El Pressupost per al 2022 inicia la seva tramitació : Servei de Premsa

El Pressupost per al 2022 inicia la seva tramitació

17/11/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La comissió d’Economia i Hisenda aprova iniciar la tramitació del pressupost per al 2022, amb una proposta que supera els 3.400 milions d’euros

L’atenció social, neteja i manteniment de l’espai públic i la mobilitat i seguretat s’enduen prop del 43% de la despesa prevista per l’any vinent

El pressupost 2022 arriba a una xifra rècord d’inversió 903,1M€ sumant les empreses municipals

La comissió d’Economia i Hisenda ha aprovat iniciar la tramitació del Pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per a l’any 2022, un projecte que preveu més de 3.400 milions d’euros per l’any vinent.

El primer tinent d’alcaldia Jaume Collboni, ha assegurat que “avui es demana la possibilitat de dialogar i negociar aquests pressupostos i que temps hi haurà per concretar partides, fer esmenes, propostes i reflexions”. Collboni ha mostrat la ma estesa als grups per aprovar els comptes i els ha demanat estar a l’alçada del moment. “No s’entendria que, en un context on a nivell d’Espanya s’estan produint acords i avenços, a nivell de la Generalitat i del Parlament també s’ha fet un exercici de ma estesa per part de govern i oposició perquè la conjuntura ho exigeix, no s’entendria que no passés a la ciutat de Barcelona”.

El tinent d’alcaldia i regidor de Presidència, Economia i Pressupostos, Jordi Martí, ha recordat que el que s’ha demanat als grups és que “permetessin continuar la tramitació, i com demanen tots els governs, negociar fins a l’últim alè”. Martí ha fet una crida “a la calma, al diàleg i a tornar a la taula de negociació” i ha emplaçat al grup d’ERC a reconsiderar la seva posició. “Avui el pressupost podrà continuar la seva tramitació amb 21 regidors que representen el Consell Municipal. A partir de demà els 41 regidors estan emplaçats a seguir negociant”, ha sentenciat Martí.

El pressupost extraordinari ascendeix a 3.406 M€, i creix un 4,7% respecte aquest any (+152,9M€). Es tracta d’un pressupost extraordinari, per fer front al moment actual, que té com a prioritats fer front a les desigualtats, combatre l’emergència climàtica i consolidar la reactivació econòmica de la ciutat.

Preveu un volum de despesa corrent rècord de 2.529,5 M€. Per tipus de despesa Serveis Socials (14,6%), Benestar Comunitari (neteja, recollida, enllumenat) (14,3%), Seguretat i mobilitat ciutadana (13,9%) i Educació i Cultura (12,3%) s’enduen bona part de la despesa corrent.

El pressupost 2022 arriba a una xifra rècord d’inversió 903,1M€ sumant les empreses municipals. Pel que fa  a la inversió estrictament de l’Ajuntament, de 753,5 M€, es reserva una partida de més de 200 milions d’euros sense assignar, obert a la negociació amb els grups municipals.

Entre les actuacions destacades, hi ha inversions per aprofundir en la transformació verda de la ciutat (Programa Superilles 20ME, Avinguda Meridiana 4,4ME, Via Laietana 15M€, carrils bici 3,2ME, entorns escolars 2,8ME, tramvia 9,5ME, reurbanització Gran Via a zona Glòries 3,7ME), en l’activació econòmica (mercat Abaceria 7,7ME; mercat d’Horta 7,4ME i pool cooperatiu 3,4ME) i en la millora de serveis públics (20ME escoles, biblioteca Sarrià 8ME, centre per a persones vulnerables Císter d’acció social 4.5ME, casal gent gran Mestre Casals 3ME…) i Barris (inversions de Pla de Barris 6 milions, centres cívics, casal, etc).

El projecte de Pressupost ha superat el primer tràmit amb els vots favorables dels grups municipals que conformen el Govern, dels regidors de  Barcelona pel Canvi  i de la regidora no adscrita. S’obre ara el període d’exposició al públic que permetrà negociar i presentar al·legacions que millorin la proposta. L’aprovació definitiva del pressupost correspon al Plenari del Consell Municipal.





Paraules clau

Pressupost 2022/