El Parc de la Barceloneta acull dissabte un dinar per a 200 persones amb aliments recuperats : Servei de Premsa

El Parc de la Barceloneta acull dissabte un dinar per a 200 persones amb aliments recuperats

15/10/2021



Temps estimat de lectura: 6 minuts

Vandana Shiva mantindrà un diàleg amb Esther Vivas sobre els impactes del sistema alimentari en el planeta i què hi podem fer com a consumidors

Al Jardí dels Tarongers se servirà un àpat asilvestrat i The Vegetable Orchestra actuarà al CCCB amb instruments fets amb fruites i hortalisses

L’Ajuntament de Barcelona convida a entendre amb propostes lúdiques i divulgatives la relació entre els hàbits alimentaris i reptes col·lectius com la crisi climàtica, el desenvolupament econòmic local o els drets socials

Per seguir el Fòrum Global de Polítiques Alimentàries del Pacte de Milà,
del 19 al 21 d’octubre al CCIB, cal acreditar-se prèviament

El cap de setmana concentra nombroses activitats de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible al voltant del Dia Mundial de l’Alimentació, demà 16 d’octubre. Dissabte a migdia tindran lloc dues de les experiències gastronòmiques gratuïtes: l’àpat d’aprofitament per sensibilitzar la població sobre el valor dels aliments i la prevenció del malbaratament alimentari, a les 14h al Parc de la Barceloneta per a 200 persones, i el dinar silvestre amb viatge gastronòmic, apte per a vegetarians, a càrrec del col·lectiu Eixarcolant. Per qüestions d’aforament, les activitats de la Setmana requereixen inscripció prèvia i només en el cas que finalment quedin places lliures, s’hi podrà accedir per ordre d’arribada. Hi haurà control d’accés i la premsa s’ha d’acreditar també prèviament.

Entre els espectacles del cap de setmana, dissabte a les 20h es podrà gaudir al CCCB d’un concert de The Vegetable Orchestra, una formació única al món que fusiona gèneres des de la música electrònica fins al jazz amb instruments fets amb verdures i hortalisses fresques. Pensat sobretot per a la canalla, el teatre de carrer Transhumància gira al voltant de la migració estacional dels ramats a la recerca de pastures segons l’època de l’any. També per als més petits, el taller de vaixelles comestibles els ensenyarà a crear culleres, bols i gots utilitzant fruites i verdures com a material de base. I per a tots els públics i edats, l’Improshow de l’alimentació sostenible jugarà amb els coneixements sobre alimentació, sostenibilitat i emergència climàtica a partir dels suggeriments del públic.

En el terreny divulgatiu, l’activista climàtica Vandana Shiva mantindrà un diàleg amb la investigadora especialitzada en moviments socials i polítiques agrícoles Esther Vivas i el director del Mercat Central de Buenos Aires, Nahuel Levaggi, conversarà amb l’expert en sobirania alimentària Gustavo Duch sobre les alternatives des del sud global als impactes del nostre sistema alimentari insostenible. La Fundació Espigoladors ofereix una classe magistral d’alimentació de temporada i conservació dels aliments, amb trucs pràctics de com conservar, guardar i cuinar el menjar, i l’activista rural i artista Vanessa Freixa parlarà amb Joan Rieradevall, investigador de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA),  al voltant de la relació urbà-rural.

Amb mirada global i en clau de sobirania alimentària, la taula rodona ‘La salut i l’alimentació no són un negoci: com revertim les desigualtats socials?’ abordarà les relacions de poder dins el sistema agroalimentari i el seu impacte en les polítiques públiques amb Alejandro Guzmán, creador del projecte d’agricultura ecològica i menjadors escolars EcoCentral; Miguel Ángel Royo, presidente de la Asociación Madrileña de Salud Publica; i Laura Villadiego, periodista impulsora de Carro de Combate.

Des d’un punt de vista pràctic i domèstic, els  tallers per calcular la petjada ecològica del que consumim i cuinar amb baix consum energètic –‘Digues el que menges i calcula el que emets’ i ‘L’eficiència energètica a la cuina: un ingredient clau per avançar cap a una alimentació sostenible— donaran eines a la ciutadania per fer efectiu el canvi d’hàbits necessari per transformar el model alimentari també des de les accions quotidianes. Per donar un pas més, la creació i gestió d’un banc de llavors es planteja com un acte d’empoderament per no dependre dels lobbies agroindustrials a l’abast de tothom.

En l’itinerari Més setmana, que recull les propostes organitzades per entitats, aquest cap de setmana se celebren a l’Institut d’Estudis Catalans les jornades ‘Atmosterra: llaurant el cel, recarbonitzant el sòl’, on es debatrà buscant un marc de cooperació que afavoreixi la transició cap a sistemes alimentaris resilients, saludables, justos i diversificats. Hi participaran representants de l’agricultura, la ramaderia, la ciència i el món acadèmic. A més, s’inauguren la Mostra d’entitats als quioscos de la Rambla i l’exposició ‘Alimentar Barcelona. Ciutat, proveïment i salut’  al MUHBA. A Nou Barris se celebrarà una nova edició del Festival de Sopes del Món I

Tota la programació de la Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible fins diumenge 24 d’octubre està disponible al web https://alimentaciosostenible.barcelona.

 

Cimera política

Els dies 19, 20 i 21 d’octubre, el VII Fòrum Global del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà reunirà més de 200 ciutats d’arreu del món per debatre i articular el missatge que portaran a la cimera climàtica de Nacions Unides  COP26 a Glasgow. La premsa s’ha d’acreditar per seguir la cimera —https://barcelona-milanpact2021.com/press–, que es durà a terme en format híbrid amb una part física al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) i la possibilitat de seguir totes les sessions online a través d’streaming.

Al llarg de tres dies s’analitzarà la millor manera de canviar els sistemes alimentaris per fer front a l’emergència climàtica i quin és el paper de les ciutats en aquest escenari amb experts com el director executiu de C40 Mark Watts; el científic líder del WWF pel que fa a temes d’alimentació Brent  Loken; la coordinadora del Projecte de Recerca en Pobresa Urbana del Centre Africà per a les Ciutats Jane Battersby; el director del Departament de Nutrició per a la Salut i el Desenvolupament al món de l’Organització Mundial de la Salut Francesco Branca; o el relator especial sobre el Dret a l’Alimentació de les Nacions Unides Michael Fakhry

Els ponents compartiran els seus coneixements amb l’audiència in situ i els participants via internet, que també podran comentar les sessions i fer preguntes a través de la plataforma de l’esdeveniment o les xarxes socials. Més enllà de com desenvolupar polítiques alimentàries integrades per a ciutadans sans en un planeta sa i quina és la millor  infraestructura alimentària per alimentar les ciutats, l’esdeveniment abordarà  com comunicar aquestes qüestions i el concepte de Justícia Alimentària. A més, destacarà les lliçons apreses sobre la manca de seguretat alimentària durant la pandèmia i el paper dels mercats majoristes per transformar el sistema alimentari.

El Fòrum serà presentat i conduït per la presidenta del Food Tank Danielle Nierenberg i es clourà amb el llançament oficial del Barcelona Challenge for Good Food and Climate, una eina innovadora per avançar en la transformació dels sistemes alimentaris.

 

Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 | Dossier de premsa

Barcelona és un dels grans centres europeus de consum i comercialització alimentària. L’any de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible vol ser una palanca per impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat amb la qual s’aconsegueixi enfortir les economies locals sostenibles i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta. Inclou el desenvolupament de més de 90 projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que va començar el gener de 2021 i culminarà amb l’inici del procés d’elaboració d’una Estratègia Alimentària de ciutat amb horitzó 2030 que esdevingui el full de ruta que caldrà seguir en les polítiques alimentàries per als propers anys a la ciutat.

 

Milan Urban Food Policy Pact

El Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, que va llançar aquesta ciutat italiana el 2015, és un acord entre ciutats d’arreu del món per “desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles que siguin inclusius, resistents, segurs i diversos, que proporcionin aliments sans i assequibles a totes les persones dins d’un marc basat en els drets humans, que minimitzen els residus i conservin la biodiversitat mitigant els impactes del canvi climàtic.” Té com a objectiu principal donar suport a les ciutats que desitgin desenvolupar sistemes alimentaris urbans més sostenibles fomentant la cooperació entre ciutats i l’intercanvi de bones pràctiques.





Paraules clau

Alimentació Sostenible/