L’Ajuntament de Barcelona activa el programa ‘Retorn amb Oportunitats’, per recuperar la fuga de talent que s’ha produït durant l’última dècada : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona activa el programa ‘Retorn amb Oportunitats’, per recuperar la fuga de talent que s’ha produït durant l’última dècada

08/11/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Els objectius són incentivar el retorn a Barcelona amb les millors condicions de joves que van emigrar a l’estranger i oferir-los serveis de mediació laboral i d’acompanyament integral durant el procés de recol·locació

Actualment el programa compta amb 64 persones candidates registrades a la plataforma, dels quals 26 han retornat ja a Barcelona

L’esclat de la crisis econòmica del 2008 va provocar un èxode d’alguns professionals que buscaven millorar les seves oportunitats laborals i condicions salarials i actualment és un repte i una necessitat per la ciutat de Barcelona recuperar aquest talent

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i el Departament de Joventut, han presentat en roda de premsa el programa ‘Retorn amb Oportunitats’, que va arrencar durant el primer trimestre de 2020, per recuperar la fuga de talent que s’ha produït durant l’última dècada a Barcelona.

 

 

 

En aquest sentit, la crisi financera i econòmica derivada del col·lapse de la bombolla immobiliària del 2008 als Estats Units va generar un èxode del talent humà de Barcelona. Una part dels joves amb més qualificació va emigrar, sortint de la zona de confort, per aconseguir una oportunitat laboral o millorar les seves condicions.

Els objectius del Programa ‘Retorn amb Oportunitats’ persegueixen precisament incentivar el retorn a Barcelona de joves i el talent que està a l’estranger en les millors condicions. El Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona realitzarà una assessoria per al retorn, i Barcelona Activa prestarà els serveis de mediació laboral, acompanyament i d’emprenedoria per tal d’oferir al jovent eines i capacitats per desenvolupar els seus projectes a Barcelona. En aquest programa es compta amb Volvemos.org, projecte que des de 2016 ha ajudat al retorn de treballadors i treballadores, a empreses a trobar perfils adequats i a diverses administracions públiques a elaborar plans de retorn.

El regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, ha posat en valor la feina de l’Ajuntament per generar més ocupació i que aquesta sigui de qualitat: “Barcelona té un gran potencial per generar noves ocupacions i, per tant, requereix talent. Per aquest motiu, considerem indispensable facilitar el retorn de joves amb talent que van marxar en el seu moment a buscar un futur millor. Ara el seu futur és a Barcelona. Per això posem a l’abast dels i les joves un acompanyament integral per a facilitar el seu retorn a la ciutat amb oportunitats reals i d’èxit.”

La Comissionada de Promoció de l’Ocupació i Polítiques contra la precarietat, Raquel Gil ha posat en relleu que “hem passat del 50% al 27% d’atur juvenil a la ciutat segons les darreres dades de la EPA, una reducció gairebé a la meitat, la qual cosa és molt positiva i expressa una millora de la situació laboral del jovent. No obstant això, caldrà reforçar amb una reducció de les taxes de temporalitat que pateix aquest col·lectiu, i per assolir-ho estem treballant en diferents mesures que reforcin el servei d’ocupació de qualitat de la ciutat”.

En paral·lel, el programa pretén sensibilitzar a les empreses sobre els avantatges de contractar professionals amb experiència internacional, tutoritzar al jovent en la recerca d’oportunitats laborals, afavorir la integració de persones joves a la xarxa de Barcelona, facilitar les consultes relacionades amb l’entorn i connectar als i les joves amb els serveis públics.

Actualment, el Programa ja compta amb 64 candidats/es registrats/es a la plataforma, dels quals 26 han retornat ja a Barcelona. Un 64% dels participants són dones i un 36% són homes, i la seva edat mitjana és de gairebé 32 anys. Així mateix, des del programa s’ha identificat una demanda i un interès creixent per sumar-s’hi i l’Ajuntament ha manifestat el seu compromís per donar impuls al programa i recuperar el talent jove a la ciutat.

Els principals sectors professionals d’on provenen els participants són la Indústria i la Manufactura (un 16%), la Construcció i els Serveis Urbanístics (un 15%), la Salut i les Ciències de la Vida (un 13%), les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (un 11%) i als Serveis a la Comunitat i atenció social (un 10%).

 

Barcelona, ciutat referència en emprenedoria i talent

En el context d’incertesa que ha portat la pandèmia, cal posar en valor i potenciar encara més el talent que ha crescut a la ciutat. Per aquest motiu, ‘Retorn amb Oportunitats’ és una de les mesures d’acció prioritàries recollides en el Pla per al Foment de l’Ocupació Juvenil de Qualitat.

Segons la darrera Enquesta a la Joventut de Barcelona 2020 prop 40% dels joves de la ciutat han fet una estada a l’estranger de mínim un mes. D’aquests un 11,8% dels joves ha marxat amb finalitats laborals.

Només un de cada deu (9,8%) joves que va marxar per trobar feina ha tornat amb una oferta laboral. Escenari que fa palesa la necessitat de treballar en l’acompanyament dels joves que tinguin interès de retornar. Al mateix temps que es crea una nova oportunitat per les empreses per recuperar talents de la ciutat.

El retorn del talent pot aportar a la ciutat una riquesa i un valor afegit que impulsi i millori la seva reputació com a ciutat referència en innovació, tecnologia i emprenedoria a escala internacional. Així ho recull la mesura de govern Barcelona, ciutat de talent, on l’atracció de talent inclou també tot aquell que va marxar, havent adquirit nous coneixements i expertesa.





Paraules clau

Barcelona Activa/ ocupació/ retorn/ Retorn amb Oportunitats/ retorn de talent/ Talent/