El Plenari debatrà l’Informe de l’Estat de la Ciutat 2021 : Servei de Premsa

El Plenari debatrà l’Informe de l’Estat de la Ciutat 2021

27/01/2022



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Es pot consultar l’Informe sencer en el aquest enllaç

 

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]Els indicadors recollits al llarg dels darrers dotze mesos mostren la recuperació de l’activitat econòmica i especialment del mercat de treball durant el 2021 així com de l’activitat cultural i esportiva de la ciutat

Com cada any, el document que com cada any mostra l’evolució de les dades de salut, població, activitat econòmica, mercat de treball, mobilitat, qualitat ambiental i la resta d’aspectes de la vida quotidiana de les persones

 

El Plenari del Consell Municipal debatrà demà l’Informe de l’Estat de la Ciutat 2021, un document elaborat per l’Oficina Municipal de Dades (OMD) i que, com cada any, mostra l’evolució de les dades de salut, població, activitat econòmica, mercat de treball, mobilitat, qualitat ambiental i la resta d’aspectes de la vida quotidiana de les persones a Barcelona ciutat.

Els indicadors recollits constaten que l’any 2021 també ha estat un any marcat per la pandèmia, que ha finalitzat en plena nova onada de la variant òmicron. No obstant això, el conjunt dels indicadors mostren la recuperació de l’activitat econòmica i especialment del mercat de treball durant el 2021 així com de l’activitat cultural i esportiva de la ciutat.

La pandèmia ha tingut efectes demogràfics. La població de Barcelona a començament de 2021 era d’1.660.314 persones, que suposa una disminució del 0,4% respecte a la dada de l’any anterior, trencant un quinquenni de creixement moderat, tot i que és la segona xifra més elevada des de 1990. L’excepcionalitat de la situació sanitària ha repercutit en els fluxos migratoris, que s’han frenat i el pes de la població estrangera sobre el total s’ha incrementat només 0,7 punts, representant un 22,4% de la població total.

L’activitat econòmica s’ha anat recuperant. El PIB ha assolit taxes de creixement positives a partir del segon trimestre de l’any, la percepció dels empresaris sobre la marxa dels negocis ha anat millorant al llarg del 2021 i la situació en el tercer trimestre de l’any era la millor des de l’esclat de l’emergència sanitària. L’índex de confiança del consumidor ja s’ha situat per sobre del valor prepandèmia de desembre de 2019. El consum als comerços de la ciutat recupera els nivells previs a la pandèmia a partir del quart trimestre de l’any. El turisme també ha tornat a la ciutat però quedant el nombre de turistes allotjats als hotels de la ciutat al voltant de dos terços per sota del nivell d’abans de la pandèmia, amb una caiguda important dels visitants internacionals.

La progressiva reactivació de l’economia s’ha anat traslladant al mercat laboral al llarg de 2021, un any en que s’ha recuperat amb escreix l’ocupació perduda en el 2020. El nombre d’afiliats a la seguretat social a final d’any ha estat un +2,1% superior a la de l’any anterior. Al 2021, el nombre de persones que al llarg de l’any s’han vist afectades per nous ERTO s’ha reduït en més del 90% en relació amb el mateix període del 2020. L’atur s’ha reduït des del pic de febrer de 2021 i en gairebé 30.500 persones en el darrer any (-32,5%), compensant amb escreix l’alça anual que a final de 2020 registrava la desocupació.

El nombre de persones ateses als Centres de Serveis Socials ha assolit la xifra més alta de tota la sèrie històrica, superant les 97.500 al llarg de l’any 2021. Serveis bàsics, com l’atenció domiciliària o el servei de teleassistència, s’han hagut d’adaptar a la situació viscuda i han comptat amb recursos addicionals per protegir als col·lectius més necessitats. L’habitatge segueix sent considerat el segon problema més greu de la ciutat, segons l’Enquesta de Serveis Municipals de 2021, ja que en contrast amb altres països europeus on el lloguer és predominant i el parc de lloguer social és significatiu, al nostre país durant molt de temps s’ha posat l’accent en la propietat privada i la promoció d’habitatge protegit de venda. Aquesta tendència es va capgirar la darrera crisi immobiliària, i segons la mateixa Enquesta de Serveis Municipals, avui el 42% dels barcelonins manifesten viure de lloguer. Quatre de cada cinc operacions immobiliàries són nous lloguers, amb preus que el 2021 s’han estabilitzat coincidint amb la normativa catalana de contenció de rendes.

L’Informe també analitza l’impacte que ha tingut la reducció de la mobilitat per les restriccions de la pandèmia en la qualitat de l’aire i la recuperació desigual que hi ha hagut en el diversos mitjans de transport, amb la recuperació de bona part de la demanda perduda en el transport públic col·lectiu i del trànsit rodat, que si bé a les rondes ja supera el nivell de final de 2019 (+4,1%), a dins de la ciutat es manté encara per sota del d’abans de la pandèmia (-13,5%). També destaca avenços assolits com els quilòmetres d’infraestructura ciclista que arriben als 240 quilòmetres de xarxa a dia d’avui.

En l’àmbit de la cultura, les restriccions de mobilitat i d’aforament han continuat presents al llarg de 2021, però els esforços dels diferents equipaments per continuar oferint activitats a la ciutadania han permès recuperar visitants i usuaris. També el sector dels esports ha patit també l’excepcional situació durant bona part del 2021, però la recuperació de l’activitat ha estat notable a partir de l’estiu.

La inseguretat ciutadana continua sent el problema més greu de la ciutat per al 14,5% dels entrevistats amb una disminució respecte el 17,7% del 2020 segons l’Enquesta de Serveis Municipals de 2021. Pel que fa a la percepció de la seguretat de la ciutat i el barri on es viu, la valoració ha millorat respecte l’any passat.

 

 

Es pot consultar l’Informe sencer en el aquest enllaç





Paraules clau

Estat de la Ciutat 2021/ Plenari del Consell Municipal/