Servei de Premsa
23/01/2025
Barcelona recull el Premi Nacional de Comerç Interior 2021
09/12/2021
Temps estimat de lectura: 5 minuts
[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]
Aquesta distinció reconeix actuacions de renovació urbana comercial en ajuntaments de més de 25.000 habitants
L’Ajuntament de Barcelona va presentar com a proposta el Pla de renovació urbana comercial que recull les principals actuacions de la iniciativa “Barcelona mai s’atura” i del “Pla estratègic de Mercats 2015-2025”
A més, la botiga Santa Eulàlia ha guanyat la distinció en la categoria de Petit Comerç
La regidora de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Ballarín, ha recollit avui a Madrid el Premi Nacional de Comerç Interior 2021, amb el que el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme ha reconegut el Pla de renovació urbana comercial de la ciutat. La distinció ha estat en la categoria d’ajuntaments de més de 25.000 habitants. I és que el teixit comercial de la ciutat de Barcelona, que també inclou els 43 mercats municipals, és un motor del desenvolupament econòmic de la ciutat i una peça clau per a garantir la qualitat de vida del veïnat.
Aquest guardó es concedeix en tres categories: a Ajuntaments, al Petit Comerç i a Centres Comercials Oberts. En el cas de la categoria dirigida a les corporacions locals, aquest reconeix les actuacions de renovació comercial en un àmbit urbà.
La proposta presentada per l’Ajuntament de Barcelona recollia les iniciatives emmarcades en el programa municipal “Barcelona mai s’atura”, un pla per reactivar l’economia de la ciutat amb mesures de xoc i eines a llarg termini per regenerar-ne el teixit econòmic i social, però també per seguir fent de Barcelona un referent en innovació, sostenibilitat i qualitat en el treball. I també iniciatives del Pla Estratègic de Mercats 2015-2025.
En concret, el document es vertebra en quatre eixos fonamentals:
- Millores tecnològiques que suposin un benefici substancial per al desenvolupament del comerç.
- Rehabilitació, modernització i adaptació a les noves tecnologies de mercats municipals.
- Actuacions sobre els locals comercials fora dels mercats municipals promovent la seva ocupació.
- Accions de suport a joves emprenedors del sector del comerç i al relleu generacional.
Millores tecnològiques per a aconseguir un millor desenvolupament del comerç
Des de l’Ajuntament s’estan impulsant tot un seguit d’iniciatives que han de permetre que el comerç minorista es digitalitzi per tal de dinamitzar-lo i enfortir-lo. En concret, s’està formant als comerços per dur a terme aquesta transició tecnològica, s’estan subvencionant iniciatives per transformar un negoci a digital i es dotarà els mercats municipals amb fibra òptica.
El resultat d’implementar aquestes tres iniciatives ha suposat, entre d’altres coses, que més de 170 empreses aconsegueixin una subvenció d’un màxim de 6.000 euros per a digitalitzar-se i que els 43 mercats municipals comptin amb una instal·lació de fibra òptica. La millora de la connectivitat d’aquests equipaments ha comportat també una dinamització de les gestions dels treballadors mitjançant les noves tecnologies i ha generat noves iniciatives per tal de digitalitzar encara més els mercats municipals.
Rehabilitar, modernitzar i adaptar els mercats municipals a les noves tecnologies
El Pla Estratègic de Mercats de Barcelona 2015-2025 compta entre els seus principals objectius el desenvolupament de les noves tecnologies en aquests equipaments de referència per a la ciutadania de Barcelona. Així, s’estan duent a terme tot un seguit d’iniciatives que han de permetre als mercats fer un pas endavant en la digitalització d’aquests espais:
- Control d’aforaments als mercats: per tal de garantir unes condicions sanitàries adequades en plena pandèmia i per quantificar l’impacte que tenen els equipaments als seus barris i la distribució horària de les visites als diferents mercats. Per aquest motiu, s’han instal·lat un total de 340 sensors a 39 mercats que registren el número de persones que entren i surten a cada moment a tots els accessos de tots els mercats. Els usuaris visualitzen en una pantalla instal·lada als accessos quin és l’aforament màxim i l’aforament en el moment en què volen accedir al mercat. S’indica clarament la possibilitat o no d’accés. El sistema compleix amb tots els requeriments derivats de la normativa de protecció de dades, per això els sensors són instal·lats zenitalment als accessos i no fan cap gravació de les imatges.
- Desplegament d’infraestructura de telecomunicacions als mercats: consisteix en la instal·lació de fibra òptica i en la realització de totes les tasques de cablatge i dotació d’electrònica necessàries segons les especificitats arquitectòniques i infraestructures de base de cada mercat.
- Eina de gestió d’incidències: recull la tipologia d’incidències associades al funcionament habitual dels mercats permetent que, de manera descentralitzada, els responsables de cada mercat puguin informar de manera àgil, ràpida i precisa sobre qualsevol desperfecte o avaria que pugui afectar el correcte desenvolupament del funcionament dels mercats. Les incidències detectades s’introdueixen en un flux de treball compartit pel personal de Mercats de Barcelona i els responsables directes del manteniment dels mercats facilitant al màxim la seva resolució.
- Xarxa de pantalles i eina de gestió de continguts (CMS): consisteix en la instal·lació d’una xarxa de pantalles i de microordinadors distribuïda pels mercats, amb un programari de control remot per poder difondre continguts comuns a tota la xarxa o específics a cada equipament. Permet oferir informació als usuaris sobre productes i serveis dels mercats i també d’altres activitats i iniciatives del districte que contribueixin a la dinamització del teixit comercial, cultural i associatiu. En aquests moments està finalitzada la primera fase (pilot) del desplegament de pantalles, amb 14 mercats que ja compten amb pantalles des d’on s’estan fent proves tècniques i de continguts per avaluar la resposta d’usuaris i comerciants. Actualment, s’està duent a terme la segona fase per arribar a la implantació durant 2022 d’una xarxa de més de 100 pantalles.
- Armariets per a la recollida de la compra: instal·lació de punts de recollida per producte sec i refrigerat als mercats. La xarxa d’armariets donarà l’opció a la clientela de recollir la seva comanda quan més li convingui. Acabada la primera fase pilot el servei s’haurà de connectar amb el marketplace comú de la xarxa de Mercats. Els comerços disposaran d’un nou canal de venda per fer arribar els seus productes a la clientela del mercat i nova clientela potencial, que podrà rebre les seves comandes a domicili o recollir- les directament al seu mercat encara que estigui tancat.
Actuacions per tal de donar ús als locals comercials de la ciutat
Per evitar la desertificació o gentrificació dels barris s’han posat en marxa diverses iniciatives, com l’”Impulsem el que fas”, que contempla l’atorgament de subvencions per valor de 3’2 milions d’euros. Aquesta iniciativa subvenciona el 80% de projectes que presentin una proposta de negoci que impliqui la compra o lloguer d’un local a peu de carrer.
També s’ha impulsat el programa “Amunt persianes” que preveu comprar locals buits i crear una borsa de locals públics amb un pressupost de 17 milions d’euros. I, pel que fa a l’ocupació s’han donat subvencions per un import de 5.000 euros a aquelles empreses que contractin a una persona treballadora a jornada complerta per un mínim de 6 mesos.
Accions de suport a joves emprenedors del sector comercial i pel relleu generacional
Una de les iniciatives que ha creat l’Ajuntament és la línia d’assessorament per a joves de menys de 35 anys per a l’impuls de les seves idees de negoci. A més, també s’han destinat 10 milions d’euros en sis fons de capital risc privats per a impulsar start ups innovadores de la ciutat i preservar la competitivitat emprenedora de Barcelona.
Premi Nacional al Petit Comerç a la botiga Santa Eulalia
Barcelona ha estat la protagonista d’un segon guardó, ja que el Ministeri ha concedit el Premi Nacional al Petit Comerç a la botiga Santa Eulalia del passeig de Gràcia, dotat amb 15.000 euros.
Paraules claucomerç/ Premi Nacional de Comerç Interior 2021/