El VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries arrenca a Barcelona amb un missatge global per fer front a l’emergència climàtica des de les ciutats : Servei de Premsa

El VII Fòrum Global de Polítiques Alimentàries arrenca a Barcelona amb un missatge global per fer front a l’emergència climàtica des de les ciutats

19/10/2021

L’alcaldessa Ada Colau adverteix que “el temps de les excuses s’ha acabat: tenim la responsabilitat d’actuar ara per frenar l’acceleració del canvi climàtic i aquest és el clam que les ciutats portarem a la cimera COP26 de les Nacions Unides a Glasgow”

El VII Fòrum Global del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà s’obre amb la participació de 500 tècnics i responsables polítics de ciutats de tot el món i dona veu a la infància i l’activisme: Vandana Shiva subratlla la connexió entre el sistema agroalimentari i l’escalfament global i demana que Barcelona sigui “la capital de la democràcia alimentària”

El director de la FAO, Qu Dongyu, corrobora la creixent importànca del paper de les ciutats, tal com demostra “la crida a crear una coalició sobre sistemes urbans d’alimentació en el marc de la cimera mundial”

L’Ajuntament treballarà per una nova relació entre el món urbà i el rural en aliança amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la resta del territori per aplicar criteris de sostenibilitat a tota la cadena alimentària

“El temps de les excuses s’ha acabat, tenim la responsabilitat d’actuar ara. El darrer informe de l’IPCC de les Nacions Unides ho ha deixat molt clar: en aquesta dècada hem de frenar l’acceleració del canvi climàtic i aquest és el clam que portarem les ciutats a la proepra cimera de Glasgow COP26”. Així ho ha afirmat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que també ha reivindicat l’alimentació sostenible com “una oportunitat per desenvolupar una economia més pròspera i justa” a la inauguració del VII Fòrum Global del Pacte de Polítiques Alimentàries Urbanes de Milà, organitzat per l’Ajuntament en col·laboració amb el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona.

 

 

L’activista Vandana Shiva ha alertat sobre els riscos associats als sistemes agroalimentaris actuals, insostenibles per a les persones, els territoris i el planeta, i ha apuntat a Barcelona com “la capital de la democràcia alimentària que aquests dies ha de fer grans passes cap a la transformació que necessitem”. El director de la FAO, Qu Dongyu, ha corroborat que “el paper de les ciutats és cada vegada més important i en dona prova la crida a crear una coalició sobre sistemes urbans d’alimentació en el marc de la cimera mundial”.

A l’acte ha intervingut també l’ambaixador d’Unicef Pau Gasol recordant que l’obesitat infantil i la mala alimentació “aboquen massa nens al fracàs” pel fet de no seguir la dieta que necessiten per a un creixement saludable. El creador de la Gasol Foundation, junt amb el seu germà Marc, ha instat els líders mundials a “actuar de manera urgent perquè els aliments nutritius siguin més accessibles i assequibles”.

La veu de la infància s’ha fet sentir a través d’un manifest elaborat per l’alumnat de setze escoles de Barcelona que el curs passat van participar al programa municipal ‘Joves per  l’emergència climàtica’. En clau de futur llencen demandes cap al món científic, les administracions públiques i la ciutadania, com ara coherència i compromís amb els acords internacionals, independència del interessos econòmics, penalització de pràctiques insostenibles, regulació de la publicitat enganyosa, introducció de la conscienciació ambiental al currículum dels centres educatius, menjadors escolars responsables amb aliments ecològics i de proximitat, moderació del consum de carn d’origen industrial i prevenció del malbaratament alimentari.

 

Ciutats catalanes per una alimentació sostenible

La primera jornada del Fòrum Global, que continua demà i dijous 21 al CCIB, s’ha obert amb una trobada de ciutats catalanes sobre ‘Eines de la política alimentària per al reequilibri territorial’ en què els ajuntaments han posat en comú instruments de governança per impulsar polítiques amb criteris de sostenibilitat en tota la cadena alimentària. La consellera d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda rural de la Generalitat, Teresa Jordà, ha expressat la voluntat del Govern de “garantir que la població tingui accés físic i econòmic a una alimentació sana i de qualitat” i ha subratllat la necessitat d’avançar en termes de traçabilitat i proximitat. La vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Montserrat Ballarín, ha posat l’accent en “els punts febles de les nostres economies i maneres de produir i consumir, especialment en el sector de l’alimentació”, que han aflorat amb major cruesa en el context de pandèmia.

 

Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 | Dossier de premsa

Barcelona és un dels grans centres europeus de consum i comercialització alimentària. L’any de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible vol ser una palanca per impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat amb la qual s’aconsegueixi enfortir les economies locals sostenibles i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta. Inclou el desenvolupament de més de 90 projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que va començar el gener de 2021 i culminarà amb l’inici del procés d’elaboració d’una Estratègia Alimentària de ciutat amb horitzó 2030 que esdevingui el full de ruta que caldrà seguir en les polítiques alimentàries per als propers anys a la ciutat.

 

Milan Urban Food Policy Pact

El Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, que va llançar aquesta ciutat italiana el 2015, és un acord entre ciutats d’arreu del món per “desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles que siguin inclusius, resistents, segurs i diversos, que proporcionin aliments sans i assequibles a totes les persones dins d’un marc basat en els drets humans, que minimitzen els residus i conservin la biodiversitat mitigant els impactes del canvi climàtic.” Té com a objectiu principal donar suport a les ciutats que desitgin desenvolupar sistemes alimentaris urbans més sostenibles fomentant la cooperació entre ciutats i l’intercanvi de bones pràctiques.Compartiu aquest contingut