Servei de Premsa
24/01/2025
Barcelona presenta el primer Pla d’Infància de la ciutat a 10 anys vista, elaborat de forma participada i incorporant la visió dels infants
18/10/2021
Temps estimat de lectura: 5 minuts
El Pla d’Infància de Barcelona 2021-2030 s’ha elaborat de forma participada, en un procés en què hi han intervingut més de 150 persones expertes en la matèria, i on s’ha incorporat les veus i opinions dels nens i nenes de la ciutat
El Pla estableix els principis, els eixos transversals i els reptes de ciutat en clau de drets de la infància, així com les 70 actuacions municipals destacades d’iniciativa i gestió de l’Ajuntament que podran donar millor resposta als reptes identificats
El document combina una mirada universal al servei de totes les infàncies amb tres eixos d’actuació: els infants en situació de vulnerabilitat, pobresa i/o risc de patir exclusió social; les desigualtats derivades del gènere, discapacitat i/o l’origen dels infants; i l’equilibri territorial
L’Ajuntament de Barcelona presenta demà a la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports el “Pla d’Infància 2021-2030. Reptes i actuacions per millorar les vides i drets de la infància i l’adolescència a Barcelona”, que a partir d’una àmplia diagnosi sobre l’estat de la infància i l’adolescència a la ciutat, estableix els principis, els eixos transversals i els reptes de ciutat en clau de drets de la infància, així com les actuacions municipals destacades.
És la primera vegada que un pla d’infància s’elabora a 10 anys vista incorporant la visió dels infants. En l’elaboració del pla hi han participat més de 150 persones provinents de diferents àrees de l’Ajuntament, dels districtes de la ciutat, persones amb expertesa en l’àmbit de la infància i l’adolescència i entitats d’infància. A més, s’ha tingut en compte la veu i opinió dels infants de la ciutat, en base a diferents processos de consulta realitzats, com ara el programa Parlen els nens i nenes, l’Agenda dels infants, les aportacions dels nens i nenes al PAM-PAD o l’Audiència Pública.
El Pla d’Infància de Barcelona 2021-2030 es fonamenta en una àmplia diagnosi de la realitat de la infància i l’adolescència a la ciutat, elaborada en el marc de l’Observatori 0-17 BCN. Les dades revelen que a Barcelona hi viuen 246.453 infants i adolescents d’entre 0 i 17 anys, que representen el 14,8% de la població de la ciutat; on més del 18% són de nacionalitat estrangera. El 34,4% dels infants de 0 a 17 anys viuen en risc de pobresa o exclusió social.
En l’elaboració del Pla d’Infància de Barcelona s’han tingut en compte diferents lleis i compromisos internacionals, com ara la Convenció dels Drets dels Infants, i compromisos de ciutat com ara l’Agenda 2030 de Barcelona (Objectius de Desenvolupament Sostenible) i el Pacte per Barcelona.
7 drets, 23 reptes i 70 actuacions destacades
El Pla estructura les actuacions municipals entorn a 7 drets de la infància – dret a les condicions econòmiques i materials adequades; a l’educació, el lleure, la cultura, el joc i el descans; a la salut integral i als serveis sanitaris; a la família i les seves responsabilitats, i a la protecció social de la infància; a la protecció contra les discriminacions i les violències; a la participació, a l’escolta i a rebre una informació adequada; i a l’interès superior de l’infant-. En relació amb aquests 7 drets principals es vinculen 23 reptes de ciutat als quals s’espera donar resposta a partir de les 70 actuacions municipals destacades en el Pla.
L’objectiu del pla és destacar aquelles accions i serveis per a l’atenció i promoció de la infància i l’adolescència que destaquen pel seu caràcter innovador o estratègic que permeten superar els reptes de ciutat en aquest àmbit. Així, per exemple, algunes de les actuacions destacades que inclou el pla són:
- Sistema de cribratge per valorar la vulnerabilitat social d‘infants i adolescents.
- Escoles Bressol Municipals: més, millors i més obertes i creació, i reforç de la Xarxa d’Espais Familiars de Criança Municipals.
- Serveis i recursos en salut mental per infants i adolescents.
- VilaVeïna, posant la vida al centre: comunitats de cura de la petita infància.
- Programa per a la prevenció de les violències sexuals en la infància i l’adolescència.
- Impuls, construcció, desenvolupament i innovació de processos de participació infantil.
- Reflexió per l’estratègia sobre infància i adolescència a Nou Barris.
El Pla d’Infància 2021-2030 preveu actualitzacions i avaluacions intermèdies, de manera que incorporarà les aportacions dels infants a la nova edició del programa Parlen els nens i nenes (2021-2025), en el marc del qual s’actualitzarà l’Agenda dels infants i en base a altres canals d’escolta dels infants.
Pobresa infantil, desigualtats i equitat territorial, tres eixos transversals del pla
El Pla d’Infància parteix d’una mirada universal, per atendre a totes les infàncies de la ciutat, però alhora es combina amb tres eixos transversals en els que el govern municipal vol incidir de manera específica.
Un d’ells és la pobresa infantil i les situacions de vulnerabilitat o el risc de patir exclusió social, ja que la pobresa en la infància té una especial rellevància i conseqüències que van més enllà d’aquesta etapa de la vida: pitjors resultats acadèmics, pitjors trajectòries laborals, nivells de renda més baixos i pitjor salut en l’edat adulta. Més d’un terç de les actuacions del Pla pretenen donar-hi resposta de manera específica, com per exemple el Fons d’infància 0-16, el Pla de xoc contra la segregació escolar i per a la igualtat d’oportunitats i èxit educatiu, i la reducció de les desigualtats socials en la infància per l’accés a tractaments sanitaris no coberts per la xarxa pública de salut.
D’altra banda, es fa una mirada específica a les desigualtats socials per raó de gènere, la discapacitat i l’origen, que es tenen en compte de forma transversal en totes les actuacions, tot i que el Pla en recull algunes que s’hi enfoquen de manera específica, com per exemple el programa d’escoles per la igualtat i la diversitat o l’impuls dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) pels nens i nenes amb dificultats i trastorns de desenvolupament.
I, per últim, la mirada de l’equitat territorial, que també està present en les actuacions, amb exemples com els plans territorials de districte per combatre les situacions de vulnerabilitat en la infància.
El Pla d’Infància es presentarà públicament a la jornada sobre polítiques locals d’infància el proper 12 de novembre
Coincidint amb el mes en què es commemora el Dia dels Drets dels Infants, l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona i el Consorci Universitat Internacional Menéndez i Pelayo – Centre Ernest Lluch (CUIMPB) organitzen pel proper 12 de novembre la jornada “Estratègies cap als reptes d’infància a Barcelona, amb horitzó 2030”. A la jornada es debatrà sobre les polítiques locals d’infància a Barcelona i es connectarà amb experiències nacionals i internacionals. També serà una oportunitat per donar a conèixer el nou pla.
El Pla d’Infància, que està liderat per la Regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, de la tinència d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, compta amb l’acompanyament i dinamització de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona (IIAB-IERMB).
Pla d’Infància a Barcelona 2021-2030
Document de síntesi del Pla d’Infància a Barcelona 2021-2030
Paraules clauPla d’Infància 2021-2030/