El programa ‘Dones Amunt’ ajuda a dones en situació de precarietat a empoderar-se i millorar la seva qualitat de vida : Servei de Premsa

El programa ‘Dones Amunt’ ajuda a dones en situació de precarietat a empoderar-se i millorar la seva qualitat de vida

10/11/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El projecte ha atès, durant nou mesos, a 75 dones en situació de precarietat als barris del Poble-sec, Trinitat Vella, Zona Nord, Besòs i Roquetes, amb l’objectiu de promoure el seu empoderament i la millora de la seva situació personal, social i econòmica

El 84% de les dones participants afirmen que la seva autoestima ha millorat, reforçant la seva vinculació amb els recursos de l’entorn i millorant les seves relacions socials

Al final del projecte, el 66% de les dones ha passat de no tenir cap ingrés a tenir ingressos propis, incrementant-se en un 37% el nombre de dones amb feina. A més, 13 dones han iniciat un procés d’emprenedoria

44 dones han estat capaces de reconèixer i identificar que patien violència masclista, d’aquestes, gairebé el 55% ha iniciat accions per donar resposta a la seva situació

Avui ha tingut lloc l’acte de lliurament dels certificats de la segona promoció del programa municipal “Dones Amunt”, on 75 dones dels barris del Poble-sec, Trinitat Vella, Zona Nord, Besòs i Roquetes han participat en aquest projecte que posa al centre a dones que viuen en situació de precarietat amb la finalitat d’acompanyar-les en el seu procés d’empoderament personal, enfortint les seves capacitats, la seva autonomia i autoritat per impulsar canvis, i així transformar la situació de precarietat en la qual viuen.

 

 

 

En aquesta edició, que va començar el passat mes de febrer, s’han repetit el resultats positius de la prova pilot que es va realitzar entre els anys 2018 i 2019. Del total de dones participants, el 84% afirmen que la seva autoestima ha millorat durant el projecte gràcies al treball transversal i el suport emocional que s’ha realitzat sobre la importància de l’autocura i de disposar de temps persona. En aquest sentit, més del 74% ha començat a dedicar-se més temps a elles mateixes, per exemple, 45 dones s’han vinculat o han reforçat els seus vincles amb algun recurs del seu barri i 63 més manifesten que han millorat les seves relacions socials.

En l’àmbit econòmic també s’han observat canvis que milloren la qualitat de vida de les dones. A l’inici del projecte només 12 dones tenien ingressos suficients per passar el mes i al final del projecte s’ha incrementat fins a 21. Pel que fa a la independència econòmica, durant el projecte, el 66% de les dones ha passat de no tenir cap ingrés a tenir ingressos propis. Aquest augment és degut als processos d’empoderament que han sorgit durant el programa i que han suposat un efecte directe en la formació i la inserció laboral de les dones.

Aquestes dades estan relacionades amb la inserció laboral de les dones participants, al final del projecte s’ha reduït en un 36% el nombre de dones que no tenien feina i, d’altra banda s’ha incrementat en un 37% el nombre de dones que es troben ocupades. A més, cal destacar que gairebé un 43% ha millorat la seva situació laboral i 13 dones han iniciat un procés d’emprenedoria.

En referència a les violències, és important destacar que 47 de les dones participants en el projecte pateix o ha patit algun tipus de violència masclista. D’aquestes, a l’inici del projecte només 25 reconeixien i identificaven aquesta violència, després d’un procés de treball de reconeixement i identificació, la xifra ha augmentat fins a 44 dones. A més, d’aquestes 44, gairebé el 55% ha iniciat accions per donar resposta a la seva situació, com la recerca de suport psicològic o jurídic o la separació emocional de l’agressor.

Per últim, respecte a l’àmbit formatiu, durant el desenvolupament del projecte el 46% de les dones ha iniciat algun tipus d’acció formativa com cursos d’idiomes, d’informàtica, d’habilitació o formació professional. I el 33% ha iniciat accions per millorar la seva situació administrativa, com per exemple, la vinculació a recursos i entitats, la recerca d’un assessorament legal o iniciar diferents tràmits en aquesta esfera.

El projecte “Dones Amunt” s’ha dividit en 28 sessions grupals i 9 individuals entre els mesos de febrer a octubre. Un equip de professionals de l’àmbit del gènere i de les violències ha conduït als grups i ha acompanyat a les dones en el desenvolupament dels seus Plans d’acció personals. A més, en aquesta edició, s’ha comptat amb la participació de dones mentores, és a dir, dones que van participar en l’anterior edició i han pogut exposar la seva experiència amb el programa.

Durant aquests nou mesos s’ha treballat, d’una banda, la presa de consciència i l’anàlisi de les diferents variables que afecten i condicionen la pròpia situació de precarietat a través de la reflexió col·lectiva; i de l’altra, la promoció de l’autonomia i la participació social i política de cada dona vers el seu propi procés. Tot això s’ha dut a terme a través del foment de la creació de vincles entre les dones participants, la promoció d’espais d’oci i temps propi, la participació amb els recursos municipals i comunitaris, i la reflexió sobre la salut física i emocional, les relacions personals, el món laboral o la formació, entre altres.

El programa “Dones Amunt” s’impulsa des de la tinència de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI conjuntament amb la Direcció de Gènere i Polítiques del Temps de l’Ajuntament de Barcelona; i s’emmarca dins l’Estratègia municipal contra la Feminització de la Pobresa i la Precarietat i dona resposta a un del objectius de la mateixa: promoure les condicions socials bàsiques, l’empoderament i la participació sòcio-política de les dones en situació de major vulnerabilitat.





Paraules clau

Dones Amunt/