Barcelona acull el Fòrum Europeu d’Agroecologia del 17 al 19 de novembre amb més de 45 experts i 350 participants internacionals : Servei de Premsa

Barcelona acull el Fòrum Europeu d’Agroecologia del 17 al 19 de novembre amb més de 45 experts i 350 participants internacionals

15/11/2021



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La Red de Ciudades por la Agroecología i Agroecology Europe, entre altres entitats, organitzen les jornades amb el focus en la regeneració dels sistemes alimentaris i les comunitats

La premsa pot seguir l’esdeveniment, en el que participaran responsables internacionals com Beth Bechdol, directora de la FAO, i Lukas Visek, membre del Gabinet del comissari Timmermans de la Comissió Europea que ha liderat l’estratègia europea ‘de la granja a la taula’

La trobada se celebra en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible que Barcelona exerceix fins a finals d’aquest any 2021

El III Foro Europeo de Agroecología que Barcelona acull en format híbrid (presencial i virtual) en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible reunirà del 17 al 19 de novembre més de 45 ponents y al voltant de 350 participants per reflexionar i debatre sobre l‘’Agroecologia per a la regeneració dels nostres sistemes alimentaris i les nostres  comunitats’. Inauguraran les jornades el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Polítiques Alimentàries de l’Ajuntament de Barcelona, Álvaro Porro, i la consellera  d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, junt amb les representants de les entitats organitzadores, María Carrascosa (Red de Ciudades por la Agroecología) i Paola Migliorini (Agroecology Europe).

Entre la diversitat d’actors socials implicats en la transició agroecològica que prendran part al fòrum (programa en pdf, en anglès) s’hi compten xarxes locals de persones productores, universitats, organitzacions socials, administracions i entitats sense afany de lucre. Hi intervindran expertes como Beth Bechdol, directora general adjunta de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentación i l’Agricultura (FAO); Lukas Visek, membre del Gabinet del comissari Timmermans de la Comissió Europea responsable de l’estratègia ‘de la granja a la taula’ de la UE; Lauren Baker, directora de programes de la Global Alliance for the Future of Food; Eduardo Cuoco, director d’IFOAM Organics Europe; i Maria Carrascosa, responsable d’alimentació i clima de la Red de Ciudades por la Agroecología i promotora junt amb l’Ajuntament de la capital catalana del Repte de Barcelona per la Bona Alimentació i el Clima.

Després del 7è Forum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà –celebrat a Barcelona aquest mes d’octubre i del que va sortir un missatge coral que les ciutats van portar a la Cimera Climàtica de les Nacions Unides a Glasgow, COP26: la necessitat de l’acció climàtica des dels sistemes alimentaris a les ciutats—, el III Foro Europeo de Agroecología vol contribuir a articular una resposta urgent a la crisi climàtica i al context de pandèmia per la covid-19. L’alimentació i el clima conformen l’eix central de la convocatòria, que plantejarà com podem adaptar-nos i mitigar l’emergència climática, i com podem regenerar els nostres sistemes alimentaris i les nostres comunitats en base a la convicció que es pot frenar l’emergència climàtica canviant la manera en què ens alimentem a les ciutats.

La Red de Ciudades por la Agroecología promou aquesta convocatòria junt amb  Fundación Entretantos; Universitat de Córdoba; Universitat de Barcelona; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea; Sociedad Española de Agricultura Ecológica; Revista Soberanía Alimentaria; Connecta Natura; Agroecology Europe Youth Network; Amigos de la Tierra; i Justicia Alimentaria. L’entitat europea del comitè organitzador és Agroecology Europe (AEEU), associació internacional de persones i entitats que volen intercanviar coneixements i experiències sobre agroecologia, col·locar l’agroecologia al centre de l’agenda agrària i alimentària europea, i empènyer la transició cap a pràctiques agràries, sistemes i polítiques alimentàries sostenibles. Les dues edicions anteriors del fòrum es van celebrar el 2017 a Lió (França ) i el 2019 a Heraklion (Creta, Grècia).

Per altra banda, aquesta mateixa setmana tindrà lloc la jornada ‘Entorns alimentaris locals. Com influeixen en la dieta i en la salut de la població?’, organitzada per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB). Será dijous 18 de novembre i s’hi presentaran diferents treballs de recerca en el camp de la salut i l’alimentació sostenible.

 

Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 | Dossier de premsa

Barcelona és un dels grans centres europeus de consum i comercialització alimentaria. L’any de la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible vol ser una palanca per impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat amb la qual s’aconsegueixi enfortir les economies locals sostenibles i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta. Inclou el desenvolupament de més de 90 projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible i una programació que va començar el gener de 2021 i culminarà amb l’inici del procés d’elaboració d’una Estratègia d’Alimentació Sostenible de ciutat amb horitzó 2030 que esdevindrà el full de ruta que caldrà seguir en les polítiques alimentàries per als propers anys a la ciutat.





Paraules clau

alimentació/ Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021/ sostenible/