[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Comença la col·locació dels contenidors marítims per aixecar el segon edifici d’allotjaments APROP, a l’àmbit de les Glòries : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Comença la col·locació dels contenidors marítims per aixecar el segon edifici d’allotjaments APROP, a l’àmbit de les Glòries

19/01/2022



Temps estimat de lectura: 6 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]Els treballs in situ tindran una durada de 26 setmanes, molt per sota dels almenys dos anys que dura una obra convencional, i una important reducció de contaminació

L’immoble tindrà 7 plantes, 42 allotjaments i estarà format per 77 mòduls, que s’han treballat i adaptat a fàbrica, amb una inversió total de prop de 5 milions d’euros

Es tracta de la segona promoció d’aquest tipus a la ciutat, després que la primera, al Barri Gòtic, hagi estat àmpliament reconeguda i premiada com a model d’innovació arquitectònica i social

Un cop completats els treballs, l’APROP de les Glòries servirà per atendre l’emergència habitacional de més de 100 persones amb necessitat d’accés a l’habitatge

Aquesta nota de premsa incorpora material audiovisual cedit per Constructora de Calaf amb imatges dels treballs previs dels contenidors marítims a fàbrica

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa les obres per aixecar el segon edifici d’APROP fet amb mètodes industrialitzats a partir de contenidors marítims. El projecte s’emmarca en l’aposta municipal d’innovar i aprofundir en nous mètodes constructius que permetin ampliar el parc públic d’habitatges i allotjaments per fer front a l’emergència habitacional, després del primer projecte d’APROP al Barri Gòtic, en ús des de fa dos anys, i amb els treballs previs per aixecar el tercer edifici APROP al barri de la Bordeta i mitja dotzena més de promocions d’habitatge industrialitzat en fase de projecte, a Sant Martí i a Sant Andreu. En el cas de l’APROP de les Glòries, aquest tindrà 42 allotjaments, repartits en 7 plantes i formats per un total de 77 contenidors, que són els que s’han començat a col·locar avui al solar.

 

 

Les obres al solar tindran una durada de 26 setmanes, un període considerablement reduït si es compara amb la durada de les obres d’un edifici d’habitatges convencional, que no baixa dels dos anys, ja que durant els mesos previs l’empresa adjudicatària Constructora de Calaf ha posat a punt els contenidors a fàbrica, cosa que deixa pels treballs al solar la seva col·locació i els darrers treballs d’acabats als interiors dels allotjaments, a la façana i a la coberta.

Dels 42 allotjaments de l’APROP de les Glòries, 35 tindran dos dormitoris, i la resta, un, el que significa una capacitat de més de 100 persones en situació de vulnerabilitat i amb necessitat d’accés a l’habitatge, vetllant per la mixtura social i la presència de gent jove. Els allotjaments estaran repartits de manera que a cada planta hi haurà cinc habitacles de dos dormitoris i un d’un. Els allotjaments de dos dormitoris, que poden ser accessibles per persones amb mobilitat reduïda, tindran una superfície útil de 52,7 metres quadrats distribuïts en una sala-menjador i cuina oberta, dues habitacions dobles, un espai d’emmagatzematge i un bany complert. Pel que fa als allotjaments d’un dormitori, tindran una superfície útil de 25,8 metres quadrats amb una sala amb cuina oberta, una habitació doble i un bany complert. L’accés a cada allotjament es realitzarà a través d’una passera exterior i tots disposaran de balcó exterior. El total de superfície construïda serà de 3.666 metres quadrats.

 

Procés constructiu amb mètodes industrialitzats

En concret, a fàbrica s’han aprofitat mecanismes de producció industrial com cadenes de muntatge per tal de dur a terme una producció àgil i eficient, realitzant tota la feina possible amb els contenidors, fins als primers acabats. El tractament dels contenidors ha consistit en realitzar obertures i reforços, la col·locació d’envans, les instal·lacions sanitàries i de subministraments, fins a elements terminals com sanitaris, reixes, endolls o interruptors, la col·locació dels tancaments d’alumini a la façana, i una primera mà de pintura. Un cop acabats els treballs a fàbrica amb els 77 contenidors, es procedeix al trasllat a l’obra, on prèviament s’ha començat a aixecar l’estructura on s’han començat a col·locar els contenidors.

En la primera jornada d’instal·lació de contenidors s’instal·laran els 11 de la primera planta, i després, cada 10-15 dies es portaran a resta de plantes de dues en dues. En paral·lel a la col·locació, s’anirà treballant en la planta baixa i s’anirà entrant a les plantes col·locades per rematar els allotjaments.

A més dels treballs en els allotjaments, l’obra inclou la posada a punt de l’equipament en planta baixa i la urbanització de l’àmbit de l’interior d’illa, incorporant les necessitats detectades arran de la crisi sanitària provocada per la covid-19. Així, en planta baixa s’hi instal·laran els espais de gestió de l’edifici i espais d’atenció i per a activitats comunals, una bugaderia comunitària, a més d’una gran sala polivalent que podran utilitzar les persones residents i també les usuàries de l’hort urbà que hi haurà a l’interior d’illa. Aquest hort urbà el gestionarà l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i hi treballaran persones del col·lectiu, i ocuparà aproximadament la meitat de l’espai exterior de l’interior d’illa, mentre que l’altra meitat s’urbanitzarà per a ús i espai relacional de les persones residents.

La inversió per a la construcció de l’edifici i urbanització de l’interior d’illa és de 4,98 milions d’euros.

 

Un mètode més eficient àmpliament premiat i reconegut

La construcció amb mètodes industrialitzats a partir de l’ús de contenidors marítims, a més de la reducció dels temps dels treballs, és la reducció notable dels impactes ambientals respecte a un edifici construït de forma tradicional. En concret, segons un estudi encarregat per l’Ajuntament per avaluar el procés de construcció del primer APROP del Barri Gòtic, el procés constructiu va permetre reduir un 33% en energia primària no renovable i emissions de CO2. El projecte, a més d’apostar per l’eficiència en l’ús de materials, fet que va suposar l’estalvi de consum de recursos d’un 48%, també va aposat per una major eficiència energètica i, gràcies al mètode constructiu, reduir els impactes de contaminació per pols, fang i soroll a l’entorn de les obres.

Aquest sistema, alhora, ha estat àmpliament reconegut per diversos premis i reconeixements locals i internacionals. El darrer reconeixement ha estat un dels premis European New Bauhaus, un prestigiós reconeixement que forma part de l’European Green New Deal amb la voluntat de premiar aquelles iniciatives que contribueixen a la transició ecològica, a la recuperació econòmica i a per a una millor convivència. A banda, el projecte ha rebut el primer premi a Obra de l’Any en Arquitectura Iberoamericana 2021, la menció d’honor del Premi MAPEI 2020 a l’arquitectura sostenible, la menció especial del Premi FAD Arquitectura 2020, finalista en la categoria “Innovació en la construcció” dels Premis Catalunya Construcció, finalista també del Premi AMO Arquitectura 2021, de França, i, per últim, ha estat seleccionat per la XV Bienal Española de Arquitectura y Urbanisme.

 

Sant Martí, un districte amb prop de mig miler d’habitatges públics en marxa

Actualment a Barcelona, l’Ajuntament té en marxa la construcció o està prop d’iniciar-la de 2.300 habitatges, i una proporció important de tots aquests es troben en els diferents barris de Sant Martí. La de l’APROP és una de les nou promocions a la recta final del procés de producció d’habitatge públic. Amb els treballs avançats es troben dues promocions al barri del Besòs i el Maresme, als carrers de Puigcerdà i de Lluís Borrassà, de 75 i 54 habitatges respectivament. A més, aquesta tardor s’han iniciat els treballs per una promoció de 155 pisos al carrer de Veneçuela, a Provençals del Poblenou, i una altra de 18 habitatges al carrer de la Ciutat de Granada, al Parc i la Llacuna del Poblenou. A banda, aquest estiu es van resoldre els concursos de projecte i obra dels quatre edificis d’habitatge industrialitzat al Besòs i el Maresme i a la Verneda i la Pau, d’un total de 151 pisos.

En total, l’habitatge en marxa a Sant Martí suposa 495 habitatges públics, el 95% del qual serà de lloguer i la resta, en dret de superfície, un altre règim de tinença que garanteix la titularitat pública del sòl i que un cop superat el termini de cessió tornarà a mans de l’Ajuntament. Aquest volum de prop de mig miler de pisos significa un habitatge assequible per a més de 1.200 persones.

A aquestes promocions cal afegir-hi les obres ja finalitzades els darrers anys, amb un total de 343 habitatges, l’última el cohabitatge de La Balma, al Poblenou, amb 20 habitatges, així com l’edifici de 68 habitatges en dret de superfície a la plaça de Dolors Piera, situada a la superilla del Poblenou, la promoció de lloguer de Tànger (67 habitatges), els 105 habitatges per a gent gran de Ciutat de Granada a tocar de les Glòries, i l’edifici de 83 habitatges en diferents règims de tinença al carrer de Pere IV  al barri de Provençals.

 

MATERIAL AUDIOVISUAL





Paraules clau

APROP/ Glòries/ habitatge/