L’Ajuntament inicia el procés per a l’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030 : Servei de Premsa

L’Ajuntament inicia el procés per a l’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030

19/01/2022Temps estimat de lectura: 7 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]Aquest serà el full de ruta a seguir durant els propers 8 anys tant per l’Ajuntament de Barcelona com per d’altres actors que vulguin treballar per un sistema alimentari sostenible a la ciutat

L’Ajuntament referma clarament la seva aposta per a la transformació del sistema alimentari establint les condicions per a la continuïtat i el desplegament d’aquestes polítiques, posant especial èmfasi en el combat contra l’emergència climàtica

Aquesta actuació dona continuïtat i consolida tot el seguit d’activitats i projectes que s’han desenvolupat a la ciutat amb motiu de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible que ha ostentat Barcelona aquest 2021

Aquest acte també ha posat punt i final a la iniciativa Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible que ha congregat més de 200 activitats i s’han impulsat 90 projectes

L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), ha celebrat avui la primera sessió plenària per a l’elaboració de l’Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030. L’acte l’ha presidit la regidora de Comerç, Mercats i Consum, Montserrat Ballarín; i ha participat el Comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària, Álvaro Porro.

 

 

També han assistit el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia; la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa; i el regidor d’Educació, Pau González, i representants de 100 organitzacions de diferents segments del sistema alimentari que aposten per l’alimentació sostenible des d’àmbits tan diversos com les institucions públiques, el món científic, el sector privat, la societat civil, professionals de la comunicació i representants de tots els grups municipals, entre d’altres.

 

 

 

La regidora Ballarín ha explicat que “la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible ha servit per impulsar un canvi cultural i de conscienciació social respecte al sistema alimentari actual” i ha finalitzat agraint la feina de tots els agents participants, “l’alimentació pot ser part del problema i part de la solució i per tal que sigui la solució cal fer la feina tots plegats i de manera sostinguda”.

D’altra banda, el comissionat Porro ha recordat que “l’any de la Capitalitat ha sigut un any intens en el qual hem volgut ajudar a situar l’alimentació sostenible al centre de l’agenda política i social” i ha expressat que “el llegat del 2021 ha de suposar un canvi estructural a l’Ajuntament de Barcelona, el desenvolupament de tot un seguit de projectes estratègics que generin els canvis, així com el desplegament de mitjans per dur-los a terme, i  l’elaboració de l’Estratègia de l’Alimentació Sostenible de Barcelona 2030 com a treball en un marc comú per a la transició alimentària”.

Un sistema alimentari sostenible beneficia les persones, el planeta i els territoris. Per a això, cal produir, transformar, vendre, comprar i consumir aliments creant prosperitat, promovent la justícia social, cuidant, conservant i regenerant els nostres recursos i ecosistemes, així com salvaguardant la capacitat de les generacions futures d’alimentar-se també de manera sostenible.

El document que sorgirà d’aquest procés serà el full de ruta compartit a seguir durant els propers 8 anys en matèria de polítiques alimentàries a la ciutat tant per a l’Ajuntament com per a la resta d’actors participants que recollirà la visió, els objectius, les línies de treball i alguns exemples de projectes que han de guiar la transformació del sistema alimentari de la ciutat en el futur més immediat i en el llarg termini.

La voluntat és que aquesta estratègia de ciutat pugui estar tancada després de l’estiu i que llavors serveixi com a fonament per desenvolupar plans d’acció de més curta durada que aterrin el seu contingut per part dels agents que l’adoptin com a marc de visió compartida.

Més enllà de les limitacions competencials dels ajuntaments en aquesta matèria i com a part dels diferents acords internacionals (Pacte de Milà), la ciutat reforça i consolida en el temps la seva aposta per l’alimentació sostenible com a estratègia per fer front a l’emergència climàtica, així com per treballar per l’accés de tota la població a una alimentació saludable i sostenible i l’enfortiment de les economies locals sostenibles (pagesia, restauració i comerç de proximitat). Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte que ha desenvolupat la ciutat com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible l’any 2021 i és un dels llegats d’aquesta Capitalitat.

El tret de sortida per a l’elaboració d’aquest document ha tingut lloc en una sessió plenària que esdevindrà un espai central de debat i consens del procés, tot aportant valor, experiències i coneixements i prenent decisions en relació amb l’estratègia. Per garantir la implicació de tots els agents que volen afavorir una transformació del sistema alimentari en l’elaboració d’aquesta estratègia, està previst que se celebrin 3 reunions plenàries durant tot el procés de redacció, així com diverses sessions sectorials o temàtiques, una sessió interna amb les àrees de l’Ajuntament, una sessió d’intercanvi amb d’altres municipis i un procés de contrast obert al conjunt de la ciutadania.

Els principals eixos d’aquesta Estratègia d’Alimentació Sostenible Barcelona 2030, compartits amb el Pacte de política alimentària urbana de Milà, són:

D’altra banda, les línies de treball que es desenvoluparan són:

Per garantir la implicació de tots els agents que volen afavorir la transformació del sistema alimentari en l’elaboració d’aquesta estratègia, es determinen diversos espais de participació, entre els que es troben les sessions plenàries i el Consell Assessor, com a espais més representatius. En el Consell Assessor participaran una vintena d’experts i representants de diversos sectors com són l’Ana Moragues de la Universitat de Barcelona; Toni Masanés de la Fundació Alícia; i el xef Xavier Pellicer, entre d’altres.

 

Barcelona avança en el seu compromís per fer-li front a l’emergència climàtica

La ciutat de Barcelona ja fa anys que està apostant per una transformació del sistema alimentari per tal de fer-li front a l’emergència climàtica. I és que l’actual model produeix entre un 21% i un 37% de les emissions d’efecte hivernacle a nivell global. Per combatre l’emergència climàtica de forma creïble i eficaç i evitar així els pitjors escenaris de caos climàtic previstos per a aquest mateix segle és imprescindible transformar de forma urgent la forma de produir, menjar i desfer-nos dels aliments i transitar cap a altres models més sostenibles.

Per garantir aquesta continuïtat i, com a prova del compromís ferm de l’Ajuntament inaugurat amb la Capitalitat, es consolida un pressupost anual així com un departament específic a l’Ajuntament de Barcelona. Tanmateix s’establiran referents tècnics especialitzats per treballar per l’Alimentació Sostenible en òrgans estratègics com el Consorci d’Educació de Barcelona, l’Institut de Mercats, Mercabarna o l’Agencia de Salut Pública de Barcelona, així com instruments estables de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya o l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Cal tenir en compte que l’any 2021 el consistori va fer un gran esforç tant econòmic com de recursos humans en aquesta matèria en ésser Barcelona la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Aquesta capitalitat va suposar tot un seguit d’esdeveniments i iniciatives que es van anar desenvolupant durant tot l’any i que es van concentrar especialment durant la tardor. En total, s’han celebrat més de 200 activitats i s’han impulsat uns 90 projectes.

Les principals fites van ser:

 

Enllaços relacionats

Vídeo Resum Capitalitat Presentació Estratègia Alimentació Sostenible 2030

Paraules clau

alimentació/ Alimentació Sostenible/ barcelona 2030/ sostenible/