Acord institucional per rellançar la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps : Servei de Premsa

Acord institucional per rellançar la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps

26/10/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona i Catalunya tornen a agafar el lideratge de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, que ja havia tingut des de 2008 a 2012

La Xarxa la componen diverses entitats locals i regionals catalanes, franceses i italianes i té l’objectiu de compartir experiències reals i pressionar per més reconeixement d’aquestes polítiques en l’agenda internacional

La tinenta d’alcaldia Laura Pérez ha posat en valor el paper de la Xarxa com una eina fonamental per promoure polítiques d’usos del temps orientades a millorar la qualitat de vida de totes les persones, especialment de les dones, que són les que més pateixen la pobresa de temps

En el marc de la Trobada de Polítiques del Temps d’ens locals, metropolitans i regionals de la Time Use Week, l’Ajuntament de Barcelona ha formalitzat el rellançament de la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps, conjuntament amb més de 70 municipis presents.

 

 

Les polítiques de temps en un context urbà existeixen des dels anys 90. Es van implementar especialment a Itàlia i França i es van crear oficines horàries a diferents ajuntaments. I també a Barcelona a partir de l’any 2003, amb polítiques pioneres al nostre país i amb el llançament  el   2008 de la Xarxa Europea de Ciutats per a Polítiques de Temps, que incloïa ciutats de Catalunya, França, Itàlia, Bèlgica i Alemanya. Després d’uns anys, el 2012, la Diputació de Barcelona va transferir el lideratge de la Xarxa a Tempo Territorial, a França, qui ha estat dinamitzant la xarxa fins a dia d’avui.

 

Situació actual: una oportunitat per rellançar la xarxa i potenciar les polítiques del temps com a motor de la recuperació econòmica

Actualment, a través dels plans de recuperació per superar les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia Covid-19, l’emergència climàtica, la força de l’agenda feminista i les conseqüències de la digitalització en el futur laboral, els integrants de la xarxa consideren que és una oportunitat per apostar  per les polítiques de temps.

Durant la primavera del 2021, s’han organitzat tres debats sobre polítiques temporals per intercanviar bones pràctiques entre les ciutats europees que implementen polítiques horàries que han comptat amb més de 200 assistents en línia. Com a conclusió d’aquests debats, s’ha identificat l’oportunitat de rellançar i millorar la xarxa existent.

Actualment, la xarxa inclou 15 institucions actives Ajuntament d’Estrasburg, Metròpoli de Rennes, l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Milà, Bolzano, Bergamo, Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, que coordina la Xarxa de Municipis Catalans per la Reforma Horària, Tempo Territorial, que coordina la Xarxa de municipis francesos per les polítiques del temps i la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI).   A més, altres institucions com: Terrassa, Lleida, Girona, l’àrea Metropolitana de Lille (França) i Montevideo (Uruguay) ja han manifestat l’interès de participar-hi.

La xarxa és l’eina per compartir coneixements entre els seus membres intercanviant experiències, lliçons apreses i bones pràctiques sobre polítiques del temps locals i regionals i estudiant la possibilitat de dur a terme projectes conjunts. El rellançament de la xarxa és una oportunitat per aprofundir en les polítiques de temps de segona generació associades a les cures, la sostenibilitat i els efectes de la digitalització, així com per ampliar l’abast de la xarxa original incloent les metropolis i les regions, així com ciutats d’arreu del món.

A la presentació hi ha assistit, regidores i regidors de totes les ciutats. Durant l’acte, Laura Pérez, tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, ha mencionat que: “És un orgull per a la ciutat de Barcelona assumir la responsabilitat de rellançar la Xarxa Local i Regional de Governs per les Polítiques de Temps, una eina fonamental per promoure polítiques d’usos del temps orientades a millorar la qualitat de vida de totes les persones, especialment de les dones, que són les que més pateixen la pobresa de temps”.

Tot seguit, Núria Vergés Bosch, DG de cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs, ha comentat que: “El dret a tenir temps s’ha de garantir a tots els pobles i ciutats. El rellançament d’aquesta xarxa internacional ha de ser una oportunitat per Catalunya. Hem de fer possible una xarxa catalana que doni temps a tothom, especialment a les dones que acumulen tanta feina, remunerada i no remunerada, justament perquè ens cuiden”.

A continuació, Teresa Llorens, Coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, ha mencionat que “partim de l’experiència de la Xarxa Europea de Ciutats i Pobles pels Nous Usos del Temps, que vam impulsar de forma pionera a la província de Barcelona fa 15 anys, i esperem que es pugui traduir en aprenentatges valuosos a aportar a aquesta nova xarxa de polítiques d’usos del temps, que obrirà nous espais necessaris de coneixement, d’intercanvi, de recursos i de posicionament compartit.”

En aquesta línea, Héctor  Santcovsky, Director de Desenvolupament Social de l’AMB, ha posat èmfasi en la “oportunitat d’actuar conjuntament amb d’altres metròpolis i regions impulsant les polítiques de temps com a motor de la recuperació social i econòmica”.

A partir d’ara, el secretariat de la xarxa l’assumeix la Barcelona Time Use Initiative, que té un acord estratègic amb l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb l’objectiu d’impulsar pactes del temps en tot el territori català, millorant la vida de la ciutadania i posicionar Catalunya i els seus municipis com a referents mundials en polítiques de temps.

Els actes de la Time Use Week, continuaran fins divendres 29 d’Octubre. Pots consultar el programa aquí.





Paraules clau

Usos del Temps/