La primera promoció de joves Prometeus que ha completat els estudis universitaris es gradua : Servei de Premsa

La primera promoció de joves Prometeus que ha completat els estudis universitaris es gradua

08/11/2021



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Una quizena de joves del Raval ha completat els estudis universitaris gràcies al programa Prometeus que impulsa el Pla de Barris amb la col·laboració de Barcelona Ciència i Universitats, i que els dos darrers cursos s’ha estès amb èxit al Besòs – Maresme, a la Verneda i la Pau, i a la Zona Nord

Aquest curs 2021-2022 un total de 159 joves, 99 noies i 60 nois, estan implicats en el programa, 50 més que durant el curs passat

El programa Prometeus ofereix tota una xarxa d’orientació, suport i acompanyament perquè aquests joves tinguin les mateixes oportunitats per accedir a la universitat que la mitjana de la població, amb la complicitat de centres educatius i universitats

Durant el curs 2020-2021 s’ha graduat la primera promoció d’universitaris Prometeus. Es tracta d’una quinzena d’estudiants del barri del Raval que van entrar al programa quan encara eren alumnes a l’Institut Milà i Fontanals i de l’Institut Miquel Tarradell, i que ja han completat el grau universitari.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha presidit avui l’acte de graduació d’aquesta primera promoció, acte que s’ha celebrat al Saló de Cent i al qual ha assistit també el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí.

 

 

Colau ha destacat el caràcter públic del programa Prometeus, i sobretot la funció correctora d’injustícies i desigualtats socials que desenvolupa, ja que “les desigualtats socials suposen un obstacle per accedir a la universitat i molt abans, les desigualtats econòmiques expliquen bona part del fracàs escolar a primària i secundària”. L’alcaldessa també ha anunciat la implantació d’aquest programa a tres nous barris: Poble-sec, Turó de la Peira i La Prosperitat. “El nostre objectiu és seguir treballant per reduir les desigualtats socials, acabar amb la segregació escolar, prioritzar les escoles amb complexitat en els barris amb més dificultats, i contribuir així a una cosa ben essencial: que ningú es quedi enrere perquè ho tenia més difícil”, ha dit Colau. Per la seva banda, Jordi Martí ha remarcat, adreçant-se als i les joves Prometeus, que “el mèrit principal és tot vostre. El Pla de Barris el que ha fet és fer-ho créixer, ha tret alguna pedra del camí, però el mèrit principal és de qui ha travessat el camí, el que hem fet nosaltres és intentar pal·liar injustícies pròpies de la societat.”

Prometeus és un programa comunitari que va néixer al barri del Raval i que vetlla perquè el conjunt de joves dels instituts públics dels barris amb un índex d’universitaris inferior a la mitjana de ciutat puguin accedir a la universitat i cursar estudis superiors amb èxit, independentment dels condicionants econòmics i socials. L’èxit del programa al Raval ha fet que en els darrers anys s’hagi estès a d’altres barris de la ciutat de la mà del Pla de Barris i de Barcelona Ciència i Universitats, convertint-se en un dels programes clau de l’àmbit educatiu, i gràcies a una tasca en xarxa per part d’entitats, agents educatius i socials i voluntariat.

El programa compta amb un equip professional que acompanya als i les joves, i d’una dotació econòmica que dóna resposta a necessitats puntuals en concepte de transport i reforç acadèmic o material, entre d’altres.

Aquest acompanyament personalitzat s’inicia a l’institut i es manté més enllà de la graduació universitària. Quan finalitzen les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) reben suport en el procés de transició cap a la universitat, que inclou matriculació i la sol·licitud de beques públiques. Al llarg dels anys que duren els seus estudis universitaris també són acompanyats, amb l’objectiu que pugui acabar-los amb èxit. Així mateix, reben suport en l’última fase del programa, l’accés al món laboral, amb la col·laboració de de les universitats i Barcelona Activa entre d’altres.

 

Un programa nascut al Raval, impulsat pel Pla de Barris i consolidat gràcies al treball en xarxa

El programa neix al barri del Raval amb el compromís de dues entitats, l’Associació Educativa Integral del Raval (AEIRaval) i el Periódico “El Raval”, juntament amb les direccions dels instituts Milà i Fontanals i Miquel Tarradell. Des de l’inici s’apunta com un programa d’èxit i és per aquest motiu que el Pla de Barris (2016-2020), en col·laboració amb Barcelona Ciència i Universitats, l’adopta com a propi i el dota de recursos econòmics i humans per consolidar-lo i estendre’l a d’altres barris de la ciutat amb característiques similars.

Aquest curs 2021-2022, estan participant en el programa 159 joves (99 noies i 60 nois) dels barris del Besòs i el Maresme, la Verneda i La Pau, Torre Baró, Ciutat Meridiana i Vallbona, a més del Raval. En total 50 joves més que durant el curs passat dels quals 16 s’han incorporat aquest curs al Raval i 34 a la resta de barris.

En el cas d’aquests barris de l’Eix Besòs i de la Zona Nord, Prometeus s’ha adaptat a les seves peculiaritats incorporant la mentoria social i educativa com a metodologia d’acompanyament tant per a estudiants de l’institut com de la universitat, així com altres accions a mida de les necessitats dels i les joves estudiants en estreta coordinació amb l’Institut Barri Besòs, l’Institut Bernat Metge, i l’Institut Pablo R. Picasso.

El paper de les universitats (UB, UAB, UPC i UPF) en aquest programa és clau. L’augment de joves Prometeus en totes les universitats i el seu èxit educatiu han anat acompanyats d’una implicació cada vegada més intensa i sistemàtica per part de totes elles, manifesta en el nombre creixent de persones, serveis i unitats implicades de cada universitat, així com l’augment de recursos propis destinats específicament als i les joves Prometeus, com són una part de les beques salari de la UPF, la UPC i la UAB.

En el període universitari els i les joves Prometeus gaudeixen en tot moment de suport i seguiment tant acadèmic com personal per part de les persones referents del programa, en estreta col·laboració amb les universitats. Alhora, els i les joves Prometeus fan pinya entre ells i elles, s’acompanyen, comparteixen experiències i participen activament en les xerrades de motivació que es fan regularment als instituts per motivar l’alumnat a seguir estudiant i atreure la seva atenció cap al programa. D’aquesta manera, esdevenen referents al seu barri i en reforcen l’imaginari educatiu com un valor central del programa.

En definitiva, bona part de la fortalesa del Prometeus rau en la implicació de diversos actors que treballen en xarxa per fer-lo possible.  Juntament amb el Pla de Barris i Barcelona Ciència i Universitats, són l’AEIRaval, El Periódico “El Raval”, l’AFEV, els instituts Milà i Fontanals, Miquel Tarradell, Barri Besòs, Bernat Metge, i Pablo R. Picasso, la UB, la UAB, la UPC, i la UPF, els districtes de Ciutat Vella, Sant Martí i de Nou Barris, i el Consorci d’Educació de Barcelona.





Paraules clau

educació/ Pla de Barris/ programa Prometeus/