Servei de Premsa
28/01/2025
L’Ajuntament inicia el procés per a l’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030
19/01/2022
Temps estimat de lectura: 7 minuts
[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]Aquest serà el full de ruta a seguir durant els propers 8 anys tant per l’Ajuntament de Barcelona com per d’altres actors que vulguin treballar per un sistema alimentari sostenible a la ciutat
L’Ajuntament referma clarament la seva aposta per a la transformació del sistema alimentari establint les condicions per a la continuïtat i el desplegament d’aquestes polítiques, posant especial èmfasi en el combat contra l’emergència climàtica
Aquesta actuació dona continuïtat i consolida tot el seguit d’activitats i projectes que s’han desenvolupat a la ciutat amb motiu de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible que ha ostentat Barcelona aquest 2021
Aquest acte també ha posat punt i final a la iniciativa Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible que ha congregat més de 200 activitats i s’han impulsat 90 projectes
L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), ha celebrat avui la primera sessió plenària per a l’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030. L’acte l’ha presidit la regidora de Comerç, Mercats i Consum, Montserrat Ballarín; i ha participat el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària, Álvaro Porro.
També han assistit el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia; la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa; i el regidor d’Educació, Pau González, i representants de 100 organitzacions de diferents segments del sistema alimentari que aposten per l’alimentació sostenible des d’àmbits tan diversos com les institucions públiques, el món científic, el sector privat, la societat civil, professionals de la comunicació i representants de tots els grups municipals, entre d’altres.
La regidora Ballarín ha explicat que “la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible ha servit per impulsar un canvi cultural i de conscienciació social respecte al sistema alimentari actual” i ha finalitzat agraint la feina de tots els agents participants, “l’alimentació pot ser part del problema i part de la solució i per tal que sigui la solució cal fer la feina tots plegats i de manera sostinguda”.
D’altra banda, el comissionat Porro ha recordat que “l’any de la Capitalitat ha sigut un any intens en el qual hem volgut ajudar a situar l’alimentació sostenible al centre de l’agenda política i social” i ha expressat que “el llegat del 2021 ha de suposar un canvi estructural a l’Ajuntament de Barcelona, el desenvolupament de tot un seguit de projectes estratègics que generin els canvis, així com el desplegament de mitjans per dur-los a terme, i l’elaboració de l’Estratègia de l’Alimentació Sostenible de Barcelona 2030 com a treball en un marc comú per a la transició alimentària”.
Un sistema alimentari sostenible beneficia les persones, el planeta i els territoris. Per a això, cal produir, transformar, vendre, comprar i consumir aliments creant prosperitat, promovent la justícia social, cuidant, conservant i regenerant els nostres recursos i ecosistemes, així com salvaguardant la capacitat de les generacions futures d’alimentar-se també de manera sostenible.
El document que sorgirà d’aquest procés serà el full de ruta compartit a seguir durant els propers 8 anys en matèria de polítiques alimentàries a la ciutat tant per a l’Ajuntament com per a la resta d’actors participants que recollirà la visió, els objectius, les línies de treball i alguns exemples de projectes que han de guiar la transformació del sistema alimentari de la ciutat en el futur més immediat i en el llarg termini.
La voluntat és que aquesta estratègia de ciutat pugui estar tancada després de l’estiu i que llavors serveixi com a fonament per desenvolupar plans d’acció de més curta durada que aterrin el seu contingut per part dels agents que l’adoptin com a marc de visió compartida.
Més enllà de les limitacions competencials dels ajuntaments en aquesta matèria i com a part dels diferents acords internacionals (Pacte de Milà), la ciutat reforça i consolida en el temps la seva aposta per l’alimentació sostenible com a estratègia per fer front a l’emergència climàtica, així com per treballar per l’accés de tota la població a una alimentació saludable i sostenible i l’enfortiment de les economies locals sostenibles (pagesia, restauració i comerç de proximitat). Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte que ha desenvolupat la ciutat com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible l’any 2021 i és un dels llegats d’aquesta Capitalitat.
El tret de sortida per a l’elaboració d’aquest document ha tingut lloc en una sessió plenària que esdevindrà un espai central de debat i consens del procés, tot aportant valor, experiències i coneixements i prenent decisions en relació amb l’estratègia. Per garantir la implicació de tots els agents que volen afavorir una transformació del sistema alimentari en l’elaboració d’aquesta estratègia, està previst que se celebrin 3 reunions plenàries durant tot el procés de redacció, així com diverses sessions sectorials o temàtiques, una sessió interna amb les àrees de l’Ajuntament, una sessió d’intercanvi amb d’altres municipis i un procés de contrast obert al conjunt de la ciutadania.
Els principals eixos d’aquesta Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030, compartits amb el Pacte de política alimentària urbana de Milà, són:
- Preparar un context favorable per una acció eficaç (governança).
- Promoure dietes sostenibles i nutrició.
- Assegurar l’equitat social i econòmica.
- Promoure la producció alimentària.
- Millorar l’abastiment i la distribució alimentària.
- Reduir el malbaratament alimentari.
D’altra banda, les línies de treball que es desenvoluparan són:
- Eix de treball 1. Producció i distribució sostenible: inclou aspectes com els circuïts curts, la distribució equitativa de valor al llarg de la cadena alimentària, l’ocupació de qualitat i els drets de les persones treballadores, la relació amb la resta de territoris de Catalunya i la relació urbana-rural, la producció urbana o els canals de consum com a punts de distribució d’una alimentació sostenible.
- Eix de treball 2. Equitat i dietes saludables i sostenibles: on es tractaran qüestions com el dret i l’accés a l’alimentació sostenible, les dietes de salut planetària i la transformació dels hàbits de consum alimentari majoritaris o el consum saludable sostenible dins i fora de la llar.
- Eix de treball 3. Aprofitament i impacte ambiental: inclou aspectes com l’ús de recursos i energia en totes les fases de la cadena alimentària, la gestió de residus, l’ús dels envasos, la prevenció de les pèrdues i malbaratament, la minimització de la contaminació d’aigua, sòls i ecosistemes (incloent les toxines al medi, als animals i les persones) o estratègies per fer front a la crisi climàtica i de biodiversitat.
- Eix de treball 4. Governança del sistema alimentari: se centrarà en la governança interna a l’Administració Local, entre les diverses Administracions Locals, multinivell entre administracions i relacions equitatives entre la quíntuple hèlix, sectors i fases del sistema alimentari.
Per garantir la implicació de tots els agents que volen afavorir la transformació del sistema alimentari en l’elaboració d’aquesta estratègia, es determinen diversos espais de participació, entre els que es troben les sessions plenàries i el Consell Assessor, com a espais més representatius. En el Consell Assessor participaran una vintena d’experts i representants de diversos sectors com són l’Ana Moragues de la Universitat de Barcelona; Toni Masanés de la Fundació Alícia; i el xef Xavier Pellicer, entre d’altres.
Barcelona avança en el seu compromís per fer-li front a l’emergència climàtica
La ciutat de Barcelona ja fa anys que està apostant per una transformació del sistema alimentari per tal de fer-li front a l’emergència climàtica. I és que l’actual model produeix entre un 21% i un 37% de les emissions d’efecte hivernacle a nivell global. Per combatre l’emergència climàtica de forma creïble i eficaç i evitar així els pitjors escenaris de caos climàtic previstos per a aquest mateix segle és imprescindible transformar de forma urgent la forma de produir, menjar i desfer-nos dels aliments i transitar cap a altres models més sostenibles.
Per garantir aquesta continuïtat i, com a prova del compromís ferm de l’Ajuntament inaugurat amb la Capitalitat, es consolida un pressupost anual així com un departament específic a l’Ajuntament de Barcelona. Tanmateix s’establiran referents tècnics especialitzats per treballar per l’Alimentació Sostenible en òrgans estratègics com el Consorci d’Educació de Barcelona, l’Institut de Mercats, Mercabarna o l’Agencia de Salut Pública de Barcelona, així com instruments estables de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya o l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
Cal tenir en compte que l’any 2021 el consistori va fer un gran esforç tant econòmic com de recursos humans en aquesta matèria en ésser Barcelona la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Aquesta capitalitat va suposar tot un seguit d’esdeveniments i iniciatives que es van anar desenvolupant durant tot l’any i que es van concentrar especialment durant la tardor. En total, s’han celebrat més de 200 activitats i s’han impulsat uns 90 projectes.
Les principals fites van ser:
- Celebració del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, en la qual hi van participar 700 persones de més de 200 ciutats amb 150 ponents sobre la temàtica del nexe entre alimentació i clima.
- Organització de centenars d’activitats durant tot l’any per dotar de contingut aquesta Capitalitat, entre la qual destaca la Setmana de l’Alimentació Sostenible amb més de 150 activitats, prop de 100.000 assistents i més de 100 entitats participants.
- Desplegament d’unes 80 activitats i projectes a curt termini per a situar Barcelona entre les ciutats referents en aquest àmbit i donar resposta a l’Emergència Climàtica.
- Celebració del Gastronomic Forum amb 15.000 visitants o la Fira de Restauració Sostenible Terra del Gust a les Rambles.
- El projecte “Menú de les Estacions” amb 166 restaurants adherits.
- Projectes educatius com “Menjadors Sans i Sostenibles” amb 40 escoles que han reestructurat els seus menús i format a la comunitat educativa en alimentació sostenible; o “Ara, aquí les escoles” amb la participació de 2.500 infants de 70 escoles que van elaborar 178 pòsters; 3.000 alumnes de 60 centres educatius van visitar 6 museus de la ciutat amb exposicions sobre alimentació.
- Es van finançar 70 projectes creats per entitats per valor d’1’1 milions d’euros.
- S’ha obert el major mercat majorista exclusiu de producte ecològic d’Europa a Mercabarna.
- Impuls del programa Comerços Verds per facilitar l’accés a productes locals, de pagès i ecològics als mercats.
- S’ha generat una instrucció de compra pública alimentària i de publicitat alimentària per aplicació en tot l’ens municipal.
- Durant els propers mesos, i en paral·lel al procés d’elaboració de l’Estratègia, es desenvoluparan diferents projectes que s’han anat treballant durant l’any passat i que enguany veuran la llum com el Centre de Reaprofitament Alimentari o el Centre d’Intercanvi d’Aliments de Proximitat de Mercabarna o la instrucció de compra pública alimentària.
Enllaços relacionats
Vídeo Resum Capitalitat Presentació Estratègia Alimentació Sostenible 2030
Paraules claualimentació/ Alimentació Sostenible/ barcelona 2030/ sostenible/