Servei de Premsa
23/01/2025
[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] El Teatre Principal es rehabilitarà i acollirà usos culturals
21/12/2021
Temps estimat de lectura: 4 minuts
[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]L’Ajuntament i els promotors acorden un pla urbanístic i un conveni que preveuen la remodelació integral d’aquest edifici històric, actualment en desús, per convertir-lo en un espai dinamitzador de la vida de barri
Acollirà un projecte cultural centrat en l’àmbit audiovisual i l’art immersiu, i tindrà sis sales amb una capacitat d’unes 2.520 persones que es comunicaran a través d’un espai interior que farà de passatge obert i unirà la Rambla amb el carrer de Lancaster
El consistori rebrà uns 547.000€ en concepte de compensacions urbanístiques que es dedicaran a la millora dels equipaments culturals del Raval
La recuperació del Teatre Principal se sumarà a la transformació de la Rambla, que començarà obres durant l’any que ve, i contribuirà a reactivar-la i consolidar-la com a eix central i cultural de la ciutat
El Teatre Principal es rehabilitarà i acollirà usos culturals. El Govern municipal i els promotors d’aquest edifici històric, ubicat a la part baixa de la Rambla i actualment en desús, han arribat a un acord que permetrà recuperar-lo i destinar-lo a un projecte cultural centrat en l’àmbit audiovisual i l’art immersiu. La Comissió de Govern d’aquest dimecres donarà el vistiplau a un conveni i aprovarà inicialment un Pla Especial Integral i de Millora Urbana (PEIMU) per fer que la cultura torni al Teatre Principal i convertir-lo en un espai dinamitzador de la vida de barri.
El projecte preveu la remodelació integral de l’edifici, que anirà a càrrec dels promotors. El Teatre Principal, que té més d’11.000 m2 de sostre, mantindrà la façana i el seu caràcter patrimonial, i comptarà amb sis sales –Teatre Principal, Teatre Latino, Cúpula Venus, Espai Rambles, Jai Alai i Espai Lancaster-Petit Frontó–, amb una capacitat total d’unes 2.520 persones. Totes elles es comunicaran a través d’un espai interior que farà de passatge obert i unirà la Rambla i el carrer de Lancaster.
L’oferta cultural que impulsarà el privat no es limitarà només al teatre tradicional, sinó que el Principal serà un edifici obert i amb activitats durant moltes de les hores de gaudi de la Rambla. S’hi faran exposicions d’espais d’arts immersives de gran format i grans dimensions, que per les seves característiques no acostumen a poder formar part de col·leccions particulars. El Teatre Principal serà la primera instal·lació d’aquest tipus a Europa, de manera que entrarà en els circuits artístics internacionals i donarà suport a artistes locals i internacionals que creen en aquest format.
Pel que fa a l’oferta pròpiament teatral, se celebraran obres de teatre immersiu que aprofitaran la configuració i les característiques físiques de l’edifici. Les obres que es representaran desenvoluparan la seva acció de forma dinàmica amb el públic al centre, i no en un espai físic estàtic. Aquest format d’obres de teatre està actualment desenvolupant-se a Londres i Nova York.
Millora dels equipaments culturals del Raval
El Principal està format per dues parcel·les, i una part d’una d’elles actualment te ús esportiu. Per poder donar l’ús d’equipament cultural i recreatiu a tot el conjunt, cal compensar aquest ús d’equipament esportiu en un altre emplaçament. L’acord amb els promotors preveu intercanviar la qualificació d’ús esportiu del Teatre Principal per la d’ús d’equipament que tenen unes pistes esportives municipals del número 11 del passeig Marítim de la Barceloneta, al conjunt escolar la Maquinista del mateix districte de Ciutat Vella.
Per equilibrar la diferència de valor entre les dues qualificacions, els promotors del Principal faran una aportació d’uns 547.000€ a l’Ajuntament, que els destinarà a la millora dels equipaments culturals del barri del Raval. En total, els promotors invertiran al voltant de 25 milions d’euros a la recuperació de l’emblemàtic edifici.
Un testimoni de la història de Barcelona
El Teatre Principal ha estat central en la vida dels barcelonins i barcelonines. Des de la seva inauguració, el s. XVII, ha estat testimoni i protagonista de molts esdeveniments de la història de la ciutat. De fet, la seva façana va arribar a canviar el traçat de la Rambla el s. XVIII. En el seu interior s’hi feien espectacles com òperes, concerts, balls i exhibicions de frontó i pilota basca, però també se celebraven actes de gran repercussió social i econòmica com l’acte de concurs de creditors de les primeres línies fèrries d’Espanya, reunions del POUM durant la guerra civil i espectacles de suport a les forces combatents. Va ser, fins i tot, seu de l’Ateneu Barcelonès.
Amb aquesta nova etapa, el teatre Principal mantindrà el seu ús cultural original i s’obrirà encara més a la ciutadania amb la voluntat de continuar sent part del dia a dia dels veïns i veïnes i del seu entorn.
La regeneració del centre de la ciutat
La recuperació del Teatre Principal se sumarà a les actuacions que està tirant endavant el Govern municipal per reactivar la Rambla i consolidar-la com a espai de trobada i eix central i cultural de la ciutat. El 2021 ha sigut l’any de la cultura de la Rambla, amb activitats com Àgores Rambles i Radio Rambles i amb espais infantils i musicals que han servit perquè els veïns recuperessin el passeig com a espai ciutadà.
I l’any que ve s’iniciaran les obres de la transformació urbanística, que convertiran la Rambla en un passeig més confortable, verd, amable i cultural, amb més espai per al vianant i una millor accessibilitat i ordenació dels usos. A més, la futura Rambla tindrà tres nous espais singulars que posaran en valor els edificis patrimonials i històrics, i precisament un d’ells serà el del Pla del Teatre, just davant del Teatre Principal. Les intervencions a la Rambla i al Principal, doncs, van de la mà i formen part de l’estratègia de regeneració del centre de la ciutat, que també inclou altres projectes importants com la transformació de la Via Laietana.
Documents relacionats
Àudio d’Ada Colau i Janet Sanz (M4A)
Paraules clauCiutat Vella/ teatre Principal/