Servei de Premsa
20/01/2025
El programa ‘Dones Amunt’ ajuda a dones en situació de precarietat a empoderar-se i millorar la seva qualitat de vida
10/11/2021
Temps estimat de lectura: 4 minuts
El projecte ha atès, durant nou mesos, a 75 dones en situació de precarietat als barris del Poble-sec, Trinitat Vella, Zona Nord, Besòs i Roquetes, amb l’objectiu de promoure el seu empoderament i la millora de la seva situació personal, social i econòmica
El 84% de les dones participants afirmen que la seva autoestima ha millorat, reforçant la seva vinculació amb els recursos de l’entorn i millorant les seves relacions socials
Al final del projecte, el 66% de les dones ha passat de no tenir cap ingrés a tenir ingressos propis, incrementant-se en un 37% el nombre de dones amb feina. A més, 13 dones han iniciat un procés d’emprenedoria
44 dones han estat capaces de reconèixer i identificar que patien violència masclista, d’aquestes, gairebé el 55% ha iniciat accions per donar resposta a la seva situació
Avui ha tingut lloc l’acte de lliurament dels certificats de la segona promoció del programa municipal “Dones Amunt”, on 75 dones dels barris del Poble-sec, Trinitat Vella, Zona Nord, Besòs i Roquetes han participat en aquest projecte que posa al centre a dones que viuen en situació de precarietat amb la finalitat d’acompanyar-les en el seu procés d’empoderament personal, enfortint les seves capacitats, la seva autonomia i autoritat per impulsar canvis, i així transformar la situació de precarietat en la qual viuen.
En l’àmbit econòmic també s’han observat canvis que milloren la qualitat de vida de les dones. A l’inici del projecte només 12 dones tenien ingressos suficients per passar el mes i al final del projecte s’ha incrementat fins a 21. Pel que fa a la independència econòmica, durant el projecte, el 66% de les dones ha passat de no tenir cap ingrés a tenir ingressos propis. Aquest augment és degut als processos d’empoderament que han sorgit durant el programa i que han suposat un efecte directe en la formació i la inserció laboral de les dones.
Aquestes dades estan relacionades amb la inserció laboral de les dones participants, al final del projecte s’ha reduït en un 36% el nombre de dones que no tenien feina i, d’altra banda s’ha incrementat en un 37% el nombre de dones que es troben ocupades. A més, cal destacar que gairebé un 43% ha millorat la seva situació laboral i 13 dones han iniciat un procés d’emprenedoria.
En referència a les violències, és important destacar que 47 de les dones participants en el projecte pateix o ha patit algun tipus de violència masclista. D’aquestes, a l’inici del projecte només 25 reconeixien i identificaven aquesta violència, després d’un procés de treball de reconeixement i identificació, la xifra ha augmentat fins a 44 dones. A més, d’aquestes 44, gairebé el 55% ha iniciat accions per donar resposta a la seva situació, com la recerca de suport psicològic o jurídic o la separació emocional de l’agressor.
Per últim, respecte a l’àmbit formatiu, durant el desenvolupament del projecte el 46% de les dones ha iniciat algun tipus d’acció formativa com cursos d’idiomes, d’informàtica, d’habilitació o formació professional. I el 33% ha iniciat accions per millorar la seva situació administrativa, com per exemple, la vinculació a recursos i entitats, la recerca d’un assessorament legal o iniciar diferents tràmits en aquesta esfera.
El projecte “Dones Amunt” s’ha dividit en 28 sessions grupals i 9 individuals entre els mesos de febrer a octubre. Un equip de professionals de l’àmbit del gènere i de les violències ha conduït als grups i ha acompanyat a les dones en el desenvolupament dels seus Plans d’acció personals. A més, en aquesta edició, s’ha comptat amb la participació de dones mentores, és a dir, dones que van participar en l’anterior edició i han pogut exposar la seva experiència amb el programa.
Durant aquests nou mesos s’ha treballat, d’una banda, la presa de consciència i l’anàlisi de les diferents variables que afecten i condicionen la pròpia situació de precarietat a través de la reflexió col·lectiva; i de l’altra, la promoció de l’autonomia i la participació social i política de cada dona vers el seu propi procés. Tot això s’ha dut a terme a través del foment de la creació de vincles entre les dones participants, la promoció d’espais d’oci i temps propi, la participació amb els recursos municipals i comunitaris, i la reflexió sobre la salut física i emocional, les relacions personals, el món laboral o la formació, entre altres.
El programa “Dones Amunt” s’impulsa des de la tinència de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI conjuntament amb la Direcció de Gènere i Polítiques del Temps de l’Ajuntament de Barcelona; i s’emmarca dins l’Estratègia municipal contra la Feminització de la Pobresa i la Precarietat i dona resposta a un del objectius de la mateixa: promoure les condicions socials bàsiques, l’empoderament i la participació sòcio-política de les dones en situació de major vulnerabilitat.
Paraules clauDones Amunt/