El nou Mercat de l’Abaceria esdevindrà un nou espai públic a Gràcia i serà més permeable i eficient : Servei de Premsa

El nou Mercat de l’Abaceria esdevindrà un nou espai públic a Gràcia i serà més permeable i eficient

21/12/2021



Temps estimat de lectura: 7 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]S’incorpora més espai públic per al veïnat, la coberta facilitarà l’eficiència energètica, es crea un nou accés pel carrer Torrijos, la planta -3 esdevindrà una nova zona d’emmagatzematge per al teixit associatiu i comercial del barri, es replicarà l’estructura i es renaturalitzarà l’entorn

Avui s’ha donat a conèixer el nou projectes a entitats de veins i veïnes, comerciants i paradistes

El nou Mercat de l’Abaceria ja compta amb una proposta definitiva de disseny i de distribució d’espais. Aquesta, incorpora totes les aportacions de comerciants i veïnat que són viables. Des de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) es procedirà a tramitar l’aprovació d’aquest projecte bàsic de l’equipament i dels instruments urbanístics necessaris i l’equip continuarà redactant el projecte executiu necessari per a la seva adjudicació i execució.

 

 

Aquesta proposta incorpora més espai d’estada per al veïnat de l’entorn, una coberta que faciliti l’eficiència energètica, un nou accés pel carrer Torrijos, la planta -3 esdevindrà una nova zona d’emmagatzematge per al teixit associatiu i comercial del barri, es replicarà l’estructura per una que doni resposta a les necessitats de l’equipament i la renaturalització de l’entorn. En resum, aquesta modificació del projecte inicial farà del Mercat de l’Abaceria un nou espai públic per al districte de Gràcia.

 

Un mercat concebut com un nou espai públic pel districte de Gràcia

Les modificacions incorporades al projecte bàsic faran del nou Mercat de l’Abaceria una nova zona d’estada per al districte de Gràcia. Així, es recupera un gran espai per la ciutat i, més concretament, pel conjunt de les places de Gràcia amb una superfície d’uns 1.500 metres quadrats, esdevenint la plaça del Mercat Central de l’Abaceria.

 

 

I és que amb aquesta nova distribució es recupera espai en tot el perímetre del mercat i, de manera més evident, a la zona del carrer de Mare de Déu dels Desemparats, on el resultat final és un espai públic de mides similars a la plaça de la Revolució. Alhora, respecte de la proposta inicial, en l’espai de Mare de Déu dels Desemparats es minimitzen, integren i redueixen els nuclis de comunicació que podien esdevenir un obstacle visual des d’aquesta “nova plaça” cap a l’interior del Mercat.

Pel que fa a la coberta, es retornarà la seva imatge noble fent-la compatible amb un espai per a l’eficiència energètica. S’alternaran peces ceràmiques i panells fotovoltaics enrasats amb un tractament colorit, tal i com pertoca per a un edifici protegit d’aquestes característiques. Mitjançant aquesta tecnologia innovadora genera energia sense la necessitat de grans sobrecobertes ni peces visualment agressives. La coberta a la zona de la “Nova Plaça”, presentarà grans obertures i deixarà passar la llum.

En la mateixa línia de fer del mercat un gran espai públic que sigui permeable per tal que la ciutadania el pugui travessar, es crea un nou accés a la façana del carrer Torrijos, que abans no en tenia per la presència de la rampa d’accés als soterranis del Mercat. Aquest accés fa que no sigui viable la implantació de l’autoservei cooperatiu ni altres usos socials en aquesta planta. De totes formes, permetrà habilitar una zona de vestíbul ampli per activitats temporals de tot tipus.

Durant els treballs inicials del projecte, els equips d’enginyeria han detectat que l’estructura actual no podria suportar la càrrega de la futura coberta per una manca de qualitat de l’aleació de metalls de la mateixa. Per aquest motiu, la rehabilitació de l’estructura passa necessàriament pel seu desmuntatge i la construcció d’una nova que repliqui exactament l’actual però amb un material que compleixi els requisits tècnics. Aquesta operació s’ha dut a terme, per exemple, al Mercat de la Barceloneta i de manera parcial al de Sant Antoni.

D’altra banda, el procés de debat ha portat a establir que la planta -3 esdevindrà un espai d’ús logístic per a les entitats de Gràcia. Finalment, malgrat que en aquesta fase encara no es fa una descripció completa de la urbanització global de l’entorn, el projecte ja contempla en la nova plaça una important presència de verd, així com els espais immediatament perimetrals.

 

Objectius de la reforma

El mercat de l’Abaceria amb la proposta de reforma acordada, suposa una oportunitat per a:

 

 

Programa comercial,  logístic  i  de serveis previst

Els accessos tant a la planta altell com a la planta -3 per a entitats s’han dissenyat tot evitant interferències entre els diferents usos. Tots aquests espais tindran accessos propis que permetran que la instal·lació funcioni al mateix moment, o parcel·lat de manera independent.  El mateix succeirà amb les parades exteriors de no comestibles, que tenen accés directe des del carrer.

 

 

 

L’autoservei també podrà tenir horaris independents del funcionament propi del mercat en dies festius d’especial obertura del comerç, tot i que tingui l’accés des de la sala de vendes. Quant a la comunicació vertical entre els diferents nivells de l’edifici, totes les plantes estaran connectades mitjançat 6 aparells elevadors mixtes. I totes les plantes disposaran de serveis.

La proposta de remodelació preveu el mercat en planta, un altell a dues alçades i tres plantes soterrànies.

 

Planta Altell (1.050 m2) dividida en dues alçades:

Planta Baixa:

Planta -1:

Planta -2:

Espai de doble alçada (en paral·lel a plantes -1 i -2)

A la Planta -3 (3.696 m2 aprox):

 

Es contempla la possibilitat que transportistes que porten mercaderia als comerços del perímetre més proper al mercat puguin fer operacions de càrrega i descàrrega a la zona logística del mercat.

 

Un nou Mercat amb incorporació de nous operadors de fresc

El Mercat definitiu comptarà amb una superfície construïda de 14.350 metres quadrats i preveu la incorporació de nous operadors que complementin l’oferta de fresc del mercat i dota a l’equipament dels serveis i logística que ja tenen la gran majoria de mercats de la ciutat per facilitar les diverses activitats que es desenvolupin.

Situat a la Travessera de Gràcia, al cor del barri des del S.XIX, el mercat de l’Abaceria és una referència del comerç de proximitat, essencialment de l’alimentari, al barri. Motor dinàmic de l’activitat comercial i de la vida social, és el major equipament comercial dins de l’Eix Comercial de Travessera de Gràcia.

Al juliol de 2016, després de diversos estudis, treballs, negociacions, propostes i un ampli procés participatiu amb veïnat, comerciants i paradistes, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i l’Associació de Venedors del Mercat van signar l’acord de remodelació del mercat, amb una ratificació espectacularment majoritària de l’Assemblea de Venedors.

Al desembre de 2017 es comença a construir el mercat provisional del Passeig Sant Joan, i al juliol de 2018, els comerciants es traslladen al mercat provisional amb una molt bona resposta per part dels veïns i veïnes, tal i com testimonien els mateixos venedors i venedores del mercat.

La deconstrucció de l’antic edifici va acabar el passat mes de gener, deixant només l’espectacular estructura metàl·lica. La previsió és que les obres del nou mercat comencin en a l’estiu de 2022.

Actualment, el Mercat de l’Abaceria està situat en una carpa provisional al Passeig Sant Joan, entre els carrers Indústria i Sant Antoni Maria Claret des que es van traslladar l’11 de juliol de 2018.

 

Un Mercat centenari

El mercat de l’Abaceria té el seu origen a finals del segle XIX amb la instal·lació d’unes parades a la plaça de la Revolució, a l’antiga Vila de Gràcia. El 1892 es van traslladar al lloc actual, on el mercat es va cobrir i es va inaugurar amb el nom de Santa Isabel. Posteriorment es va recuperar el nom de mercat de la Revolució fins que es va anomenar Abaceria central, el qual es manté a l’actualitat. Com la majoria de mercats centenaris de la ciutat, té una estructura arquitectònica metàl·lica amb tancament d’obra vista i està format per tres cossos, una nau central i dos passadissos laterals.

Fins els anys cinquanta l’interior del mercat presentava un aspecte molt diferent al d’avui en dia. En lloc de les actuals parades hi havia unes taules de fusta o de marbre, sense trencaments, de manera que es tenia una visió general de tot el Mercat, d’un costat a l’altre.

El mercat antic tenia una superfície construïda de gairebé 4.000 m2, disposats en una única planta de vendes, i un soterrani, en dos nivells, on es situaven de manera exclusiva les cambres frigorífiques.

 

 

Com ja li va passar a altres mercats de la xarxa de Barcelona, es va anar convertint en un equipament amb instal·lacions precàries i antiquades a més de insuficients, i una distribució anticomercial des del seu origen.

 

Imatges en alta resolució (ZIP)





Paraules clau

Gràcia/ Mercat de l’Abaceria/