Barcelona incrementa l’atenció a la ciutadania sobre inquietuds en matèria laboral i drets del treball : Servei de Premsa

Barcelona incrementa l’atenció a la ciutadania sobre inquietuds en matèria laboral i drets del treball

31/10/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Els Punts de Defensa de Drets Laborals guanyen presència a tota la ciutat per acompanyar la ciutadania davant de qüestions jurídiques referents a contractes, salaris, acomiadaments i d’altres situacions, que la pandèmia ha agreujat

S’especialitzen en temes d’assetjament i discriminació, i com a novetat, s’obre el canal comunicatiu també en anglès per donar resposta a la comunitat internacional que treballa a Barcelona

Des d’inicis d’any fins al mes de setembre, s’han atès 1.800 persones, un 62% de les quals són dones, un 66% treballa per compte aliè, un 66% té contracte indefinit, un 62% té un salari inferior a 18.000 euros i un 63% treballa a jornada complerta

Els Punts de Defensa de Drets Laborals, impulsats per Barcelona Activa en col·laboració amb sindicats i entitats del territori, és un servei de l’Ajuntament de Barcelona dissenyat per donar un servei públic en matèria de drets laborals tant a persones treballadores i en situació d’atur, com per a empreses o persones en règim d’autònom. Durant els primers mesos de pandèmia, els Punts, atesos per expertes advocades i advocats, van tenir un augment significatiu de les consultes legals per tractar situacions de persones treballadores dins d’ERTO, totals o parcials, i actualment es detecten demandes vinculades amb la situació d’incertesa de les empreses que generen inquietud.

El primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni,ha declarat que “aquestes millores permeten reforçar un servei que s’ha demostrat més necessari que mai. El treball en xarxa amb les organitzacions sindicals majoritàries i amb les entitats dels barris, així com l’aposta tecnològica, ens ha permès multiplicar el recolzament a les persones treballadores durant aquest període complex i marcat per la incertesa. Ara consolidem aquest esforç i el millorem perquè seguim compromesos amb la defensa dels drets laborals, per protegir als sectors i col·lectius més vulnerables i per garantir que la reactivació econòmica es faci amb ocupació de qualitat”.

L’Ajuntament de Barcelona ha incrementat els assessoraments presencials a tots els districtes, oferint-ne d’individuals i amb periodicitat setmanal o quinzenal, segons cada cas, a més de continuar oferint el servei via telemàtica, tal i com es va establir durant la pandèmia. A més, com a novetat, els Punts de Defensa de Drets Laborals s’han especialitzat en àmbits concrets, segons les peticions que s’han anat rebent i per atendre amb una màxima personalització.

Per una banda, hi ha una atenció més específica en temes d’igualtat i no discriminació, d’assetjament sexual a la feina i assetjament per raó de sexe. Per una altra, també s’especialitzen en l’àmbit de les cures, un sector que requereix millorar les condicions dignes de treball, i que compta amb un gran nombre de persones treballadores, tant a empreses com a les llars. Una altra de les novetats és que també incorpora l’opció de fer les consultes en anglès, donant resposta a l’àmplia comunitat internacional que treballa a Barcelona.

 

1.800 persones ateses aquest any, 62% dones

Des de principis de 2021 fins al setembre, el servei ha atès 1.800 persones, un 62% de les quals han estat dones, un 66% del total treballa per compte aliè, un 66% amb contracte indefinit, un 62% té un salari inferior als 18.000 euros, i un 63% ho fa a jornada complerta. A més, s’han fet participacions grupals, fins a 278 sessions, per assistir els diferents dubtes o qüestions.

Les consultes ateses fan referència a escenaris futurs d’extinció de contracte si l’empresa no surt endavant, canvis en les condicions de treball, respecte a torns de treball i sous com a conseqüència de la situació econòmica de l’empresa, i sobre liquidacions de contractes o manca de puntualitat en els pagaments, i sobre prestacions i subsidis d’atur. Altres preguntes fan referència a possibles dimissions o canvis d’empresariat, per tal de mirar d’assegurar un lloc de feina i uns ingressos en el futur immediat. En una tipificació de les consultes, la major part, un 33% tenen a veure amb drets laborals en genèric (relacionades amb el salari, contractes, vacances, descansos o convenis); un 28%, consultes sobre condicions de treball (reclamacions de quantitats, riscos laborals, o drets fonamentals del treball), un 17%, sobre temes de Seguretat Social (incapacitats, atur, jubilacions no contributives), un 12%, acomiadaments i extincions de contracte, i un 10% sobre els ERTO (durada, drets de reincorporació, jornades parcials i compaginació i compatibilitat de diferents treballs).

 

 

Aquest servei es va iniciar a tres districtes, Ciutat Vella, Nou Barris i Sants Montjuïc, i ara s’oferirà a tots els districtes de la ciutat. A l’Eixample i Gràcia, s’atendrà des de la seu dels respectius districtes; a Les Corts, a les Cristalleries Planell; a Sarrià-Sant Gervasi, al centre cívic Vil·la Urània; a Horta-Guinardó, a l’equipament de Ca n’Andelet; a Sant Andreu, al  centre cívic Trinitat Vella; a Sant Martí, a Piramidon. Als districtes on ja s’ofereix el servei: a Nou Barris des de Nou Barris Activa; a Sants-Montjuïc des de la Casa del Mig; i a Ciutat Vella, des de l’Espai de Desenvolupament Econòmic.

Aquesta ampliació de servei permet que tota la ciutadania tingui accés a un punt d’atenció proper on poder adreçar-s’hi per ser ateses de manera presencial per part d’un advocat o advocada laboralista. Al web de Barcelona Activa es pot trobar un calendari amb franges horàries on inscriure’s i a partir d’aquí, advocats laboralistes trucaran a la persona interessada per conèixer el seu cas i assessorar-la: https://www.barcelonactiva.cat/

La iniciativa s’emmarca dins dels Plans de Desenvolupament Econòmic i arran de la pandèmia es va passar a atendre virtualment al veïnat de tota la ciutat. L’any 2020, gairebé 3.000 persones van passar per aquest servei, amb un increment de la demanda com a conseqüència dels efectes de la crisi de la covid19. L’aturada d’activitat arran el confinament total va suposar el pitjor impacte per a la ciutadania. En dades, l’any 2020, la província de Barcelona tenia 137.000 persones en situació d’ERTO; i el que portem d’any 2021, hi ha registrades al voltant de 40.000 persones, el que suposa una reducció de quasi 100.000 persones, un -70%. La majoria de sectors econòmics de la província de Barcelona han creat ocupació neta el darrer any, amb un augment total de 84.707 persones afiliades a la Seguretat Social, la qual cosa representa un increment del +3,4%.





Paraules clau

Barcelona Activa/ drets laborats/ Punt de Defensa de Drets Laborals/