Servei de Premsa
26/01/2025
Descobreixen la placa que distingeix la rehabilitació de la Torre de les Aigües del Besòs amb el Premi Europa Nostra 2021
22/10/2021
Temps estimat de lectura: 3 minuts
A l’acte hi ha assisit el tinent d’Alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni; el regidor del Districte de Sant Martí, David Escudé; el president d’Agbar, Àngel Simon; l’arquitecte Antoni Vilanova; i representants de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears i d’Europa Nostra
El Premi Europa Nostra és un del més importants que atorga la Unió Europea en el marc del programa Creative Europa, i la rehabilitació guardonada és obra del col·lectiu multidisciplinari BCN Water Tower Team
La recuperació del conjunt patrimonial ha estat possible pel conveni subscrit al 2007 entre l’Ajuntament de Barcelona i Agbar
El conjunt històric de la Torre de les Aigües del Besòs llueix des d’avui la placa que el distingeix amb el Premi Europa Nostra 2021. Avui ha tingut lloc l’acte de descoberta d’aquesta placa, un acte al qual hi ha assistit el tinent d’Alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni; el regidor del Districte de Sant Martí, David Escudé; el president d’Agbar, Àngel Simon; l’arquitecte Antoni Vilanova i representantsde la Representació de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes Balears i d’Europa Nostra.
El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, ha destacat que la rehabilitació del conjunt de la Torre de les Aigües busca “preservar la memòria de la revolució industrial a Barcelona i Catalunya, del moviment obrer i dels avenços tecnològics que ha deixat a la ciutat”.
Per la seva banda, el president d’Agbar, Àngel Simon, ha destacat que “Agbar i el model que representa ha estat i està sempre al costat de la ciutat, en cadascuna de les seves fites, també en la preservació del patrimoni històric i cultural. La recuperació d’aquest conjunt emblemàtic posa en valor el passat històric industrial del Poblenou, i ajuda a transmetre’l a tota la ciutadania com a part de la cultura del territori”.
Aquest guardó, un dels més importants que atorga la Unió Europea, reconeix la tasca realitzada pel col·lectiu multidisciplinari BCN Water Tower Team, format pels arquitectes Antoni Vilanova, Eduard Simó i Joana Olona, i per la geògrafa i historiadora Mercè Tatjer, en la rehabilitació d’aquest monument, símbol indiscutible de la memòria històrica i industrial de l’àrea del Poblenou, del Districte de Sant Martí, i de la ciutat de Barcelona.
La recuperació de tot aquest entorn, a on antigament hi havia hagut la indústria de fabricació de trens MACOSA-Alstom, es va començar a gestar a partir del moment en què l’Ajuntament de Barcelona va adquirir la propietat de les dues edificacions que formen el conjunt històric (la Torre de les Aigües del Besòs i la Casa de les Vàlvules), a finals dels anys 90.
L’any 1998 es va materialitzar el projecte d’urbanització de l’entorn urbà d’aquest conjunt històric, amb la creació de la plaça Ramon Calsina. Posteriorment, a partir de l’any 2007 es va iniciar el procés de rehabilitació dels edificis que formen el conjunt, un procés durant el qual es va materialitzar la idea compartida amb el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), d’instal·lar a l’interior de la Casa de les Vàlvules l’obra Himmelsrichtungen de l’artista alemany Blinky Palermo, concebuda per a la Biennale de Venezia de l’any 1976 i exposada per darrera vegada al MACBA l’any 2003.
La integració d’aquesta obra d’art contemporani en el conjunt històric es va realitzar l’octubre de 2012. La darrera actuació del procés de rehabilitació i que va culminar tot el projecte va tenir lloc durant el 2019, amb el condicionament interior de la Casa de les Vàlvules com a seu de l’Arxiu Històric del Poblenou, intervenció que es va realitzar amb la col·laboració del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).
Paraules clauTorre de les Aigües del Besòs/