La Guàrdia Urbana crea una guia d’indicadors per detectar casos de violència masclista sense necessitat de denúncia per part de la víctima : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana crea una guia d’indicadors per detectar casos de violència masclista sense necessitat de denúncia per part de la víctima

15/11/2021Temps estimat de lectura: 3 minuts

Es crea a cada districte la figura de l’agent de la Guàrdia Urbana referent de violència masclista per fer seguiment dels casos que no estan penalitzats per falta de denúncia o d’indicis penals clars

Des del mes de març s’han vinculat 78 dones als serveis d’atenció a dones de l’Ajuntament de Barcelona

Des de fa anys la Guàrdia Urbana desenvolupa diferents accions per a la protecció de les dones i en els últims anys, en consonància amb les modificacions normatives i la creixent demanda social, s’han anat incorporant cada vegada més línies de treball.

El mes de desembre es va presentar la Mesura de Govern amb l’objectiu d’integrar sota el Pla de prevenció, detecció i atenció de les violències masclistes: T’acompanyem, totes les actuacions que s’estaven portant a terme, i també per desenvolupar noves línies de treball.

L’objectiu general és incrementar els recursos i la preparació de la Guàrdia Urbana per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents del sistema.

Les actuacions que s’estan portant a terme es basen en la necessitat d’elaborar indicadors de detecció de situacions de violència masclista, per treballar aquestes violències des de l’àmbit de la prevenció, ja que més del 84% de les víctimes de violència masclista assassinades per les seves parelles o ex parelles sentimentals, no havien denunciat als seus agressors ( Dades del Ministeri d’Igualtat 2020).

Per altra banda, com a conseqüència de les anàlisis fetes en el marc del Grup de treball creat per gestionar l’emergència sanitària de la Covid-19 es van detectar altres aspectes de millora en procediments i formació.

Així mateix aquest Pla recull una sèrie de mesures específiques per donar continuïtat i aprofundir en diferents línies de treball com intervencions a l’espai o transport públic, seguretat en esdeveniments, i formacions especifiques.

Els objectius del Pla són:

S’ha redactat un nou procediment operatiu d’actuació de la Guàrdia Urbana per tal de poder marcar les línies de treball per a les patrulles quan realitzen serveis de possibles casos de violències en l’àmbit de la llar.

Aquest procediment determina les tasques que han de realitzar els agents quan es troben davant de possibles casos de violència masclista que en aquell moment la víctima no vol denunciar per por o perquè han normalitzat comportaments violents o controladors de les seves parelles.

L’objectiu dels agents és poder fer visibles aquestes possibles violències dintre de la Comissió Permanent de gestió de casos de violència masclista al territori i poder atendre a les dones des dels diferents serveis municipals específics per aquests casos.

Una de les noves eines de les que s’ha dotat la Guàrdia Urbana per poder realitzar a detecció d’aquests casos és la Guia d’Indicadors d’Alerta. Aquesta guia, pionera entre els cossos de seguretat, facilita la tasca dels agents per poder d’observar indicis d’un possible cas de maltractament en el qual no té elements suficients per procedir penalment. Aquests indicadors serviran posteriorment per a la confecció de les diligències informatives.

Aquesta guia té en compte:

En el cas que la patrulla descarti la possibilitat d’una situació de violència masclista, però pugui acreditar que es tracta d’un entorn vulnerable, es comunica aquesta situació als Serveis Socials.

[…]

 

Descarregar nota de premsa en format PDF

Paraules clau

prevenció/ seguretat/ violència masclista/