Servei de Premsa
06/01/2025
El sector agroalimentari reclama major consciència sobre com ens proveïm i mengem en la inauguració de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible
14/10/2021
Temps estimat de lectura: 3 minuts
El pregó coral i artístic a càrrec dels agents de la cadena alimentària
i els músics CaboSanRoque, conduït per Edi Pou, dona el tret de sortida de la festa que omplirà Barcelona d’activitats al voltant de l’alimentació sostenible fins el 24 d’octubreLa Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible comença llençant un missatge global sobre l’impacte del cicle agroalimentari en l’emergència climàtica, els drets humans i la justícia social
Les veus de Carme Ruscalleda, Ferran Berenguer, Marta Carola, Jose Manuel Juárez, Àngels Fisas i Felipe Corredor en representació dels principals agents de la cadena alimentària han estat protagonistes aquest vespre a la plaça Sant Jaume de l’acte inaugural de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, l’esdeveniment de carrer que marca el moment àlgid de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. A partir de demà i durant 10 dies, més de 150 activitats ompliran la ciutat de tallers, xerrades, experiències gastronòmiques, espectacles i propostes culturals per prendre consciència de la necessitat de canviar el sistema alimentari i tenir eines per fer-ho realitat.
L’alcaldessa, Ada Colau, ha afirmat que “un terç de les emissions que generen efecte hivernacle estan produïdes pel sistema de producció industrial alimentari i que, per tant, l’alimentació és un dels factors més greus pel que fa al canvi climàtic” i ha afegit que això és un gran problema però també suposa “una gran oportunitat per tenir una alimentació més saludable però també una oportunitat econòmica per reforçar els nostres mercats, la nostra restauració, la pagesia, la ramaderia, els pescadors. En definitiva, un ecosistema que hem de posar en valor”.
La xef Carme Ruscalleda ha reivindicat el dret a l’alimentació i la cultura rural en l’acció per “uns objectius globals: la fi de la pobresa i la fam, salut i benestar, energia assequible i no contaminant, ciutats i comunitats sostenibles, la protecció dels ecosistemes…”. En definitiva, actuar cadascú de nosaltres i a través d’aliances mundials per “una vida sostenible”.
El pagès Ferran Berenguer, representant del sector ecològic de la Unió de Pagesos, ha destacat que “volem transformar els sistemes alimentaris garantint el dret a l’alimentació i decidint col·lectivament com volem produir els aliments”. Marta Carola, ramadera i membre del projecte Ramats de Foc, ha il·lustrat el paper clau del seu ofici en la protecció del paisatge i la preservació dels ecosistemes amb l’exemple de la vaca de l’Albera, si bé ha recordat que “tots junts, tant consumidors com productors, hem de preocupar-nos molt pel que mengem, si es produeix de forma respectuosa, si són sans o si tenen nutrients que ens calen”. El patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, Jose Manuel Juárez, ha posat en valor “que som gent responsable perquè som respectuosos amb el medi ambient i la biodiversitat” .
En representació de les ‘parades verdes’ dels mercats municipals, la paradista del Mercat de la Concepció Àngels Fisas ha destacat la rellevància dels mercats de barri i ha remarcat que “el nostre horitzó ha de ser omplir les nostres parades amb productes de les nostres pageses, ramaderes i pescadores”. El programa Comerç Verd que identifica les parades amb producte ecològic, de temporada i de proximitat és una de les iniciatives en el marc de la Capitalitat de l’Alimentació Sostenible a la qual s’han adherit ja 570 paradistes dels 39 mercats de la ciutat.
En nom de Riders x Derechos, el repartidor Felipe Corredor ha explicat que des de la plataforma sindical “han aixecat la veu contra el model denunciant la falta de protecció laboral contra accidents, la relació laboral de fals autònom i el control subtil i eficient de l’algoritme”.
Les veus dels pregoners s’han entrellaçat amb una creació musical col·lectiva composada per CaboSanRoque, duet format pels artistes sonors Laia Torrent i Roger Aixut, i conduïda pel músic i periodista Edi Pou. La participació activa del públic ha format part també d’un espectacle concebut per Virginia Angulo i Martín Garber, comissaris de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible, per rendir tribut als veritables protagonistes de l’alimentació sostenible, els agents del cicle alimentari.
Paraules clauSetmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible/