Servei de Premsa
22/01/2025
L’Ajuntament lliura els premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona 2020
19/10/2021
Temps estimat de lectura: 4 minuts
El treball ‘TIME: Jacint Ferrer, el desahucio del siglo’ de Jesús Martínez i Marc Javierre-Kohan, la campanya #AmbTuSeguimEnMarxa del Centre d’Acollida Assís i dos projectes d’investigació sobre l’adolescència en temps de la Covid-19 i l’ús de la tecnologia entre les dones del Raval durant la pandèmia reben els guardons
El jurat ha atorgat el premi especial al diari digital Social.cat per la seva trajectòria i per ser un referent periodístic en el sector social
En total s’han presentat 66 candidatures: 41 en la categoria de periodisme social, 15 en la de comunicació social i 10 en la de promoció de la investigació periodística
L’Ajuntament ha lliurat aquest dimarts els Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona 2020. Es tracta del quart any que els guardons s’entreguen amb aquest nom, tot i que aquesta és la 28ena edició consecutiva des que van ser creats pel Consell Municipal de Benestar Social (CMBS). A diferència de l’any anterior, en aquesta ocasió el lliurament dels guardons ha pogut comptar amb una petita participació presencial, però l’acte també s’ha pogut seguir en directe a través de les xarxes socials.
L’objectiu dels Premis Montserrat Roig és promoure i incentivar la informació de qualitat, posant el focus en un millor tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació, centrant-se especialment en la realitat de la ciutat de Barcelona. En aquesta última edició s’hi van presentar 66 candidatures: 41 en la categoria de periodisme social, 15 en la de comunicació social i 10 en la de promoció de la investigació periodística. Cadascuna d’aquestes distincions està dotada amb 8.000 euros. A banda, i sense dotació econòmica, el jurat també atorga un premi especial a un projecte o trajectòria professional. Aquest jurat està format per persones de reconeguda trajectòria professional en els àmbits de la comunicació i dels drets socials.
Els Premis Montserrat Roig 2020 han estat els següents:
- Premi al periodisme social al treball ‘TIME: Jacint Ferrer, el desahucio del siglo’ dels autors Jesús Martínez i Marc Javierre-Kohan. El jurat en destaca especialment l’enfocament diferent del desnonament i el fet de mostrar-ho com una història vital. A més a més, valora igualment l’impacte del contingut, la qualitat i originalitat fotogràfica, així com l’harmonia entre el text i la imatge.
- Premi a la comunicació social per a la campanya #AmbTuSeguimEnMarxa posada en marxa pel Centre d’Acollida Assís. El to positiu, optimista i vital d’aquesta iniciativa, així com el fet que inclou tots els components necessaris d’una campanya de comunicació, i que mostra igualment el treball en equip de l’entitat i té un bon tractament de la imatge han estat els elements més valorats per part del jurat per a concedir aquesta distinció.
- Els premis a la promoció de la investigació periodística en l’àmbit del benestar social a Barcelona, que estaven dividits en tres categories diferents, i que necessàriament s’han de desenvolupar durant els propers mesos, han sigut els següents:
- En l’àmbit de la soledat en la infància, joves, persones adultes i persones grans, s’atorga el guardó al projecte ‘Pandemials: l’adolescència en temps de coronavirus’, que ha estat proposat per Santiago Tejedor, Cristina Pulido, Plàcid Garcia-Planas i Diana Sanjinés. El projecte proposa un treball descriptiu, explicatiu i exploratori sobre com els adolescents han viscut l’etapa del confinament.
- En l’àmbit de la bretxa digital i l’accés als serveis i prestacions de l’administració, el jurat ha acordat declarar desert el premi, en considerar que les propostes no complien els criteris de qualitat i metodològics desitjables.
- En l’àmbit de l’impacte de la Covid-19 en col·lectius específics, el premi ha sigut pel projecte ‘TECDORA Tecnologia i Dona al Raval. Mapa digital femení d’un barri en pandèmia’, que han proposat Míriam Díez, Josep Lluís Micó, Alba Sabaté, Valentina Laferrara i Verónica Israel. El jurat ha valorat especialment la originalitat del tema per relacionar diferents temàtiques com són les creences religioses de les dones i l’ús de la tecnologia durant la pandèmia. També valora positivament la tria del barri del Raval, per ser un dels barris més representatius de la realitat barcelonina, així com el fet que la participació sigui femenina.
- El premi especial del jurat s’ha atorgat al diari digital Social.cat per la seva trajectòria en la divulgació sobre el sector i les iniciatives socials, la qual cosa l’ha convertit en un referent periodístic en les qüestions socials. A més a més, la participació oberta de les entitats socials que hi col·laboren amb les reflexions i experiències de la seva praxis diària són també un valor afegit que s’ha tingut en compte.
L’acte d’entrega ha estat presidit per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, i ha comptat amb la participació de les candidatures guardonades l’any 2019 en l’àmbit de la investigació, que han presentat el desenvolupament dels seus projectes. Aquests han estat ‘El joc patològic a Barcelona: qui hi guanya i qui hi perd’, d’Ànnia Monreal, Maria Altimira i Carina Bellver; ‘Infància desprotegida’ de Karma Peiró, Xaquin Veira, Rocía Minvielle i Francia Cortés; i ‘Sensellarisme femení, històries de supervivència’ de Claudia Frontino.
Paraules clauMontserrat Roig/