Servei de Premsa
23/01/2025
Balanç de situació de la vespa velutina a la ciutat de BCN i el servei municipal de gestió d’incidències i control de nius
05/12/2021
Temps estimat de lectura: 5 minuts
[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]L’Ajuntament de Barcelona té contractat amb l’empresa Lokimica, SA el servei de control i a retirada dels nius de vespa velutina que es troben a l’espai públic de la ciutat
S’actua per raó de seguretat de les persones i de la biodiversitat local, si bé l’estratègia de control de la població és competència de la Generalitat
La vespa asiàtica és una espècie exòtica invasora que fa perillar la biodiversitat
Tot i l’aparatositat dels nius i de les vespes, l’agressivitat cap a les persones no és superior a la vespa ordinària
Aquest any s’han atès més casos i s’han gestionat fins ara un total de 292 incidències
Inclou rodatge en brut i fotografies de l’actuació per inutilitzar un niu el passat dimarts 30 novembre al Parc de la Pegaso, a Sant Andreu
Inclou declaracions de Jesús Jarque, de Lokimica, Biòleg i Supervisor del Servei de Control de Vespa velutina a Barcelona i d’Anna Ortonoves, Cap del Departament de Gestió i Protecció dels Animals de l’Ajuntament de BCN
L’Ajuntament de Barcelona té contractat el servei de control i retirada de nius de vespa velutina que es troben a l’espai públic de la ciutat amb l’empresa Lokimica SA. La vespa asiàtica, (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie exòtica invasora que fa perillar la biodiversitat i els altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta. L’any 2018 es va detectar per primer cop dins dels límits del Parc Natural de Collserola.
El servei municipal actua a demanda, a mesura que es comuniquen incidències a espai públic per part de la ciutadania o de la Guàrdia Urbana. Aquesta actuació reactiva es fa per raó de seguretat de les persones i de protecció de la biodiversitat local, si bé l’estratègia de control de la població és competència de la Generalitat, que hauria d’elaborar un pla conjunt per a tots els Ajuntaments per prevenir l’eclosió d’aquesta espècie. El dispositiu municipal que s’activa davant la presència d’un niu consisteix en fer una inspecció i coordinar l’actuació per retirar o inutilitzar els nius amb la presència d’altres serveis, si es requereix (Guàrdia Urbana, Bombers, TMB, Parcs i Jardins, etc) .
Evolució dels nius i increment considerable d’incidències
Les vespes asiàtiques fan dos tipus de nius: els primaris (més petits i resguardats de la pluja) i els secundaris (molt més grans i generalment en un lloc elevat, tot i que també es poden trobar a nivell de terra).
Després de la diapausa (període de descans biològic), la reina fundadora del niu, que està sola, inicia la construcció d’ un niu que es diu embrionari, que sempre es fa en espais molt ben protegits de l’aigua i del vent. Aquesta reina romandrà sola al niu fins que als 48 dies de la primera posta neixi la primera obrera i fins que aquesta obrera surti a l’exterior (en total, uns dos mesos). Quan els nius ja tenen un nombre considerable d’obreres, s’anomenen primaris. Quan als nius primaris hi ha varis centenars de vespes, solen fer trasllats de nius a un altre espai, on poden créixer novament. Aquests nius són els secundaris. Els nius secundaris són més grans que els primaris i poden tenir més de mil exemplars. La preferència per a fer els nius secundaris són arbres de fulla caduca.
Només es coneix un depredador natural dels nius de Vespa velutina, l’Aligot vesper.
Situació avui a Barcelona ciutat: any d’explosió de casos
Actualment estem en el període de màxima activitat de les vespes des del punt de vista biològic (d’agost a inicis de desembre) en la fase de creació i consolidació dels nius secundaris, i quan coincideix amb la poda i amb la caiguda de la fulla, els nius perdent la invisibilitat que els hi dona el verd.
Aquest any ha estat l’any de l’explosió de casos atès el fet que el creixement de la vespa és exponencial. En totes les zones geogràfiques on s’ha anat introduint hi ha hagut un moment àlgid, i a Barcelona està passant ara. La detecció d’incidències es fa més evident perquè tot i que la perillositat no és superior a la resta de vespes autòctones, genera més alarma entre la ciutadania.
Nombre incidències gestionades pel servei (no totes corresponen a nius retirats, hi ha trucades que un cop inspeccionades no ho son)
- Any 2020: total 279
- Any 2021(fins data actual): 292
Què fer si es troba un niu de vespa asiàtica
Davant la presència d’individus o nius cal actuar de la mateixa manera que amb vespes autòctones o abelles. En cas que se’n detectin individus aïllats, cal mirar si hi ha algun niu proper. Si es localitza el niu a l’espai públic de la ciutat, cal trucar al telèfon del civisme (900 226 226) per activar el servei de recollida i eliminació del niu. Aquest servei s’ofereix seguint les directrius que s’estableixen des de la Generalitat de Catalunya, per part d’apicultors especialitzats, que intentaran eliminar tot el que sigui possible, malgrat que no es pot eliminar per complet l’espècie invasora.
En cas que es localitzi un niu a l’espai privat, és la propietat qui ha de fer-se càrrec de la retirada i posar-se en contacte amb una empresa especialitzada en apicultura.
Els nius no són perillosos si no se’ls molesta. Els individus aïllats, quan es troben allunyats del niu, tampoc no ataquen les persones llevat que se’ls molesti. És important, doncs, no manipular el niu en cap cas i mantenir-hi sempre una distància prudencial d’uns metres.
En cas de picada cal actuar de la mateix manera que ho faríem amb una picada o mossegada de qualsevol insecte, o bé trucar al 061 en el cas que tinguem més d’una picada, que la picada s’hagi produït dins la boca o siguem al•lèrgics a aquesta vespa (o no sapiguem si ho som).
MATERIAL ADJUNT
Decla Jesús Jarque, de l’empresa Lokimica, Biòleg i Supervisor del Servei de Control de Vespa velutina a Barcelona
Decla Anna Ortonoves, Cap del Departament de Gestió i Protecció dels Animals de l’Ajuntament de BCN
Paraules clauvespa/ vespa velutina/