Servei de Premsa
24/01/2025
L’IBE presenta la guia “Esport i gènere” adreçada a les entitats esportives amb orientacions per millorar en igualtat i equitat
23/02/2022
Temps estimat de lectura: 3 minuts
[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]
La iniciativa forma part del Pla d’Acció 2021-2023 del Gabinet d’Equitat de Gènere que treballa per guiar les polítiques esportives amb visió de gènere
L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Barcelona Esports (IBE), presenta avui la guia “Esport i gènere”, una iniciativa del Pla d’Acció 2021-2023 del Gabinet d’Equitat de Gènere, creat per guiar les polítiques esportives amb visió de gènere. La guia s’adreça a entitats esportives com un recurs visual i àgil que ofereix orientacions per introduir la perspectiva de gènere en les activitats i en les entitats esportives.
Així doncs, algunes de les recomanacions que apareixen a la guia se centren aspectes com la comunicació amb un llenguatge inclusiu i no sexista, i obrint la visibilitat de les dones en xarxes socials i altres canals comunicatius; anar cap a la paritat en els perfils professionals que treballen a les entitats esportives; utilitzar formularis d’inscripció o carnets que incorporin opció nom sentit; gestionar les dades de l’entitat segregades per sexe; impulsar accions de sensibilització i equilibrar la planificació horària de les activitats amb visió de gènere i sense afavorir els horaris de partits i entrenaments masculins; integrar espais de lactància, vestidors i espais de dutxes familiars, així com canviadors de bolquers en tots els vestidors. La guia també recorda que les entitats esportives poden contribuir a eliminar desigualtats de gènere existents al conjunt de la societat si introdueixen canvis en el seu funcionament intern, és a dir, aplicant mesures que puguin contribuir a eliminar estereotips, actituds i obstacles que dificulten la igualtat entre dones i homes. I finalment ofereix les eines necessàries perquè les entitats puguin dissenyar, introduir i desplegar el seu pla d’igualtat intern.
Pla d’Acció 2021-2023
El Pla d’Acció del Gabinet d’Equitat de Gènere de l’IBE inclou sis eixos que han de guiar les polítiques esportives amb visió de gènere i, dins d’aquests, un total de vint-i-cinc accions específiques a desenvolupar fins l’any 2023.
Aquests eixos són, en primer lloc, el Grup Treball d’Equitat de Gènere del Consell Municipal de l’Esport, un espai de participació amb representació de les entitats que treballen en aquest camp, persones expertes en la matèria i integrants del Consell Municipal de l’Esport; amb un rol consultiu i de reflexió sobre actuacions i propostes de millora. També inclou el Disseny i Gestió de les Instal·lacions Esportives amb Visió de Gènere, per assegurar que es tenen en compte tots els seus elements a nivell de gestió, normativa, comunicació i documentació, formacions de personal, construcció i disseny de les instal·lacions, així com dels espais urbans d’accés lliure. Un altre eix és el de l’Esport a l’Espai Públic, que vol garantir l’ús equilibrat de l’espai públic per activitats esportives per a totes les persones i amb garantia de seguretat.
L’eliminació del Sostre de Vidre en el Sistema Esportiu és una altra de les línies clau d’acció, amb la voluntat d’impulsar la presència i el paper de les dones en llocs de responsabilitat directiva i tècnica amb garanties d’igualtat. També s’incideix en la Promoció i Esdeveniments en Clau de Gènere per a garantir la perspectiva de gènere en la promoció esportiva i els esdeveniments de la ciutat; un eix que s’orienta tant al mateix Ajuntament com a les entitats i empreses organitzadores. I, finalment, es fa una clara aposta per la Sensibilització de Gènere a l’IBE, orientant-lo cap una transformació i millora de model organitzatiu a tots els nivells per tal de garantir la incorporació de perspectiva de gènere als plans de treballs, programes i serveis.
Entre les accions ja realitzades, actualment en execució o previstes a curt i mig termini, hi ha la difusió d’una unitat didàctica per abordar temes de gènere en el programa d’esport escolar en horari lectiu; l’elaboració del protocol de prevenció, detecció i acció contra les violències sexuals en equipaments esportius i entitats esportives; la formació en gènere i sensibilització a nivell intern del grup motor del gabinet; un cicle de formacions per entitats esportives (Protocol contra les violències sexuals, mesures i plans d’igualtat, comunicació inclusiva i no sexista, i Diversitat de gènere en entitats esportives); un document guia per la incorporació de la perspectiva de gènere en el disseny, reformes i gestió d’equipaments esportius municipals, o l’intercanvi d’experiències en diferents fòrums internacionals, entre d’altres.
A més, l’Ajuntament continua apostant per l’organització dels Premis Dona i Esports, amb les seves quatre categories –Promoció Esportiva, Dona Esportista, Mitja de Comunicació i Club Esportiu- i també, com cada any, per l’edició del Quadern Dona i Esport, que arriba ja a la seva 14a edició.
Paraules clauEsport i gènere/