Arrenca el curs a 42 Barcelona, el campus de programació més innovador i que forma en els perfils digitals que més demana el mercat laboral : Servei de Premsa

Arrenca el curs a 42 Barcelona, el campus de programació més innovador i que forma en els perfils digitals que més demana el mercat laboral

15/11/2021



Temps estimat de lectura: 8 minuts

Impulsat per Fundación Telefónica amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya el projecte, que compta amb 3.000 sol·licituds, ofereix formació gratuïta, presencial i oberta 24/7.

42 Barcelona està ubicat al Parc Tecnològic de Barcelona Activa i és un espai on convergeixen innovació, creativitat i tecnologia per formar els perfils digitals que més es demanen, en unes instal·lacions de 1.622m² i amb capacitat per a 800 estudiants.

Recentment, el projecte 42 ha entrat al TOP 10 de les universitats mundials més innovadores amb Impacte Real (WURI*). A més, ha passat a ocupar la primera posició pels valors ètics que transmet i representa, per davant d’institucions com Harvard, Colúmbia o Yale.

La inscripció és gratuïta i està permanentment oberta a com, no hi ha límit d’edat (18 anys) i no es requereix ni formació prèvia ni coneixements previs de programació.

A l’acte d’inauguració hi han assistit el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete; el director general d’Impacte Territorial i Social del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Xavier Quinquillà i, en remot, la CEO de 42, Sophie Viger. Posteriorment, les autoritats han recorregut les instal·lacions i han compartit experiències amb els futurs i les futures estudiants.

Fundación Telefónica, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han inaugurat aquesta tarda 42 Barcelona, el campus de programació, ubicat al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, a Nou Barris, amb una metodologia que acaba de ser distingida perquè està al TOP 10 de les universitats mundials més innovadores i, en tercer lloc, pels valors ètics que transmet, per davant de Harvard, Yale o Colúmbia. El campus obre les portes amb gairebé 3.000 sol·licituds d’inscripció, i els primers i les primeres 140 aspirants ja estan realitzant la Piscina, la prova d’accés definitiva per convertir-se en els primers i les primeres estudiants de 42 Barcelona.

 

 

 

Amb la posada en marxa de 42 Barcelona, les tres institucions contribueixen a impulsar el desenvolupament econòmic i tecnològic de Barcelona i Catalunya, fan un pas més per preparar la societat per a la nova ocupabilitat i s’anticipen a l’escenari professional del futur. Fundación Telefónica, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona assumeixen així el repte d’oferir oportunitats laborals a través de 42 Barcelona, un projecte formatiu que està avalat per l’èxit del 100% d’inserció laboral als més de vint països i quatre continents en què 42 és present.

El campus ha estat inaugurat aquesta tarda pel primer tinent d’alcalde d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni; pel president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete; pel director general d’Impacte Territorial i Social del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Xavier Quinquillà i també ha comptat amb la intervenció en remot de la CEO de 42, Sophie Viger. Després de la presentació, les autoritats han recorregut les instal·lacions, i al seu pas pels diferents espais han pogut xerrar amb els candidats i les candidates i intercanviar-hi experiències.

Durant la seva intervenció, el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha assegurat que “Barcelona té una gran oportunitat i l’està aprofitant. 42 no és només un espai físic, és una nova manera d’aprendre. En aquest campus no sols s’aprèn a programar, sinó a ser solucionadors de problemes. S’aprenen les qualitats necessàries per a aquest nou món: esforç, capacitat de superació, treball en equip, és l’exemple perfecte de com la tecnologia està revolucionant el món de l’educació”.

Per la seva part, el primer tinent d’alcalde d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, ha remarcat el valor de 42 com a “exemple del model de col·laboració públic-privat on treballem des de l’Ajuntament de Barcelona i de l’aposta per un model econòmic basat en la digitalització, equitatiu i sostenible. Un projecte que permetrà crear i retenir talent a la ciutat, i que redundarà en llocs de treball de més qualitat en un dels sectors amb més ocupació, com ha evidenciat la pandèmia”.

La CEO de 42, Sophie Viger, en la seva intervenció en remot, ha destacat el propòsit social de la iniciativa i ha afirmat que “Barcelona i 42 compartim el mateix esperit obert a la innovació, la creativitat i la tecnologia. Tenim el mateix compromís amb la igualtat d’oportunitats en el món digital. Volem contribuir a formar els millors professionals tecnològics i també ajudar les empreses i les empreses emergents catalanes a avançar en aquest apassionant camí que ens queda per recórrer”.

En les paraules de cloenda, el director general d’Impacte Territorial i Social del Coneixement del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Xavier Quinquillà, ha subratllat “la importància de la formació continuada com un pilar del sistema educatiu, i la necessitat d’explorar formats més integradors i flexibles que donin resposta a noves necessitats formatives en àmbits estratègics dins l’entorn digital, com la ciberseguretat o la intel·ligència artificial”. En aquest sentit, ha recordat “els 1.477 milions d’euros pressupostats destinats a polítiques de coneixement en la línia del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) que té, entre d’altres objectius, consolidar la capacitat de generar i atreure talent”. Pel que fa a la metodologia que ofereix 42 Barcelona, Quinquillà ha destacat que encaixa perfectament “en un sistema català d’educació superior connectat amb la societat i el territori amb vocació innovadora, transformadora i inclusiva”.

 

42 Barcelona, un espai més enllà de la programació

El campus de 42 Barcelona, ubicat al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, Nou Barris, consta de 1.622 m2, capacitat per a 800 estudiants i disposa de gairebé 200 ordinadors.

42 Barcelona, el campus de programació que es troba al TOP 10 de les universitats més innovadores del món, és presencial i gratuït, està obert les 24 hores els 7 dies de la setmana i segueix una metodologia innovadora basada en projectes, que utilitza la ludificació i l’aprenentatge entre iguals, en què els estudiants aprenen al seu ritme els uns dels altres. A 42 Barcelona els i les estudiants “aprendran a aprendre” i no només es formaran en habilitats tècniques; sinó que aprendran a desenvolupar aptituds com l’esforç, la tolerància a la frustració, la capacitat de superació i el treball en equip, unes aptituts molt valorades i fonamentals en el mercat laboral d’avui dia.

La metodologia de 42, que aterra ara a Barcelona i que fa dos anys que està implantada amb èxit a Madrid i uns mesos a Urduliz (Biscaia) i que durant el primer trimestre del 2022 arribarà a Màlaga, forma futurs programadors i professionals digitals d’alta qualificació perquè puguin fer front als nous reptes laborals, uns perfils digitals que, després de la pandèmia, són més necessaris que mai per reactivar l’economia.  D’aquesta manera el model 42 assumeix el repte d’oferir oportunitats laborals en tecnologies com la ciberseguretat, les dades massives (big data), la intel·ligència artificial, la cadena de blocs (blockchain) o la IoT, entre d’altres. Amb una durada de tres anys de mitjana, els estudiants surten preparats per treballar en el mercat laboral actual. Un mètode que ha donat resultats tan reeixits com el 100% d’ocupabilitat a més de vint països o una mitjana de vuit ofertes de treball per estudiant durant el temps que estan al programa.

 

Com us hi podeu inscriure?

El campus de 42 Barcelona està totalment operatiu des de finals d’octubre amb la presència diària de 140 aspirants, que estan realitzant la primera ‘piscina’, la prova final d’accés definitiu al campus. Dels candidats i candidates que opten a una plaça, el 20% són dones; el 55% són de Catalunya, la majoria de Barcelona i els voltants, i la mitjana d’edat és de 32 anys. Des que es van obrir les inscripcions, prop de 3.000 persones s’han registrat a 42 Barcelona i aspiren a formar part d’aquest campus innovador. El 29 de novembre les persones que vulguin accedir a aquesta formació revolucionària tindran una altra oportunitat amb la convocatòria d’una nova piscina. La inscripció està permanentment oberta a 42barcelona.com, la formació és gratuïta, no hi ha límit d’edat (18 anys) i no es requereix cap mena de formació ni de coneixements previs de programació.

 

Sobre 42 global

42 Barcelona és el membre 28 de la xarxa internacional 42. Tots els campus associats a la xarxa ofereixen una formació informàtica totalment gratuïta, oberta a tot el món, sense requisits de titulació i accessible a partir dels 18 anys. La pedagogia de 42 es basa en l’aprenentatge entre iguals: un enfocament participatiu, sense classes ni professors, que permet als alumnes donar curs a la seva creativitat mitjançant l’aprenentatge basat en projectes. 42, amb el seu primer campus a París, es va fundar el 2013 quan la indústria digital a França experimentava una gran escassetat de desenvolupadors informàtics. Per formar un gran nombre dels millors talents del futur, independentment del seu origen, 42 desplega una xarxa de campus associats a l’àmbit internacional: Alemanya, Armènia, Austràlia, Bèlgica, Brasil, Canadà, Emirats Àrabs Units, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Japó, Jordània, Malàisia, Marroc, Països Baixos, Portugal, Rússia, Suïssa, Tailàndia i Turquia. Actualment, hi ha 28 campus a 22 països i aviat se n’obriran set més.

 

Fundación Telefónica: impulsant el costat social de l’era digital

Fundación Telefónica treballa des de fa més de 20 anys per ser catalitzador de la inclusió social en l’era digital i contribuir a crear un món més just i solidari. Fidel al seu origen tecnològic, confia en les capacitats il·limitades de les noves tecnologies per millorar la vida de les persones i perquè ningú es quedi enrere. Amb aquesta visió busca millorar les oportunitats del progrés a través de projectes amb ànima digital, amb vocació global i inclusius en les seves quatre àrees d’actuació: ocupabilitateducacióconeixement i cultura digital i voluntariat.

A Fundación Telefónica creiem que l’educació i la formació són claus per al desenvolupament d’una societat inclusiva, justa i més humana; i treballem per connectar les persones amb les competències digitals i l’accés al coneixement, necessaris per afrontar en igualtat de condicions els reptes d’aquesta era digital.

 

Generalitat de Catalunya

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) és un acord de país impulsat per la Generalitat de Catalunya per establir i aplicar una estratègia compartida entre l’àmbit de l’educació superior, la recerca i la innovació, i l’economia productiva per construir la Catalunya del futur. Signat el maig del 2020, al PN@SC hi participen 78 representants de les universitats, els centres de recerca, l’alumnat, els sindicats, el món empresarial, l’àmbit territorial i tots els grups polítics amb representació al Parlament de Catalunya, dels quals té el consens.

Dos dels objectius principals del PN@SC són facilitar l’aparició i l’atracció de talent i transformar el coneixement en prosperitat i benestar, de manera que es doni resposta a les necessitats socials actuals, es generi nova ocupació i es vehiculi la innovació empresarial. La participació a 42 s’emmarca en les estratègies dissenyades per aconseguir aquests objectius, com són la implementació d’un sistema de formació contínua superior i la digitalització de les empreses.

 

Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa

Barcelona Activa és l’agència de desenvolupament econòmic local de Barcelona. Fundada el 1987, ha ajudat a crear 29.000 empreses (una mitjana de més de tres empreses per dia) durant aquests 30 anys amb un índex de supervivència que, en el 80% dels casos, supera els quatre anys. Des de l’entitat s’ha atès i acompanyat més de 600.000 persones en el seu procès de recerca de feina, millora professional o creació d’una activitat per compte propi. Barcelona Activa compta, avui en dia, amb una capacitat per atendre 12.000 empreses l’any i incubar-ne 200.

L’impuls del Talent Digital és un dels pilars de l’agència, que compta amb el Cibernàrium, el servei de capacitació i divulgació tecnològica creat fa més de vint anys que ofereix cursos gratuïts en tecnologia -des dels nivells més bàsics als més avançats- adreçats a tota la ciutadania de Barcelona. Són formacions en format presencial i també virtual, que cada any compten amb més de 14.000 participants. A més a més, des de la IT Academy de Cibernàrium s’ofereixen cursos de programació web de durada més llarga i també gratuïta, que en els propers quatre anys arribarà a formar 3.000 professionals web (2021-2024).

L’impuls al Talent és, per tant, una de les prioritats estratègiques de Barcelona Activa, tal i com es recull al “Barcelona Green Deal”, l’agenda econòmica de Barcelona 2020-2030, per a què la ciutat es posicioni com a capital digital i emprenedora i pol de generació, atracció i retenció de talent local i glocal.





Paraules clau

42 Barcelona/ Barcelona Activa/ ocupació/ programació/ TIC/