L’Ajuntament fa realitat 20 propostes del Fòrum Jove BCN, l’assemblea deliberativa de joves escollits per sorteig : Servei de Premsa

L’Ajuntament fa realitat 20 propostes del Fòrum Jove BCN, l’assemblea deliberativa de joves escollits per sorteig

17/02/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’alcaldessa Ada Colau i els regidors Gemma Tarafa, Joan Ramon Riera, Pau Gonzàlez i Marc Serra han fet el retorn de les propostes dissenyades i aprovades per l’assemblea i elevades al Govern municipal en l’acte final del Fòrum Jove BCN

El Consistori millorarà la comunicació dirigida a joves per donar a conèixer de manera més efectiva i fer accessibles els recursos existents, s’ampliaran els serveis de salut mental i els recursos de formació professional i facilitarà l’accés a l’habitatge assequible

El Fòrum Jove BCN és una experiència pionera de participació ciutadana i d’innovació democràtica, amb la involucració de 99 joves escollits per sorteig del padró amb l’encàrrec de delimitar, estudiar, proposar i aprovar mesures amb l’objectiu d’incorporar-les a les polítiques públiques municipals

El Fòrum Jove BCN tanca la seva primera experiència amb l’aportació de 20 propostes que s’incorporen a les polítiques públiques del Govern municipal. Noranta-nou joves escollits per sorteig del padró municipal han format part, des del juliol fins avui, d’aquesta assemblea deliberativa amb l’encàrrec de realitzar propostes concretes amb una afectació directa a la gent jove de Barcelona.

 

 

Des de la seva arrencada al mes de juliol i en una dotzena de sessions deliberatives i organitzats en grups de treball, els i les participants han prioritzat les àrees temàtiques que els afectaven, s’han informat de primera mà amb responsables municipals i experts de diferents àmbits, han treballat les propostes i finalment les han sotmès a votació per aprovar-les i elevar-les al Govern municipal.

De les 22 propostes realitzades, l’Ajuntament n’incorporarà la pràctica totalitat, 20. Els àmbits temàtics escollits pels joves responen a les necessitats exposades pels mateixos participants: l’educació, l’emancipació i la salut mental, i les propostes resultants han estat valorades i estudiades per les regidories corresponents del Consistori.

L’alcaldessa Ada Colau ha encapçalat la delegació del Govern municipal per fer el retorn de les recomanacions als participants, conjuntament amb la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, el regidor d’Infància, Joventut i Persones Grans i Persones amb discapacitat, Joan Ramon Riera, el regidor d’Educació, Pau Gonzàlez, i el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, en un acte al Saló de Cent en què els i les joves han pogut dialogar amb els representants polítics. Per tal de fer seguiment de l’execució de les propostes, el seu compliment i del compromís polític, està prevista la creació d’una comissió amb representants del Fòrum Jove BCN.

 

Més recursos i una millor comunicació per fer-los arribar als joves

D’entre les propostes destacades, l’Ajuntament elaborarà una nova campanya de comunicació arribant a mitjans i influencers a través dels quals s’informen els joves. Aquesta campanya identificarà els serveis InfoJove com a porta d’entrada als recursos municipals adreçats a les persones joves de la ciutat. Al Fòrum Jove BCN s’ha posat de manifest que el jovent fa servir un llenguatge i uns canals diferents al de l’administració pública. La campanya, de gran abast, haurà d’incloure la creació d’un espai en línia on agrupar serveis i continguts de forma més clara i usable.

Des de l’esclat de la pandèmia, i amb el context constant de crisi en què viu el col·lectiu de gent jove de la ciutat, la salut mental dels joves s’ha vist especialment afectada, cosa que ha motivat la selecció d’aquesta temàtica com a àmbit d’actuació prioritària. En aquest sentit, en la mateixa línia que les propostes realitzades pel Fòrum Jove BCN, l’Ajuntament ampliarà els punts d’atenció emocional per a joves, com són els espais Konsulta’m i Konsulta’m +22, així com també es crearà un nou canal de Whatsapp obert les 24 hores tots els dies de l’any per donar recursos i oferir suport emocional als joves que hi contactin.

En l’àmbit de l’educació, l’Ajuntament pren el compromís de treballar en l’ampliació de places de formació post-obligatòria, especialment de formació professional, fent-la més accessible i de manera que es minimitzi el nombre de joves que es queden sense poder accedir al camí formatiu desitjat.

La formació professional i la inserció laboral són una de les vies essencials també per millorar les possibilitats d’emancipació de la gent jove, així com l’accés a l’habitatge. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona està construint més habitatge públic que mai. De totes les promocions en marxa, l’Ajuntament destinarà el 30% dels habitatges a gent jove, així com potenciarà mesures com el bonus jove d’ajuts al lloguer com a garantia davant dels propietaris que cedeixin pisos a la Borsa de Lloguer Municipal i incrementar així les vies d’accés dels joves a un habitatge públic i assequible.

 

Una experiència pionera a Barcelona i estesa arreu del món

La fórmula d’assemblees ciutadanes composades per persones escollides per sorteig per elaborar recomanacions i propostes malgrat ser bastant recent té ja una significativa trajectòria en d’altres països, tant a nivell estatal com local. A nivell estatal són especialment significatives experiències com la d’Irlanda, que des del 2012 ha convocat diferents assemblees per tractar temes com l’avortament, el clima o la igualtat de gènere, o també les que han tingut lloc al Regne Unit, Dinamarca o França per tal d’aportar solucions per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. A nivell local, són destacables les experiències de la ciutat de Toronto, amb un panell de planificació ciutadana, amb persones elegides per sorteig que es renova cada dos anys i que existeix des del 2016. L’exemple internacional més recent és el consell ciutadà aprovat per l’Ajuntament de París, on participaran 100 ciutadans i ciutadanes escollits també per sorteig per participar en l’elaboració de polítiques públiques.

Per a la selecció de les 99 persones participants al Fòrum Jove BCN, es van preseleccionar 20.000 a través d’un sorteig d’entre totes les persones empadronades a Barcelona amb edats compreses entre els 16 i els 29 anys. De totes les invitacions enviades, més de 1.600 joves van mostrar el seu interès a participar-hi, d’entre els quals s’ha fet un segon sorteig per tal d’escollir les persones definitives. En tot el procediment, s’han utilitzat diferents criteris per tal que el grup resultant representi fidelment la diversitat sociodemogràfica del jovent barceloní. Així, els sortejos s’han realitzat per garantir paritat de gènere, diversitat entre grups d’edat, lloc de naixement, i per barris d’acord amb els indicadors de renda familiar disponible.

 

MÉS INFORMACIÓ





Paraules clau

Fòrum Jove BCN/