Turisme de Barcelona aposta per la sostenibilitat i les bones pràctiques : Servei de Premsa

Turisme de Barcelona aposta per la sostenibilitat i les bones pràctiques

15/12/2021



Temps estimat de lectura: 5 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]El consorci ha lliurat els ‘Premis Barcelona Sustainable Tourism’ en el marc de la jornada ‘Business With Social Value’ que promou l’activitat a favor de la sostenibilitat i dels col·lectius amb risc d’exclusió social.

Museu Marítim, Llopart, Concert Studio, Casa Batlló i la Universitat Pompeu Fabra School School of Management, entitats guanyadores de la 5a edició dels premis

Turisme de Barcelona signa la declaració de Glasgow i reforça el seu compromís per les bones pràctiques sostenibles

El ‘Compromís per a la Sostenibilitat Turística Barcelona Biosphere’ passa a ser certificació ‘Biosphere Sustainable Lifestyle’

El Consorci de Turisme de Barcelona aposta per la sostenibilitat i les bones pràctiques empresarials a través de diferents actuacions que reforcen el seu compromís amb la sostenibilitat en l’àmbit turístic.

Turisme de Barcelona s’uneix a la Declaració de Glasgow com a organització de suport. Això implica que el Consorci es compromet a desenvolupar un pla d’acció climàtica que en el cas de Turisme de Barcelona se centrarà en els  objectius de Sostenibilitat Turística, i, també a realitzar accions de la promoció, suport, incentivació, formació dels seus membres i stakeholders per fomentar l’alineació amb la Declaració de Glasgow.

La Declaració de Glasgow reconeix la necessitat urgent de comptar amb un pla coherent a nivell mundial per a l’acció climàtica en el turisme i ha estat impulsada per l’Organització Mundial del Turisme en el marc de la COP26.

Aquesta Declaració té el propòsit de liderar i harmonitzar l’acció climàtica de tots els agents del turisme, incloses les entitats governamentals i institucionals, els donants i les institucions financeres, les organitzacions internacionals, la societat civil, el sector privat i els cercles acadèmics.

A més, el projecte del ‘Compromís per a la Sostenibilitat Turística Barcelona Biosphere’ impulsat per l’Ajuntament de Barcelona i gestionat per Turisme de Barcelona, juntament amb la Cambra de Comerç de Barcelona, s’ha validat com a com a suficient per a obtenir la certificació Biosphere  de manera que a partir d’ara totes aquelles empreses que adherides al programa i que donin compliment a tots els requisits exigits, disposaran de la Certificació Biosphere Sustainable LifeStyle.

En el marc del conveni de col·laboració entre l’Instituto de Turismo Responsable (ITR) -propietari de la marca Biosphere-, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, el distintiu Biosphere Committed Entity del programa Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere evolucionarà cap al segell Biosphere Sustainable Lifestyle a partir de gener de 2022. Aquesta certificació permet la millora i posicionament de les empreses turístiques de la destinació, donant-los visibilitat (tant a nivell nacional com internacional), així com també identifica  més fàcilment una empresa o entitat que treballa en base a un model de turisme sostenible.

Una certificació que acaba d’obtenir el reconeixement de la Universitat de Sherbrook del Canadà com a certificació més completa i amb més garantia després d’analitzar diferents eines i metodologies adreçades al desenvolupament sostenible de les empreses. L’informe emès per la Universitat del Quebec dóna a la certificació una puntuació del 100%  i constata que la metodologia Biosphere és l´única al món que certifica la millora contínua en tots els ODS de l’Agenda 2030 i les 169 fites.

Pel que fa a Barcelona ciutat, en aquests moments,  ja han validat la certificació més de 200 empreses després de realitzar una formació a través de la qual s’estableixen els criteris i procediments que han de seguir en base als 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per les Nacions Unides i després han de complir i adequar-se per tal  de distingir-se com a establiment Biosphere.

 

Premis de Sostenibilitat a les empreses

Turisme de Barcelona participa avui en la 10a edició de la jornada ‘Business With Social Value’ que pretén fomentar l’activitat econòmica de les empreses i institucions que ofereixen productes o serveis realitzats per persones amb diversitat funcional o de col·lectius amb risc d’exclusió social.

És en aquest marc que se celebren els Premis Barcelona Sustainable Tourism instaurats pel Consorci i que aquest any arriben a la 5a edició. Es tracta d’uns premis que tenen com a objectiu impulsar les bones pràctiques en el sector del turisme i reconèixer l’esforç i dedicació de les empreses en l’àmbit de la sostenibilitat ambiental, social, cultural i de l’accessibilitat.

Creats pel Comitè del programa de sostenibilitat de Turisme de Barcelona, els guardons reconeixen l’esforç i la dedicació que realitzen les empreses del sector turístic en els següents àmbits; sostenibilitat social; accessibilitat;  sostenibilitat del patrimoni cultural i natural i sostenibilitat ambiental.

En aquesta cinquena edició dels premis Barcelona Sustainable Tourism (BST) s’han valorat les diferents candidatures tenint en compte la creativitat, la sostenibilitat de la pràctica, el benefici per l’entorn i les persones i els beneficis pel sector turístic.

Les entitats premiades en les diferents categories han estat:

Premi Sostenibilitat Social.  Museu Marítim de Barcelona. Per Fotomemòries de mar. Un projecte per vèncer la soledat de la gent gran durant la pandèmia.

Premi Accessibilitat. Concert Studio. –  Festival Jardins de Pedralbes.  Assistents personals,  transport elèctric per persones amb mobilitat reduïda dins del recinte són algunes de les accions implementades que fan més inclusiu el festival.

Premi Sostenibilitat del Patrimoni cultural, natural i de les tradicions. Casa Batlló. Per la reinvenció de l’esperit sostenible del centre. Casa Batlló ha millorat significativament la sostenibilitat de la conservació, gestió i apreciació del monument gràcies a innovacions tecnològiques amb una narrativa emocional que explica la història, llegendes i valors patrimonials

Premi Sostenibilitat Econòmica. Universitat Pompeu Fabra School of Management. Per la creació del Observatori de Sostenibilitat per la recerca aplicada.

Premi Sostenibilitat Ambiental. Llopart. Una opció turística diversa, integrada i respectuosa amb l’entorn.

A més, s’han valorat els projectes CORPINNAT (per l’elaboració ecològica dels seus vins amb varietats autòctones), la iniciativa CORK (com a reivindicació de d’utilització del suro) i la implicació de tot el personal en matèria de sostenibilitat.

 

Objectiu 2022: reduir la petjada ecològica

Turisme de Barcelona, posa a l’abast de les persones visitants productes i serveis turístics que els permeten gaudir de la ciutat d’una manera sostenible: allotjaments amb sensibilitat ambiental i social, hotels amb certificacions reconegudes, agències de viatges especialitzades en turisme accessible, espais i serveis dedicats a l’organització d’esdeveniments sostenibles, restaurants i mitjans de transport sostenibles, etc.

El departament de sostenibilitat té entre els objectius del 2022 avançar en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i en aquesta línia augmentar la compensació de la petjada ecològica fins assolir ser una entitat neutre en emissions.





Paraules clau

bones pràctiques/ sostenibilitat/ turisme de barcelona/