn existint les desigualtats de gènere, reconeixent i valorant la masculinitat per sobre de la feminitat. Les pressions per seguir aquests rols també comporten conseqüències negatives per als nens, joves i homes, esdevenint majoria en situacions com el fracàs escolar, el bulling, l’exerció de violència masclista, la sinistralitat laboral o el consum de substàncies tòxiques.

No tots els homes segueixen el mateix patró, però socialment només es fa aflorar un estereotip d’home i s’amaguen la resta de masculinitats existents. Per tant, davant d’aquesta situació, és important repensar el treball que s’està realitzant en l’àmbit de les masculinitats i anar més enllà de la violència per interpel·lar al conjunt de la població masculina de la ciutat, treballant per oferir als nens, joves i homes models de masculinitat menys rígids, més respectuosos i més saludables.

El propòsit de desenvolupar polítiques públiques de gènere que incloguin als homes i reflexionin en clau de masculinitats és doble: per una banda, posar en valor els beneficis que comporta pels homes la construcció de masculinitats positives i respectuoses; i per l’altra, comprometre als homes amb el canvi cap a relacions de gènere igualitàries.

En aquest sentit, ‘PLURAL, Centre de Masculinitats’ es presenta com un espai obert a la ciutadania  per potenciar el treball de les masculinitats i un espai de referència per a les entitats que hi treballen en la temàtica o estiguin interessades a sumar-s’hi.

El nou equipament s’inicia amb unes línies estratègiques centrades en diferents àmbits:

En paral·lel, el centre neix amb la voluntat de crear comunitat, per aquest motiu, s’ha generat un espai de participació en la plataforma Decidim, per tal que la ciutadania que estigui interessada a treballar els models de masculinitats plurals pugui fer arribar la seva veu. De la mateixa manera, aquest espai de participació també vol convertir-se en un espai de referència per les persones expertes i entitats que hi treballen la temàtica i per poder compartir debats, agenda, coneixements i projectes. La web s’anirà construint amb l’ús de la mateixa, però com a tret de sortida ofereix tres espais diferenciats: introducció i perspectiva, debats oberts, i agenda i recursos de la ciutat entorn les masculinitats. També es dissenyaran campanyes i accions comunicatives que permetin arribar a les persones joves a través de les xarxes socials.

‘PLURAL, Centre de Masculinitats’, ubicat a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, 22, també és la nova seu Servei d’atenció a homes per la promoció de relacions no violentes (SAH) i compta, en total, amb un equip professional de 10 tècnics. L’espai disposa d’una gran sala polivalent, despatxos per entrevistes, sala de reunions i l’àrea per als professionals. El seu pressupost anual és de 1,3M d’euros.

Aquest nou equipament reforça les polítiques municipals d’atenció a homes que ja compten, entre d’altres, amb el Servei d’atenció a homes per la promoció de relacions no violentes (SAH), on se’ls ofereix l’oportunitat de canviar i millorar les seves relacions personals per evitar l’ús de qualsevol mena de violència; i amb el projecte “Canviem-ho” on es promou el compromís personal i social dels homes en la construcció d’una societat més justa i equitativa per a tothom.Compartiu aquest contingut