L’Ajuntament de Barcelona aprova una nova convocatòria amb 241 places per a dotar amb més agents la Guàrdia Urbana : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona aprova una nova convocatòria amb 241 places per a dotar amb més agents la Guàrdia Urbana

14/02/2022Temps estimat de lectura: 4 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]Amb aquesta nova promoció d’agents la Guàrdia Urbana tindrà una plantilla de 3.500 persones quan finalitzi el mandat, complint així amb el compromís que va adquirir el Govern municipal

La Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella tindrà una nova seu en el carrer Tàpies. L’actual comissaria de Rambles mantindrà els seus usos policials amb el trasllat d’unitats i la creació de nous serveis policials

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat la convocatòria de 241 places d’agent de la Guàrdia Urbana per continuar reforçant el cos i oferir un millor servei a la ciutadania. La previsió és que a finals d’aquest mes s’obri el període de presentació de sol·licituds i que el procés selectiu finalitzi el mes de novembre. D’aquesta manera, les persones que aconsegueixin plaça podran iniciar el curs de l’Escola de Policia el mes de gener de 2023.

La principal novetat d’aquesta convocatòria contempla que els candidats que superin tot el procés selectiu i aconsegueixin quedar entre els 241 primers passin a cobrir les necessitats de personal que tindrà el cos durant els anys 2022 i 2023. A més, també per primer cop, s’amplien els idiomes susceptibles d’examinar-se a la prova de llengua estrangera. Fins ara, la prova de coneixements havia de ser d’anglès, àrab, urdú o xinès. Enguany també s’incorporen l’alemany, el francès i l’italià.

Pel que fa a la presència de dones al cos, aquesta nova convocatòria manté els requisits de l’anterior per incrementar el nombre d’agents de sexe femení. I és que la Guàrdia Urbana va ser el primer cos de seguretat en incloure en la seva plantilla una quota del 40% de dones. Els processos de selecció continuen salvaguardant els principis d’igualtat, mèrit i capacitat en l’accés a la funció pública, com a eina més eficaç per poder equilibrar la presència de gèneres masculí i femení entre la plantilla, actualment molt majoritàriament esbiaixada a favor dels agents homes.

Amb aquesta aprovació de l’ampliació de la plantilla del cos s’assoliran les 3.500 persones en la plantilla de la Guàrdia Urbana, tot donant resposta al compromís del Govern municipal per a aquest mandat i sent la d’aquestes quatre anys la major convocatòria que s’ha fet mai.

 

 

Nova comissaria a Ciutat Vella

El mes d’octubre la Guàrdia Urbana inaugurarà noves instal·lacions en el número 4 del carrer Tàpies. Aquest edifici acollirà les noves dependències de la Unitat Territorial de Ciutat Vella que es traslladarà des de l’actual comissaria que el cos de policia barceloní té a Les Rambles.

L’Ajuntament invertirà més de 1,2 milions d’euros en reformar aquest edifici, que fins ara acollia oficines de l’antic del Consell Comarcal del Barcelonès, per adequar-lo als usos policials i que tindrà una capacitat per a 500 agents.

La comissaria de Rambles no perdrà els seus usos policials, i s’està estudiant la viabilitat que aculli altres unitats i serveis de la Guàrdia Urbana, com per exemple la Unitat d’Investigació, que actualment està ubicada a les dependències de les unitats centralitzades que la Guàrdia Urbana té a la Zona Franca. El trasllat d’aquesta Unitat a Rambles acostaria els professionals a les casuístiques que investiguen, acostant-los a l’origen dels fets i dotant-los de més capacitat de prevenció i resposta. L’actual comissària de Ciutat Vella continuaria sent la seu del Grup de Tràfic d’Éssers Humans de la Guàrdia Urbana.

També s’està estudiant la possibilitat d’establir a Rambles un punt d’atenció a víctimes de violència masclista. Aquest nou servei respon a l’objectiu d’augmentar els recursos i la preparació de la Guàrdia Urbana per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents del sistema. Una de les accions que s’ha portat a terme va ser la redacció d’un nou procediment operatiu d’actuació de la Guàrdia Urbana per tal que els agents puguin detectar possibles casos de violències masclistes en l’àmbit de llar quan es troben davant de possibles casos que en aquell moment la víctima no vol denunciar per por o perquè han normalitzat comportaments violents o controladors de les seves parelles. Fins el mes de gener s’han detectat un total de 337 casos. L’objectiu és poder disposar de més punts d’atenció entre les diferents comissaries de la Guàrdia Urbana.

L’actual comissaria del número 43 de Rambles mantindrà el servei de recollida de denúncies a la ciutadania.

Un cop finalitzi el trasllat la Guàrdia Urbana disposarà de tres edificis policials al districte de Ciutat Vella: la comissaria de la Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana a Tàpies 4, la Oficina Conjunta de la Guàrdia Urbana i dels Mosso d’Esquadra situada en el número 32 del Passeig Joan de Borbó, i les dependències policials de Rambles 43.

 

 

Paraules clau

guàrdia urbana/ Guàrdia Urbana de Barcelona/ prevenció/ seguretat/