El manteniment del verd de la ciutat, obert a la ciutadania : Servei de Premsa

El manteniment del verd de la ciutat, obert a la ciutadania

20/12/2021



Temps estimat de lectura: 8 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]S’amplia la recerca i el nombre d’espais gestionats de forma conjunta amb la ciutadania amb fórmules com la cessió o la cogestió de diferents espais verds com els horts urbans o els parterres

Barcelona obre el tràmit Cuida un escocell. Cada veí o veïna podrà tenir cura i fer el manteniment de fins a 3 escocells d’arbres amb els criteris de la Guia tècnica de plantació d’escocells

També s’impulsa l’Estratègia d’Agricultura Urbana que permet maximitzar els serveis ambientals i socials de les diferents tècniques agrícoles i contribuir a fer créixer la natura a la ciutat en benefici de les persones i de la conservació de la biodiversitat

Barcelona desenvolupa el tercer eix del Pla Natura 2021-2030 amb un seguit de mesures per impulsar la gestió i manteniment del verd amb i per a la ciutadania. Els espais verds són zones imprescindibles a les ciutats i llocs de referència i proximitat perquè la ciutadania pugui gaudir de la natura. Aquests espais contribueixen a la interacció entre veïnat, afavoreixen la convivència i esdevenen zones per acollir activitats que potencien els valors lúdics i socials de la natura urbana i el coneixement de la biodiversitat de la ciutat.

Barcelona aposta inequívocament per acollir i facilitar les iniciatives ciutadanes i per oferir propostes concretes perquè els veïns i veïnes, les organitzacions, entitats, empreses, administracions, etc. puguin tenir un paper actiu en la promoció i conservació de la biodiversitat urbana, implicant-se de manera activa en la gestió i la millora.

En aquest sentit es reforça el programa Mans al Verd, que convida a la ciutadania a participar en la gestió del verd de la ciutat des de 4 vessants:

 

La gestió compartida d’espais verds

Regenerar el teixit urbà  mitjançant la cessió de solars municipals a entitats per a transformar-los en horts, jardins i/o espais de biodiversitat integrant-se el teixit social del barri esdevé una de les mesures destacades incloses en el programa de Mans al Verd. Actualment Barcelona compta amb més d’un centenar d’espais municipals destinats a horts urbans per a l’autoconsum, dels quals una quinzena són horts municipals per a la gent gran. Ara mateix s’ha iniciat el procés de renovació de la cessió de 5 dels 15 horts comunitaris i, a més, se n’han projectat 2 més per ampliar el programa de cessions.

Aquests són els cinc espais que renoven la cessió:

I els dos nous espais de cessió en el marc del programa Mans al Verd són:

Els concursos de cessió es regulen per diferents criteris. D’una banda els ambientals, la divulgació de coneixement de la natura urbana, les mesures d’estalvi energètic, els criteris d’agricultura ecològica, la naturalització, la biodiversitat i la millora infraestructura verda existent. I de l’altra, els criteris socials, de gestió, territorials i econòmics com són l’arrelament al territori, el retorn social, la gestió participada, la cura de les persones i la viabilitat del projecte. Ara mateix, a més, hi ha una desena d’espais en estudi per poder-los incorporar al programa.

D’altra banda, la cogestió d’espais té per objectiu que la ciutadania participi en el manteniment dels espais verds. Aquesta cogestió es realitza entre Parcs i Jardins, que fa la formació a les entitats, la supervisió del manteniment i la coordinació del conveni; els districtes, que vetllen pel teixit social i la implicació ciutadania de cada barri; i entitats, que realitzen el manteniment amb les indicacions tècniques del personal de jardineria.

Un dels exemples dels espais de cogestió és el conveni signat amb el Taller Ocupacional Ariadna, al districte de les Corts. L’entitat, que col·labora també en la gestió de diferents horts urbans, s’ha fet càrrec del manteniment dels parterres ubicats al carrer de Benavent, entre els carrers de Felipe de Paz i l’avinguda Madrid. Les persones del taller realitzen les tasques de cura i manteniment, amb el suport i supervisió dels jardiners i jardineres de Parcs i Jardins que, a més, també han fet formació prèvia a les persones de l’entitat responsable del projecte.

Amb l’objectiu de potenciar la biodiversitat a la ciutat, existeixen també una desena de projectes en que entitats i escoles participen en el manteniment de basses naturalitzades i menjadores d’ocells.

Actualment s’estan gestionant més convenis similars amb entitats, casals d’avis i escoles, principalment als districtes de l’Eixample i Gràcia.

 

Cuida un escocell

Barcelona posa en marxa el nou tràmit Cuida un escocell, que es farà a través de l’Oficina de Tràmits i permetrà que la ciutadania pugui plantar i tenir cura de fins a 3 escocells de la ciutat, seguint les indicacions establertes per part de l’equip tècnic.

Per accedir al tràmit s’ha de ser major d’edat, residir, estudiar o treballar a Barcelona, comprometre’s a fer el manteniment com a mínim durant un any, seguir les indicacions de la Guia tècnica de plantació d’escocells, elaborada per l’equip tècnic de l’Ajuntament i que està disponible al web, i informar anualment per fer-ne el seguiment.

Als escocells de la ciutat s’hi podran posar plantes ornamentals que no siguin potencialment tòxiques, al·lèrgenes, amb punxes o invasores. Tampoc aquelles plantes que puguin interferir en el creixement normal de l’arbre, com podrien ser les enfiladisses.

S’han establert una sèrie de criteris perquè un veí o veïna pugui tenir cura d’un escocell:

Amb la posada en marxa del nou tràmit també s’incorpora l’apartat Cuida un escocell al web de queixes i suggeriments per poder comunicar qualsevol incidència.

 

Agricultura urbana

L’Estratègia d’Agricultura Urbana fins al 2030 té per objectiu millorar i augmentar la superfície agrícola a la ciutat amb un model agroecològic. Els horts presents en la trama urbana han de maximitzar els serveis ambientals i socials i contribuir a fer créixer la natura a la ciutat en benefici de les persones i de la conservació de la biodiversitat.

Per tant, els eixos d’aquesta estratègia, clau en la transformació cap a una ciutat més sostenible, són:

L’anàlisi, el seguiment i la divulgació de dades de tota l’Estratègia d’Agricultura Urbana es fa a través de l’Observatori d’Agricultura Urbana (OAU), que centralitza la base de dades ambientals i socials dels horts urbans que existeixen a la ciutat.

Precisament els horts urbans són una peça clau en el desenvolupament de l’Estratègia d’Agricultura Urbana. Actualment a Barcelona hi ha 110 horts urbans ens espais públics, 80 en espais privats i 349 horts escolars.

Pel que fa als horts urbans en espais públics, un total de 15, donen cabuda a 398 parcel·les, de les quals 348 estan cedides a la gent gran (1 parcel·la = 1 usuari) i 50 estan cedides a entitats (cada entitat = 10-15 usuaris directes).

Els beneficis dels horts també s’estudien a través de l’Observatori d’Agricultura Urbana, que els ha definit així:

 

 

Una altra de les activitats destacades, que enguany s’amplia, en el marc de l’Estratègia d’Agricultura Urbana és l’espigolada de tarongers i posterior elaboració de la melmelada La Marga.

La prova pilot es va realitzar a inicis de 2021 al districte de Sant Andreu, on 25 voluntaris, amb l’acompanyament dels tècnics municipals, van recollir un total de 800 Kg de taronges que van permetre elaborar 3.000 pots de 160 grams de melmelada de taronja amarga. Enguany l’experiència es repetirà al districte de Sant Andreu i s’hi afegiran els de Ciutat Vella, les Corts, Gràcia i Sant Martí.¡

 

Activitats i festes ciutadanes

Aquest 2021 ha estat l’any en què s’han reforçat les activitats lúdiques i formatives tant per al públic escolar com per a la ciutadania en general. L’Institut Municipal de Parcs i Jardins continua reforçant els programes i activitats dirigits al centres educatius de la ciutat amb activitats com plantada d’arbres, de flor de temporada i altres formacions de cura del verd, jardineria o sobre la importància de tenir verd, conservar-lo i mantenir-lo a la ciutat. Aquesta mateixa tardor, 400 alumnes de centres educatius de l’Eixample i Gràcia van participar en la plantació de la flor de temporada als parterres situats al passeig de Sant Joan.

En el marc del programa Mans al Verd també es preveu ampliar la Festa de la Primavera, que cada any se celebra a la ciutat i que promou la importància de comptar amb més verd a la ciutat i busca enverdir diferents espais urbans conjuntament amb la ciutadania, posant en valor tots els beneficis que suposa: benestar, adaptació al canvi climàtic, salut, lleure, etc.

 

Formació i divulgació

El programa Mans al Verd també vol posar a l’abast de tota la ciutadania l’expertesa i el coneixement de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins en els àmbits de la jardineria, l’agricultura i biodiversitat a la ciutat amb diferents recursos formatius adaptats a les necessitats de les entitats i el teixit social. En aquest sentit es compta ja, i es continuarà desenvolupant, amb un ampli recopilatori de recursos didàctics que es posen a l’abast de la ciutadania i s’aposta pel treball en xarxa amb trobades que permetin compartir el coneixement.

Un dels espais més consolidats en formació sobre el verd a la ciutat és el Centre de Formació del Laberint, centre de referència en formació de jardineria, agricultura i biodiversitat. Ofereix cursos regulars i altres formacions destinades a entitats, associacions, empreses o administracions. Aquest curs 2021-2022 hi ha 35 cursos programats amb més de 750 inscripcions.

 

Desenvolupament del Pla Natura 2021-2030

La cogestió del verd conjuntament amb la ciutadania és un dels 3 eixos del Pla Natura 2021-2030, que permetrà que la ciutat tingui 18,6 hectàrees més de verd el 2023, amb l’execució d’una quarantena d’actuacions. Els tres eixos del pla són:

Es tracta del full de ruta que defineix les actuacions a curt, mitjà i llarg termini pel que fa al verd i la biodiversitat de la ciutat. Així doncs, Barcelona continua desenvolupant una planificació i gestió del verd perquè sigui més divers, abundant i que afavoreixi la biodiversitat.





Paraules clau

biodiversitat/ Mans al Verd/ Pla Natura 2021-2030/