La Guàrdia Urbana incorpora 237 nous agents : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana incorpora 237 nous agents

14/10/2021Temps estimat de lectura: 4 minuts

Amb aquesta promoció la plantilla de la Guàrdia Urbana ascendeix a més de 3.200 agents, la més nombrosa dels últims anys

El 41% de la nova promoció són dones, el percentatge més alt de la història del cos

Aquesta tarda ha tingut lloc l’acte de benvinguda de la nova promoció de la Guàrdia Urbana de Barcelona formada per 237 homes i dones que passaran a formar part del cos de policia barceloní. L’acte ha estat presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada pel tinent de d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, el tinent de l’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, i el Cap de la Guàrdia Urbana, l’Intendent Major, Pedro Velázquez.

L’alcaldessa Ada Colau els ha donat la benvinguda recordant als nou i noves membres que “poden sentir l’orgull de passar a formar part d’un cos amb una trajectòria admirable, que recentment ha demostrat una actuació extraordinària en uns temps anòmals i desconeguts com els de la pandèmia, i els fenòmens que s’han derivat de la progressiva tornada a la normalitat”.

 

 

 

 

Colau ha destacat durant la seva intervenció el suport i el compromís del govern municipal amb la Guàrdia Urbana augmentant els seus recursos humans i tècnics i ha explicat que la tasca que realitza la Guàrdia Urbana sobre el territori per tal de garantir la convivència, evitar delictes, protegir els menors, evitar accidents o d’assistència a persones que ho necessiten és ingent però compta amb la millor recompensa possible, el reconeixement i l’agraïment de la pròpia ciutadania. “Per a ells i elles vosaltres sou molt més que una simple policia: sou una ajuda, un vincle amb la institució, una porta d’entrada als serveis municipals. En definitiva, sou un actor clau per convertir un conjunt de persones en una comunitat, una multitud d’edificis en una veritable ciutat on els protagonistes són les persones”, ha destacat Colau.

Aquesta promoció ha estat la primera on es va introduir la quota del 40% de dones a la plantilla amb l’objectiu de pal·liar la manca de dones en el cos. Així, dels 237 nous agents, 96 són dones, el 41%.

L’Ajuntament de Barcelona va ser la primera administració que va introduir la reserva de places per a dones a les seves convocatòries de Guàrdia Urbana, després de la modificació de la Llei de Policies Locals, amb l’objectiu que s’introduís una quota de gènere i a la vegada salvaguardar els principis d’igualtat, mèrit i capacitat en l’accés a la funció pública, com a eina més eficaç per poder equilibrar la presència de gèneres masculí i femení entre la plantilla, actualment molt majoritàriament esbiaixada a favor dels agents homes.

La majoria dels 237 agents començaran la fase de pràctiques a les diferents unitats territorials del cos de policia barceloní acompanyats d’altres agents amb més experiència. Un cop superat un any de servei seran nomenats i nomenades agents del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona com a funcionaris de carrera. Els nous agents es destinaran a fer tasques de proximitat al carrer, enfortint el contacte i l’atenció amb els ciutadans.

El 68,36% dels nous membres de la Guàrdia Urbana tenen entre 25 i 35 anys, el 30,37% entre 36 i 45 anys i el 40,5% disposen de titulació universitària.

Amb la incorporació d’aquesta nova promoció la plantilla de la Guàrdia Urbana ascendeix al 3.209 agents, la més nombrosa dels últims anys i convertint Barcelona en una de les grans ciutats de l’Estat amb més policia, i es continua donant compliment a l’acord de govern de convocar 1.000 places d’agent de la Guàrdia Urbana durant l’actual mandat.

En aquest sentit, el tinent de l’alcaldia Jaume Collboni ha destacat el compromís ferm en la lluita contra la inseguretat del govern municipal així com en el compromís de tenir una policia més paritària i que estigui millor preparada per afrontar la realitat social de la ciutat. “Arribeu en un moment importantíssim. Teniu l’objectiu de garantir la convivència i la seguretat als carrers de la nostra ciutat. Barcelona ha viscut moments complicats en matèria de seguretat on la necessitat de comptar amb més efectius s’ha fet palesa, per aquest motiu celebrem la vostra incorporació”.

Per la seva banda, el tinent Albert Batlle, ha recordat als i les noves membres del cos que han passat a formar part del col·lectiu de servidors públics que treballa a peu de carrer i al costat de la gent per fer que Barcelona sigui ciutat de pau, benestar i progrés. “Com a servidor públics, com a membres de la Guàrdia Urbana i per l’uniforme que vestiu, cal que tingueu ben present que la tasca policial és, per sobre de tot, una tasca social, d’acompanyament i de protecció a les ciutadanes i als ciutadans de Barcelona, i en especial del més vulnerables, d’aquells que més ho necessiten”.

Paraules clau

guàrdia urbana/ Guàrdia Urbana de Barcelona/ gub/ prevenció/ seguretat/