Servei de Premsa
22/01/2025
Barcelona es postula a la convocatòria europea per formar part de les 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030
06/02/2022
Temps estimat de lectura: 4 minuts
Barcelona formalitza el tràmit i es presenta a la convocatòria llançada per la Comissió Europea per accelerar la transició verda i digital a les ciutats europees, amb l’impuls de 100 ciutats capdavanteres en polítiques que permetin assolir ambdues transicions pel 2030
Barcelona és una ciutat amb un gran compromís en la lluita contra el canvi climàtic, amb la implantació de polítiques pioneres com el Pla Clima, la Declaració d’Emergència Climàtica i l’adaptació de l’Agenda 2030 a la ciutat de Barcelona
Barcelona ja es va comprometre a treballar per accelerar la neutralitat climàtica pel 2030 amb la signatura del precontracte climàtic amb el Ministeri de Transició Ecològica per assumir aquest repte
L’Ajuntament de Barcelona ha treballat i presentat formalment la seva candidatura per formar part de la missió europea 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030. Aquest 31 de gener ha finalitzat el termini fixat perquè les ciutats europees es presentessis a la convocatòria llançada des de la Comissió Europea, a través de la Missió de Ciutats, per seleccionar 100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres per al 2030, amb l’objectiu d’assegurar-se que aquestes ciutats actuen com a centres d’experimentació i innovació per permetre que totes les ciutats europees arribin a aquest objectiu pel 2050.
L’Ajuntament de Barcelona, de la mà de la Tercera Tinència d’Alcaldia, responsable de l’Agenda 2030, i de la Regidoria d’Emergència Climàtica han treballat la candidatura que té com a objectiu accelerar la transició energètica a la ciutat. L’Ajuntament, mitjançant la Declaració d’emergència climàtica, es marca l’objectiu d’assolir la neutralitat climàtica pel 2050. Tot i això, l’oportunitat de ser una de les 100 ciutats neutres climàticament de la Comissió Europea ha de permetre treballar per mirar d’accelerar polítiques encaminades en l’impuls de la transició energètica.
La Missió de Ciutats, treballarà amb les ciutats seleccionades per què puguin accelerar les seves polítiques de transició energètica, per això les ciutats seleccionades, rebran, de la Comissió Europea:
- Assessorament i assistència personalitzada
- Desbloqueig de finançament addicional i oportunitats de finançament
- Oportunitats de finançament perquè les ciutats formi part de grans accions d’innovació, projectes pilot i demostracions
- Suport a través d’una xarxa de coordinació nacional
- Oportunitats de treball en xarxa, aprenentatge i intercanvi d’experiències entre ciutats
- Suport a la implicació de la ciutadania en la presa de decisions
La Missió de Ciutats desitja implicar autoritats locals, ciutadans, empreses, inversors i autoritats regionals i nacionals en l’objectiu de la transició energètica, i per fer-ho, la Missió de Ciutats es concentrarà en donar suport a diferents sectors perquè treballin junts en àmbits intel·ligents, digitals i altres tipus de solucions per ajudar a aconseguir la neutralitat climàtica.
Els sectors clau prioritaris per la Missió de Ciutats de la Comissió Europea són els de l’energia, el transport, la gestió de residus, els processos industrials i ús del producte i agricultura, silvicultura i altres usos del sòl. La convocatòria fomenta especialment la participació de les grans ciutats, amb una alta ambició de neutralitat climàtica, que promouen la diversitat i la inclusió dels ciutadans i altres parts interessades.
Barcelona té un fort compromís amb l’abast d’un futur sostenible. Prova d’aquest compromís és que des de finals dels 90, Barcelona ha implantat diverses polítiques i agendes internacionals vinculades a un desenvolupament més sostenible. A principis de la dècada de 1990 l’Ajuntament començà a desplegar la 21a Agenda, relacionada amb un desenvolupament més verd i sostenible del món, a partir d’iniciatives locals.
A partir d’aquí, el compromís de Barcelona amb la sostenibilitat ha anat creixent any rere any, amb la definició i implantació de diversos Plans, sempre amb el mateix objectiu, per assolir un futur sostenible per a tothom. Aquest objectiu es basa en diversos elements clau: una voluntat de ser més eficient en l’ús de l’energia, mitjançant un augment de la reducció del consum energètic, lligat a un creixement de les energies renovables consumides i produïdes a la ciutat; un augment de modes de transport més sostenibles; una reducció de residus generats i un consum més eficient d’aigua. En els darrers anys, amb la aprovació del Pla clima el 2017 també es van inclòs en aquest conjunt d’eines polítiques les relacionades amb l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic. Així mateix el 2018 el Pla clima va ser reconegut com el millor pla d’aquesta temàtica entre totes les grans ciutats del món pel Pacte d’alcaldesses i alcaldes pel clima i l’energia.
A més d’aquests elements clau, hi ha una voluntat clara que totes les mesures necessàries per assolir aquest objectiu s’han de poder implementar de manera que generin prosperitat per a tothom. Una prosperitat que permeti la creació de riquesa, que, des del sector públic, ha d’haver una capacitat per garantir que serà compartida per tots, i redistribuïda als qui més pateixen i poden tenir més dificultats per participar en la implementació de mesures relacionades amb la sostenibilitat. En resum, les polítiques de Clima desplegades per l’Ajuntament estan vinculades amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
L’Ajuntament de Barcelona també té un fort compromís amb l’Agenda 2030. Prova d’això, l’any 2020 l’Ajuntament va adaptar l’Agenda a la dimensió i realitat de Barcelona, localitzant el 82% dels objectius. Des d’aleshores, s’ha previst la implementació d’una revisió local voluntària (VLR) anual. El primer VLR, l’any 2021, va mostrar que el 56% dels KPI vinculats als objectius de l’Agenda 2030 de Barcelona avancen en la direcció correcta.
Paraules clauagenda 2030/ ciutats intel·ligents/ ciutats intel·ligents i climàticament neutres pel 2030/ Clima/