L’exposició “Ara, aquí les escoles per l’alimentació sostenible” es podrà visitar fins el 22 de desembre al vestíbul de l’Ajuntament : Servei de Premsa

L’exposició “Ara, aquí les escoles per l’alimentació sostenible” es podrà visitar fins el 22 de desembre al vestíbul de l’Ajuntament

15/12/2021



Temps estimat de lectura: 3 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]Aquesta mostra compta amb 178 pòster realitzats per més de 2.500 alumnes de 80 centres educatius de la ciutat

Aquesta iniciativa forma part de la programació de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible

L’exposició “Ara, aquí les escoles per l’alimentació sostenible. Una exposició que recull la veu i el compromís dels infants i adolescents en relació amb el sistema alimentari” es podrà visitar al vestíbul de l’Ajuntament de Barcelona i en un catàleg digital entre els dies 16 i 22 de desembre. Aquesta és una mostra amb 178 pòsters que ha treballat l’alumnat de 80 centres educatius de la ciutat sobre l’alimentació sostenible. La iniciativa l’han impulsat l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, amb la col·laboració d’Escoles + Sostenibles en el marc de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible que ostenta Barcelona enguany.

En total, han participat 2.517 alumnes d’infantil, primària, secundària, postobligatoris i educació especial dels 10 districtes de la ciutat, que han donat resposta a la crida per participar en el debat sobre el sistema alimentari i han dissenyat un pòster visualment atractiu i amb valor comunicatiu. L’objectiu ha estat que l’alumnat plasmés les seves reflexions fruit del procés d’aprenentatge fet en els diferents projectes educatius impulsats, i comunicar aspectes relacionats amb l’alimentació que posin en valor la salut, la sostenibilitat i la justícia global.

 

Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible a les escoles

L’escola és un dels àmbits prioritaris en què des de la Capital Mundial de la l’Alimentació Sostenible s’ha treballat amb més prioritat. S’han dut a terme projectes enfocats en el reequilibri dels menús escolars i capacitació de la comunitat educativa; en la introducció de l’alimentació sostenible al programa pedagògic; activitats realitzades en sis museus de la ciutat o amb els mercats municipals.

Les principals accions han estat les centrades en la transformació dels menjadors escolars amb el programa de l’Agència de Salut Pública de Barcelona “Menjadors més sans i sostenibles” d’una banda, i totes les activitats educatives de formació de professorat, la promoció d’intercanvi d’experiències i l’elaboració de materials educatius com una guia pedagògica sobre alimentació sostenible.

En el marc de la microxarxa d’Escoles + Sostenibles, s’ha engegat el projecte “Alimenta’t amb seny” perquè l’alumnat reflexioni en el centre educatiu sobre el model actual de sistema alimentari, l’oportunitat de millores en els menús, el coneixement d’alternatives, el valor de la pagesia i/o la importància d’un consum conscient d’aliments, entre altres. Tot plegat farà de la comunitat un col·lectiu més crític i responsable. S’ha experimentat en fase pilot amb 11 centres el curs passat i que ara s’espera ampliar.

I també la “Maleta de l’Alimentació Sostenible”, del Servei de documentació d’educació ambiental (SDEA), que inclou un ampli ventall de recursos pedagògics per iniciar o complementar un treball de descoberta o investigació a l’aula o en altres espais educatius.

Aquest darrer trimestre de 2021 s’han intensificat les activitats arreu de la ciutat, com per exemple les que s’han dut a terme a diferents museus centrant-se en l’alimentació sostenible i en el respecte al medi ambient. La Fundació Miró, la Fundació Antoni Tàpies, el Museu del Disseny, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu Picasso, i el Museu de Ciències Naturals han posat les seves col·leccions a disposició de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible i han dissenyat un total de deu activitats pedagògiques adreçades a escoles, instituts, i centres d’educació especial, públics i concertats, per reflexionar i aprendre sobre el sistema alimentari. Són deu propostes ben diferents a les quals s’han inscrit més de 60 centres, el que representa uns 3.000 alumnes d’escoles i d’instituts de la ciutat.

Tots els projectes educatius que s’han impulsat s’han dissenyat amb la voluntat que perdurin més enllà de la celebració de la Capitalitat de l’alimentació sostenible, per tal d’incloure el debat sobre el sistema alimentari en la programació educativa del màxim nombre de centres escolars.

Com a acompanyament a cada una de les activitats s’han creat un total de 12 “Maletes de llibres” (que sumen un total de 575 volums) per la Capitalitat de l’Alimentació Sostenible. Uns recursos pedagògics que perduraran i restaran a disposició dels centres educatius un cop passada aquesta efemèride. L’objectiu és suggerir la conversa amb els infants d’educació infantil i primària, des de la vessant literària i artística, per enllaçar amb el món real des de la ficció i a l’inrevés, per parlar d’un tema de justícia social des de la realitat tenint referents literaris.





Paraules clau

Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible/