Barcelona regula les activitats de tot l’Eixample per preservar el comerç de proximitat i la vida quotidiana i evitar la gentrificació : Servei de Premsa

Barcelona regula les activitats de tot l’Eixample per preservar el comerç de proximitat i la vida quotidiana i evitar la gentrificació

04/03/2022



Temps estimat de lectura: 5 minuts

[su_qrcode data=”%CURRENT_URL%” size=”150″ margin=”10″ align=”right”]

Aprovat inicialment un pla d’usos per a tot el districte per mantenir l’equilibri entre els diferents tipus d’establiments, promoure la diversitat comercial i impedir el monocultiu d’usos davant la gran transformació que suposaran els eixos verds i places del pla Superilla Barcelona

Es vol seguir el model del carrer de Girona, on es va impulsar un pla d’usos propi abans que es pacifiqués la via i que els restaurants i activitats s’hi hagin incrementat, i evitar que hi hagi saturació i problemes de convivència

S’introdueixen requisits de densitat i distància entre locals i de superfícies mínimes i màximes per a restaurants, activitats musicals, comerços alimentaris i activitats vinculades al turisme

Ara, s’obre un període d’exposició pública de dos mesos i s’iniciarà un procés participatiu per recollir les aportacions del veïnat, entitats comercials i grups polítics de cara a l’aprovació definitiva del document

Pas endavant per protegir el comerç de proximitat i evitar la gentrificació a l’Eixample. La Comissió de Govern ha aprovat inicialment un Pla especial que regula la implantació de les activitats de pública concurrència, comerços alimentaris i altres activitats a tot el districte. L’objectiu principal del document –un pla d’usos– és preservar la identitat de l’Eixample, la vida quotidiana del veïnat i l’equilibri entre els diferents tipus de negocis en un entorn que viurà una transformació molt important els pròxims anys.

El juny que ve, començaran les obres dels primers quatre eixos verds i quatre places a l’Eixample en el marc del pla Superilla Barcelona. I es preveu que fins al 2030 les intervencions arribin de manera gradual a un total de 21 eixos i 21 places. Això donarà lloc a espais pacificats amb prioritat per al vianant que afavoriran l’anar a peu i amb bicicleta, i a nous espais de trobada pensats per als usos cívics a escala de barri. Aquesta millora en la mobilitat, l’espai públic i la qualitat de l’aire fan necessari actuar per posar ordre als canvis que es podrien produir en les activitats que es desenvolupen a les plantes baixes dels eixos verds.

Avui dia, a l’Eixample hi ha 14.416 locals, i un 28% estan destinats a la restauració, autoserveis, comerços alimentaris, botigues de conveniència i activitats musicals. Només les activitats de restauració i degustació sumen fins a 3.279 establiments, que suposen el 20% de tots els de l’Eixample i quasi el 30% dels locals dedicats a la restauració del conjunt de la ciutat.

 

 

Tenint en compte aquest context, ara es tracta d’actuar amb previsió perquè les pacificacions dels carrers no generin un desequilibri d’usos i alterin el dia a dia dels residents. En aquest sentit, el camí a seguir és el del carrer de Girona, un dels primers quatre eixos verds que es faran. El pla d’usos específic per a aquesta via es va aprovar inicialment a principis de 2020, abans que s’hi fes la intervenció tàctica per donar més espai al vianant i en un moment en què la restauració i les activitats lúdiques i musicals encara no s’hi havien incrementat. Des d’aleshores, les activitats han continuat creixent de manera ordenada i sense crear els impactes negatius de la saturació. Des de finals de 2020, quan va entrar en vigor el pla, les activitats que generen un major impacte com la restauració i assimilats han crescut un 3%, amb 15 nous establiments. Per tant, es va donar continuïtat al model comercial i de proximitat de tota la vida just abans que el carrer canviés, i es va fer possible un increment equilibrat de les activitats de restauració i similars.

Per poder estendre l’exemple de Girona al conjunt del districte, el març de l’any passat es va fer una suspensió de llicències dels eixos de Consell de cent, Rocafort i Comte Borrell, que posteriorment es va ampliar a Enric Granados, i es va començar a treballar en una proposta de pla d’usos per protegir el teixit comercial de l’Eixample. Un any després, ja s’ha donat el primer vistiplau al document per tal d’evitar que hi hagi un monocultiu d’activitats principalment vinculades a la restauració i al turisme, per fer compatible l’activitat econòmica amb l’habitatge i per potenciar la implantació de comerços relacionats amb les necessitats del dia a dia i la quotidianitat dels residents –per exemple, xarcuteries, llibreries, peixateries, etc. En definitiva, perquè les botigues de tota la vida continuïn obertes i els veïns i veïnes puguin seguir vivint als seus barris.

 

Una ordenació única per a tot el districte

 

La proposta de pla d’usos estableix una regulació única per a tot l’Eixample –excepte els mercats municipals– que simplificarà les normatives vigents pel que fa als usos del districte, i entre altres substituirà els plans d’usos de Sant Antoni i Girona.

 

 

Per permetre un creixement raonable i equilibrat dels establiments a l’Eixample i alhora evitar la saturació en zones concretes on es puguin crear problemes ambientals i de convivència, s’introdueixen requisits per als següents tipus d’activitats:

Per ordenar la implantació de nous comerços d’aquest tipus, es posen condicions pel que fa al número màxim de locals d’aquests mateixos tipus en un radi determinat, a la distància entre locals del mateix tipus, a les superfícies mínimes i màximes i a l’amplada dels carrers:

Finalment, no es poden implantar activitats relacionades amb l’exhibició de material pornogràfic i sexual i la prostitució, establiments amb màquines expenedores d’aliments ni botigues annexes a gasolineres.

Un cop aprovat inicialment el pla d’usos, ara s’obre un període d’exposició pública de dos mesos i es durà a terme un procés participatiu per recollir les aportacions del veïnat, entitats i grups polítics. Es tractarà d’integrar millores al document per tal de dur-lo a aprovació definitiva.





Paraules clau

Eixample/