Els serveis socials de Barcelona reconeguts com els millors de l’Estat : Servei de Premsa

Els serveis socials de Barcelona reconeguts com els millors de l’Estat

10/12/2021Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials (AEDiGSS) puntua Barcelona amb la nota més alta entre els 37 municipis avaluats amb l’Índex DEC-Local, amb un 7,66

La capital catalana té una inversió econòmica en serveis socials que duplica la mitjana dels ajuntaments analitzats i obté la puntuació més alta en 36 dels 51 indicadors

L’AEDiGSS celebra aquest cap de setmana el seu congrés anual, un esdeveniment en què també reconeixerà Barcelona com una de les úniques 12 ciutats de l’Estat que tramita ajudes d’emergència social en menys de 48 hores

L’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials (AEDiGSS) ha reconegut l’Ajuntament de Barcelona com l’administració local de l’Estat amb els millors serveis socials municipals. El reconeixement es basa en l’aplicació de l’Índex DEC-Local, un conjunt de paràmetres pensats per mesurar el desenvolupament global dels serveis socials en un municipi concret i que és la primera vegada que s’estudia a nivell municipal. Barcelona ha obtingut un 7,66 sobre 10, la puntuació més alta dels 37 municipis avaluats, entre els quals hi ha 14 capitals de província que engloben el 25% de la població de l’Estat. De fet, la capital catalana obté la màxima puntuació en 36 dels 51 indicadors analitzats i, en general, duplica la inversió econòmica mitjana en serveis socials dels municipis que s’han estudiat.

 

 

L’Índex DEC-Local, de la mateixa manera que l’Índex DEC per a les Comunitats Autònomes, s’estructura en tres dimensions que analitzen els drets i la decisió política, la rellevància econòmica i la cobertura efectiva de les prestacions i serveis. Per això estudia fins a 51 indicadors diferents d’aquells aspectes que són competència exclusiva dels ajuntaments, però mesura també la suma dels esforços de diferents administracions i que impacten igualment a nivell municipal. L’indicador vol ser un comú denominador per analitzar el funcionament global dels serveis socials en tots els municipis més grans de 20.000 habitants, analitzant programes, serveis, prestacions o l’atenció professional, entre d’altres aspectes, unificant referències comunes per a un model de serveis socials a nivell local.

En el cas de la ciutat de Barcelona, l’anàlisi del DEC-Local es pot resumir en les següents 10 claus:

  1. Barcelona obté la màxima puntuació d’entre tots els municipis avaluats pel DEC-Local amb un 7,66.
  2. Barcelona obté la màxima puntuació de tots els municipis avaluats en dues de les tres dimensions, concretament pel que fa a l’esforç econòmic amb un 10 i pel que fa la cobertura amb un 6,64. És l’únic municipi que té la màxima puntuació en alguna de les tres dimensions.
  3. Obté la puntuació més alta en 36 dels 51 indicadors estudiats.
  4. La ràtio de professionals tècnics és la segona més baixa de tots els municipis analitzats.
  5. Barcelona té un dèficit de places residencials i de centres de dia tant per a persones grans com per a persones amb discapacitat.
  6. Barcelona obté la màxima puntuació en l’atenció a persones sense llar, sent l’únic municipi que arriba a la màxima puntuació en aquest programa.
  7. El programa d’atenció domiciliària obté un 9,25, la màxima puntuació de totes les analitzades. Només en dos indicadors no arriba a la màxima puntuació: la intensitat de l’ajuda a domicili i el buit d’atenció.
  8. Barcelona obté la màxima puntuació en la cobertura de les seves prestacions econòmiques.
  9. La ciutat ha de millorar la normativa municipal que estableix drets i la transparència sobre l’avaluació de la gestió, atès que no disposa d’un quadre de comandament obert a la ciutadania.
  10. Barcelona duplica la inversió econòmica mitjana en serveis socials del conjunt de municipis analitzats.

L’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials, constituïda el 1994, fa anys que avalua el nivell de desenvolupament dels serveis socials, tant a nivell autonòmic com municipal. De fet, la ciutat de Barcelona repeteix des de fa anys com un dels municipis de l’Estat amb un major nivell d’inversió per càpita a nivell de serveis socials, fins al punt que durant els dos últims anys Barcelona s’ha situat de manera consecutiva com la capital de l’Estat que més fons per habitant destina a aquesta qüestió. En aquesta ocasió, l’anàlisi de l’Índex DEC-Local, que és la primera vegada que s’analitza a nivell municipal, va més enllà de la inversió econòmica i analitza altres aspectes com la cobertura dels serveis socials, l’existència de plans sectorials específics o el tipus de prestacions locals, entre d’altres qüestions. És per aquesta raó que la setmana passada el president de l’AEDiGSS, José Manuel Ramírez, va entregar a l’alcaldessa Ada Colau el guardó que reconeix Barcelona amb aquesta condició.

Més enllà dels resultats de l’Índex DEC-Local, l’AEDiGSS celebra aquests 10 i 11 de desembre el seu 28è congrés anual a Fuenlabrada (Madrid). Durant l’esdeveniment, l’Associació té previst entregar els seus principals premis anuals, entre els quals Barcelona serà reconeguda també com una de les úniques 12 ciutats de l’Estat amb capacitat d’atorgar ajudes d’emergència socials en menys de 48 hores.Compartiu aquest contingut

Paraules clau
Serveis Socials municipals/
Anar a l'inici d'aquesta pàgina