Servei de Premsa
23/01/2025
Barcelona és reconeguda amb dos premis internacionals per la seva accessibilitat universal
08/12/2021
Temps estimat de lectura: 3 minuts
[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]La ciutat obté el bronze en l’Access City Award 2022, el premi europeu més important en l’àmbit
Els nous trens de Transports Metropolitans de Barcelona són reconeguts en els premis Zero Project
La ciutat de Barcelona ha estat reconeguda per la seva accessibilitat universal amb els premis internacionals Access City Award de la Comissió Europea, el guardó europeu més important en l’àmbit i on ha quedat en tercera posició, i el Zero Project, que ha premiat l’accessibilitat dels nous trens de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). El regidor d’Infància, Joventut i Persones Grans i Persones amb Discapacitat, i president de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Joan Ramon Riera, ha defensat que Barcelona fa molts anys que treballa per ser una ciutat inclusiva i accessible per a tots i totes. “El reconeixement d’aquests dos premis ens esperona a seguir treballant i ser referència”, ha destacat. Igualment, Riera ha remarcat que Barcelona és una de les capitals mundials de l’accessibilitat i que la concessió d’aquest premi és un motiu de celebració, tot i que “hi ha feina” perquè el repte de la plena accessibilitat universal no està assolit.
D’una banda, l’Access City Award és un premi per a les ciutats més accessibles d’Europa. Són elegibles totes les ciutats de la Unió Europea amb una població de més de 50.000 habitants, i aquesta és una oportunitat perquè les ciutats mostrin les seves iniciatives per eliminar les barreres i per ser llocs millors on tothom pugui treballar i viure. En aquesta edició, Barcelona, Hèlsinki, Lovaina, Ciutat de Luxemburg, Palma i Porto estaven preseleccionades d’entre més de 40 candidatures. A més de Barcelona, les ciutats de Luxemburg i Hèlsinki han quedat en primer i segon lloc, respectivament, mentre que Palma ha aconseguit un Premi especial per la millora de l’accessibilitat dels entorns físics.
Barcelona té un fort compromís amb les polítiques d’accessibilitat i ha desenvolupat diverses iniciatives per implementar la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat. En la seva candidatura, la ciutat ha posat en relleu la implementació de polítiques per garantir els drets del col·lectiu. La ciutat ha fet valdre que amb 97 anys d’antiguitat, la xarxa de Metro de Barcelona té el 92% d’estacions accessibles, així com el fet que la totalitat de la xarxa té camins tàctils a màquines expenedores (totes amb navegació per veu), torniquets accessibles, plataformes i pals SOS. A més a més, per al centenari del metro el 2024, el 100% de les estacions seran accessibles. Igualment, la xarxa d’autobusos és 100% accessible amb vehicles de planta baixa amb rampes i informació acústica (a l’autobús i a parades d’autobús) i identificació del vehicle en braille, entre altres característiques. El sistema de transport especial per persones amb mobilitat reduïda complementa el transport ordinari amb 348.000 desplaçaments porta a porta cada any.
Zero Project
Per un altre costat, el Zero Project 2022 ha reconegut un total de 76 pràctiques i polítiques innovadores de 35 països. De les 381 nominacions procedents de 86 països, 160 van ser preseleccionades i analitzades sota els tres criteris principals d’innovació, impacte i escalabilitat. Amb una participació de més de 2.000 vots, l’organització va seleccionar els 76 premiats amb pràctiques i polítiques innovadores procedents de tots els sectors de la societat, d’entre els quals hi ha el reconeixement a l’accessibilitat dels nous trens de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).
Cal destacar que un alt percentatge dels guardonats utilitzen enfocaments basats en les TIC per crear o millorar l’accessibilitat per a tothom. Espanya destaca enguany entre els països amb un nombre més elevat de guardons juntament amb el Regne Unit, els Estats Units, l’Índia i Israel, el Brasil, França i Indonèsia. Dels 76 premiats, 31 provenen de la societat civil, 16 del sector empresarial, 9 del sector públic i 20 són enfocaments bàsicament basats en les TIC. Després del veredicte, Zero Project els presentarà i promocionarà durant la Zero Project Conference 2022 a l’Oficina de les Nacions Unides a Viena. Aquesta trobada mundial s’emetrà en directe del 12 al 25 de febrer.
El Projecte Zero és el programa insígnia de la Fundació Essl i es compromet a donar suport a la implementació de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CRPD de les Nacions Unides) investigant, identificant, comunicant, i donar suport a les pràctiques innovadores i a les polítiques innovadores a escala mundial i en tots els sectors de la societat.
Paraules clauaccessibilitat/ Accessibilitat Universal/ premis internacionals/